Забранявани филми - в университета

„Подстригването“ (1981)

Шест филма на чешкия режисьор Иржи Менцел представят в Шуменския университет. „Подстригването“ (1981) е първата лента, която ще бъде прожектирана на 13 ноември от 11 ч. в зала 217 на Ректората.

„Важно е да се популяризира критическото човеколюбие на Менцел“, обясни проф. Пламен Шуликов. Преди прожекцията той ще запознае публиката с творчеството на носителя на Оскар за чуждоезичен филм, чиито проекти са ставали честа жертва на цензура.

Прожекциите са организирани от катедра "Журналистика и масови комуникации" със съдействието на Чешкия културен институт в София. Датите на следващите представяния ще бъдат обявени по-късно. Входът е свободен.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-четящото дете в Русе е Моника

Най-четящото дете в русенската библиотека е 9-годишната Моника Станоева. Тя остави отпечатък на дланта си за Алеята на четящите деца. Директорът Теодора Евтимова връчи на Моника Станоева грамота и книги и съобщи пред медиите, че любознателната приятелка на русенската библиотека е участвала и в други рекламни кампании на културната институция...

публикувано на 23.01.19 в 15:43
Автор на илюстрацията: Милена Радева

Събираме детски книги за Лондон

Група български майки, които живеят в лондонския квартал „Дагенам“, събират детски книжки за библиотека в английската столица. Инициативата вече циркулира в социалните мрежи, като крайният срок за дарение на изданията е 3 март. Идеята е да бъдат набрани 200 книги, които да стигнат до нашите малки сънародници на Острова. Произведенията – нови или..

публикувано на 23.01.19 в 14:34

Изложба „Фабрика за свобода“

Групова изложба „Фабрика за свобода“ с творби на чешки студенти и шуменски художници ще бъде открита днес в Художествената галерия „Елена Карамихайлова“. Експозицията включва аудио-визуални инсталации на студенти и дипломанти от Факултета по изкуство и дизайн към Университета „Ян Евангелиста Пуркине“ в Усти над Лабем. В проекта участват и четирима..

публикувано на 23.01.19 в 09:39

Памет за Освобождението

Директорът на Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ Чавдар Ангелов ще се срещне от 17.30 ч. днес /22.01/ с жителите на Разград. Темата е Освобождението на града и военните действия на Източния отряд през 1877 година. Според историка, когато говори за Руско-турската освободителна война, в масовото съзнание обикновено са битките при Шипченския..

публикувано на 22.01.19 в 16:37

„Секси пране” на шуменска сцена

Албена Колева и Димитър Бакалов гостуват в Шумен тази вечер със спектакъла „Секси пране” от Мишел Римл. Това е най-поставяната канадска пиеса за последните 15 години. Преводът на текста е на Димитър Бакалов, който е и режисьор на постановката. Сценограф е Невена Белева. Спектакълът ще се играе от 19 ч. в голямата зала на ДКТ „Васил Друмев“...

публикувано на 21.01.19 в 09:23

"С музиката на Вили" в Русе

На турне в страната пътува концертът "С музиката на Вили", който събира най-доброто от творчеството на маестро Вили Казасян. Тази вечер от 18.30 ч. събитието гостува в Русе. Музикалната проява е изпълнена с много любов от Хилда Казасян, Васил Петров, Борислав Йоцов, джазово трио Христо Йоцов, Живко Петров и Димитър Карамфилов. В концерта участва и..

публикувано на 21.01.19 в 09:02

Книга за отец Златко Каратанасов

Във Велики Преслав излезе книга за един от най-дългогодишните свещеници в епархията Златко Каратанасов. Книгата за „Черковно - училищната борба и просвещението“ е редактирано университетско издание, дело на дългогодишния шуменски културен деятел и доскорошен читалищен председател Иван Цингаров. Научен консултант на книгата е кметът на Велики Преслав и..

публикувано на 19.01.19 в 16:11