Ерол Ибрахимов за Уикеда, философията и музиката

Ерол Ибрахимов и група Уикеда са основатели на една „жълта вълна” в българската музика, която идва след вече наложилата се "студена вълна", в която пък участваха дарк и ню уейв групи, като Нова Генерация, Кале, Ревю и други банди от 80-те и 90-те години. След тях Уикеда внесоха още ирония, още цитатност, още постмодерни смесвания и провокации в текстовете и музиката. Смесването на пънк, ска, реге, фънк и на места дори фолк беше запазена марка на Уикеда, наред с текстовете на Ерол, които се обръщаха към философията на Камю, Бердяев, естетиката на Кафка или Бодлер, но и към социалните събития, герои, ценности и антиценности. Редица песни като "А ние с Боби двамата пием кафе", "Мариана", "Иван", "Сканархия", "Обичам", "Няма да се дам" остават сред най-популярните и обичани български заглавия от края на XX и началото на XXI век. След решението на участниците в група Уикеда да спрат да свирят заедно в този музикален формат, решихме да се обърнем към фронтмена Ерол Ибрахимов. Още можете да чуете от разговора с него, записан за предаването за изкуство и култура на Радио Шумен "Без рамки".


ВИЖТЕ ОЩЕ

Юбиляри празнуват във Велики Преслав

Юбиляри честваха празника си в Деня на Християнското семейство. Кметът на община Велики Преслав Александър Горчев поздрави дългогодишния читалищен деятел Донка Митева, а пенсионерски клуб „Родолюбие” организира тържество в нейна чест. Самодейците от читалище „Просвета” в село Троица отбелязаха 80-я рожден ден на Теменужка Марянова, активна местна..

публикувано на 21.11.18 в 16:16
Олег Лабозин в ДКТ

Олег Лабозин за театъра и театралните реформи в България и Русия

Олег Лабозин e млад руски режисьор. През месец ноември 2018 г. той бе в Шумен за да организира работата по ново заглавие за деца, което да се реализира на шуменска сцена от актьорите на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“. Олег Лабозин е завършил Ярославския държавен театрален институт през 2005 г. След това следва във Висшата школа за дейци на..

публикувано на 21.11.18 в 15:06

Прояви за днешния празник

Денят на християнското семейство отбелязаха днес в Дома за възрастни хора в Разград. Поздравления към всички отправи заместник-кметът Ердинч Хасанов и директорът на Капанския ансамбъл Светослав Митев. В празничната програма участваха и състави от читалищата в селата Побит камък и Островче. Тържества за празника организира и Сдружение „Българска..

публикувано на 21.11.18 в 14:18

Тържества, посветени на Добри Войников

185 години от рождението на Добри Войников и 160 години от създаването на първия многогласен ученически хор в България ще бъдат официално отбелязани в Шумен. Тържествата ще продължат от днес до събота. Днес от 17:30 часа в Регионалния исторически музей ще бъде представена книгата „Ръкописни сборници с музикални творби от Добри Войников". Тя е..

публикувано на 21.11.18 в 11:59

Концерт и книга за Камерна капела "Полифония"

Самостоятелен концерт на Камерна капела „Полифония“ ще има на 22.11.2018 г. от 17:30 ч. в зала 13 на Художествена галерия в Силистра. Създател на хоровия състав е почетният гражданин на Силистра - композиторът и диригент Ивелин Димитров. Последните 10 години ръководител на капелата е Людмила Герова. На 23.11.2018 г. от 16:15 ч. в Регионална библиотека..

публикувано на 21.11.18 в 11:55

Фестивал на китайската култура

Четвъртият фестивал на китайската култура организира в Канев център днес учебна зала „Конфуций“ към Русенския университет. Програмата включва демонстрационна и концертна част. Демонстрациите започват в 17:30 часа, а посетителите ще могат да се включат в китайски игри, да си татуират йероглифи, да оцветят китайска маска и да усвоят техниката на хранене с..

публикувано на 21.11.18 в 10:18

Валидират пощенска марка

Валидираха пощенска марка за 100-годишнината от качването на цар Борис III на трона. Художник на проекта е проф. Тодор Варджиев, а тиражът на изданието - 6000 броя. Министърът на транспорта Росен Желязков отбеляза, че цар Борис III е бил страстен филателист и колекционер. „Неговият образ многократно е бил увековечаван в редица пощенско-филателни..

публикувано на 20.11.18 в 16:06