Ерол Ибрахимов за Уикеда, философията и музиката

Ерол Ибрахимов и група Уикеда са основатели на една „жълта вълна” в българската музика, която идва след вече наложилата се "студена вълна", в която пък участваха дарк и ню уейв групи, като Нова Генерация, Кале, Ревю и други банди от 80-те и 90-те години. След тях Уикеда внесоха още ирония, още цитатност, още постмодерни смесвания и провокации в текстовете и музиката. Смесването на пънк, ска, реге, фънк и на места дори фолк беше запазена марка на Уикеда, наред с текстовете на Ерол, които се обръщаха към философията на Камю, Бердяев, естетиката на Кафка или Бодлер, но и към социалните събития, герои, ценности и антиценности. Редица песни като "А ние с Боби двамата пием кафе", "Мариана", "Иван", "Сканархия", "Обичам", "Няма да се дам" остават сред най-популярните и обичани български заглавия от края на XX и началото на XXI век. След решението на участниците в група Уикеда да спрат да свирят заедно в този музикален формат, решихме да се обърнем към фронтмена Ерол Ибрахимов. Още можете да чуете от разговора с него, записан за предаването за изкуство и култура на Радио Шумен "Без рамки".


ВИЖТЕ ОЩЕ

60 000 за Общинския фонд "Култура"

Общинският фонд „Култура“ на Община Шумен ще има възможност да разпредели 59 698 лева през 2019 година, стана ясно на заседание на Постоянната комисия по Култура, културно-историческо наследство, туризъм, интеграционна политика и вероизповедания. Това е сумата, след като към предвидените от бюджета на община Шумен за 2019 г. се добавят неусвоените за..

публикувано на 21.02.19 в 11:56

Beatles tribute в Радио Шумен

Концерт с любими песни на "Бийтълс" могат да чуят шуменци тази вечер от 19 ч. в Арт салона на Радио Шумен. Това е пиано трио проект, създаден в чест на най-успешната група за всички времена. Песните са в аранжименти на Любо Цанев, които следват съвременната джазова стилистика, запазвайки духа и мелодичността на оригиналите. Ще ги чуете в..

публикувано на 21.02.19 в 11:06

"Поправителен за родители" в Шумен

Мадлен Алгафари ще представи пред шуменската публика новата си книга „Поправителен за родители“. Срещата започва в 17.30  ч.  в зала „Сава Доброплодни“ в Народно читалище „Добри Войников“. Книгата на психолога е насочена към грешките, които допускат родителите при отглеждане на децата си заради собствените си травми и неосъзнатост. Сред..

публикувано на 21.02.19 в 10:00

„Изпитът“ на Силвия Ръженкова в Русе

Дебютният тийн роман „Изпитът“ на Силвия Ръженкова ще бъде представен от 18 ч. на 21 февруари в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе. Родената в Попово авторка ще се срещне с публиката, за да разкаже за измислената държава Балкания и неочакваното разделението между хората в бъдещето. Силвия гостува в края на януари в предаването за..

публикувано на 20.02.19 в 16:13

Панчо Владигеров и Шумен

120-тата годишнина от рождението на Панчо Владигеров провокира няколко културни института и Община Шумен да подготвят мащабна програма за нейното честване. В нея се включват Симфониета – Шумен, Държавният архив, музейният комплекс „Панчо Владигеров“, едноименната фондация, Шуменският университет и Радио Шумен. Началото на честванията ще бъде поставено..

публикувано на 20.02.19 в 14:51

Концерт, посветен на Менделсон

210 години от рождението на големия композитор от епохата на Романтизма Феликс Менделсон ще отбележи с концерт Симфониета - Шумен, в зала „Професор Венета Вичева“ от 18 часа и 35 минути в четвъртък, 21.02.2019 г. Под диригентството на Калина Василева ще бъдат изпълнени Концерт за цигулка и оркестър в ми минор и Симфония №3 „Шотландска“. Солист ще..

публикувано на 20.02.19 в 14:33

Изложба за Освобождението

Изложба, посветена на Освобождението на Русе – 20 февруари, и на 3 март, ще бъде открита днес в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“. Експозицията включва книги с най-новите изследвания по темата, публикации от периодичния печат тогава и репродукции с гравюри, картини и снимки, каза за   Радио Шумен Ренета Константинова от русенската библиотека...

публикувано на 20.02.19 в 09:33