Силистра празнува

Снимка: Областна администрация - Силистра

Силистра празнува на Кръстовден. Сутринта бе открита скулптурна композиция на силистренския художник Бедиг Бедросян като част от програмата за днешния празник. Паметникът е дело на проф. Георги Чапкънов, приятел на твореца. Малката пластика на монумента вече гостува в арменската столица Ереван, заедно с изложбата на Бедиг Бедросян там, разказа неговият племенник Кеворк Крикорян.

Празникът в Силистра продължи с тържествено заседание на Общинския съвет. На сесията присъстваха евродепутатът Емил Радев, народните представители Алтимир Адамов, Александър Сабанов и Стоян Мирчев, областният управител Ивелин Статев, Негово Високопреосвещенство митрополит Амвросий, представители и духовници от арменската общност в България, представители на различни институции. Гости на тържеството бяха делегации от няколко побратимени града на Силистра.

На тържествената сесия бяха връчени награди. Доц. д-р Илиана Горанова – педагог и университетски преподавател, бе удостоена със званието "Почетен гражданин на Силистра". Християн Маринов – курсант, получи приз за граждански принос. Отличени бяха още Нели Чешмеджиева – преподавател в частна школа, както и студентката Марина Куртева, която има вицесветовна титла в IT-състезание в САЩ.

От 18,30 ч. на пл. „Свобода“ започва тържествената церемония за празника на Силистра. Слово ще произнесе кметът на общината Юлиян Найденов. Ще бъде изнесен и концерт с местни състави и гост изпълнители.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Е-портал на паметта и знанието

Регионалната библиотека „Партений Павлович” в Силистра работи по проект „Е-портал на паметта и знанието - маршрути на историческата памет, живото културно наследство и европейските знания”. Ще бъде събрана краеведска информация за паметниците и фестивалите в Община Силистра. Целта е създаването на иновативен краеведски туристически маршрут за..

публикувано на 26.09.18 в 11:19

Лек спад на безработицата в Силистра

11,2% е било равнището на безработица в Силистренска област през август. Това сочат данните на Регионалната служба по заетостта. Спрямо юли е отчетен спад от 0,3 пункта. Регистрираните безработни са близо 5100. Най-висок е делът на хората без препитание в община Кайнарджа – близо 32 на сто, а най-нисък в Силистра – 5,7%. Висшистите, записани в Бюрата..

публикувано на 26.09.18 в 09:18

Трима с комоцио след катастрофа

Трима души са пострадали при катастрофа тази сутрин в Силистра. На кръстовището между булевард „Македония“ и улиците „Добруджа и „Добрич“ са се ударили лек автомобил „Опел“ и лек автомобил „Фолскваген“, засегната е и „Мазда“. Пострадали са трима пътници в „Опел“-а – мъж на 61 години, жена на 36 години и момиче на 11 години, които според информацията..

публикувано на 25.09.18 в 14:22

Ловци поискаха оставката на Порожанов

Ловци от Силистра и Тутракан поискаха оставката на земеделския министър Румен Порожанов. Причината е подготвяната забрана за групов лов на диви свине в пограничните райони. Днес ловците излязоха на протест. В разпространено от тях становище се казва, че забраната за групов лов на дива свиня ще стане причина за „свръхзапас” в пограничните райони и..

публикувано на 25.09.18 в 12:57

Есенна сеитба в Силистренско

Започна есенната сеитба в Силистренско, показва справка от Областната земеделска дирекция. Засети са първите 24 000 декара със зимна маслодайна рапица. През миналата година стопаните в Силистренско са засели над 95 000 декара рапица, повече от 450 000 декара пшеница и над 38 000 декара ечемик.

публикувано на 21.09.18 в 14:02

Пожар изпепели 1100 низи тютюн

1100 низи изсушен тютюн са изгорели при пожар в сушилня в промишлената зона на Дулово. Собственикът е констатирал щетата в сутрешните часове на 20 септември. На мястото е извършен оглед и се изясняват причините на настъпването на инцидента. В процес на установяване са причините и за друг пожар, възникнал през вчерашния ден около 20.00 ч. в къща в..

публикувано на 21.09.18 в 12:23

Тутракан празнува днес

На 21 септември е празникът на Тутракан. По традиция началото ще бъде поставено с тържествена сесия на Общинския съвет, която ще започне в 10:30 ч. Поканени са всички народни представители от Силистренски избирателен район, областния управител, председатели на Общинския съвет и кметове на Общината от предходните мандати, както и почетни граждани на..

публикувано на 21.09.18 в 06:37