Европа за чиста вода

Снимка: pixabay.com

Евродепутатите подкрепиха планове за увеличаването на доверието на потребителите за пиене на чешмяна вода, която е много по-евтина и чиста за околната среда в сравнение с бутилираната вода. Законодателството ограничава максимално допустимите количества на замърсители като олово и вредни бактерии и въвежда нови горни граници за някои вещества, увреждащи ендокринната система. Освен това поставя под наблюдение нивата на пластмасови микрочастици, които са повод за нарастващо безпокойство.

Още по темата от Ирина Маринова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Страсбург под обсада

Превозвачите се събират отново на протест утре пред Европейския парламент в Страсбург. Причината е, че снощи ЕП реши спорните текстове да бъдат обсъдени за четвърти пореден път. "Ще бъдем много повече отколкото бяхме съобщили. Надявам се на едно много сериозно присъствие утре пред ЕП на български, румънски, полски и превозвачи от други страни,..

публикувано на 26.03.19 в 16:07

Калпаци за делник и гиздерлък

Кой е Дюлбер Танас? Няма как да разберете от профила в социалната мрежа, че това е 35-годишният Атанас Георгиев - един от малкото съвременни майстори в България …на калпаци. Младият майстор ги прави по канон от онова време - от материала, през   обработката и кройката, до крайния продукт.  Атанас Георгиев е от Вълчи дол, казва че обича града си,..

публикувано на 25.03.19 в 14:40

За Благовец

Кои са познатите и непознати традиции и обичаи на пролетния празник Благовещение, чуйте от разговора на Станислав Буковалов с проф. Албена Георгиева от БАН.  Записа е от предаването "Истории за историята" от 24.03.2019 г.

публикувано на 25.03.19 в 11:05

Музеят "Етър" в Габрово с покана към всички деца от страната да изработят бостанско плашило

Деца от цялата страна могат да участват в Националния конкурс за бостански плашила, организиран от Етнографския музей на открито „Етър“ в Габрово. В надпреварата могат да се включат групови и индивидуални участници. Те трябва да се придържат към представата за традиционните плашила, използвани до 80-те години на миналия век, когато чучелата, облечени в..

публикувано на 24.03.19 в 10:42

"Царичина- съдбовен контакт"

1990 година - 6 декември. Група военни започват прокопаването на тунел в никому неизвестното тогава село Царичина. Какво търсят?Операцията пазена в пълна секретност развихря фантазиите на хората - съкровище, скелет на древно същество, извънземно или тайните за произхода на света? В книгата "Царичина -съдбовен контакт" Елисавета Логинова разказва от първо..

публикувано на 22.03.19 в 15:18

Гениална художничка от II клас

През седмицата 9-годишната Жарина Савова подреди първата си самостоятелна изложба на втория етаж в шуменската галерия „Елена Карамихайлова“. Второкласничката от Начално училище „Илия Р. Блъсков“ представя 60 от любимите си творби - графика, манга, аниме и акварел. След края на изложбата обаче Жари ще се раздели с поне седем от картините си, към които има..

публикувано на 22.03.19 в 15:11
Калоян Методиев

Апартаментите на властта

Скандалът с продадените имоти на нереално ниски цени на властта стана повод Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество да се самосезира и да започне проверка на апартаментите на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева, която е заместник-министър на спорта и кумица на Цветан Цветанов..

публикувано на 22.03.19 в 14:45