Втора сбирка за снега

Снимка: Община Русе

Строг контрол на фирмите, ангажирани с организацията на подготовката за зимата, обеща кметът на община Русе по време на заседанието на Щаба за реакция при бедствия и аварии. Пламен Стоилов  постави акцент върху необходимостта от внимателно поддържане на новите настилки в града. Той заяви, че при увреждането им, нарушителите ще бъдат глобявани.

При усложнена зимна обстановка, водачите на превозни средства ще могат да ползват платените зони за паркиране безплатно, както и двата общински подземни паркинга (до "Монбат Арена" и до Доходно здание), с цел улесняване на техниката при почистването на малките улици.

Стоилов призова гражданите да бъдат съвестни и да се възползват от тази възможност. Той сподели още, че очаква силна ангажираност от кметовете на малките населени места и ръководителите на институциите, отговарящи за зимната обстановка в града.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Русенец осъди "Енерго Про"

Русенец осъди "Енерго Про" за неправомерно начислена електроенергия. Дружеството трябва да върне на ищеца 460 лв., реши Окръжният съд в Русе като втора инстанция. Сумата е начислена и получена без правно основание за корекция на сметки за период от една година - от август 2016 г. до август  2017 г. Дружеството трябва да заплати и 352 лв. разноски..

публикувано на 22.01.19 в 16:17

Празник в община Ценово

Традициите, свързани с Бабинден, и тази година с пълна сила оживяха във всички населени места на община Ценово. Обичаят е един от най-тачените и обичани в празнично-обредната система в региона. Ритуалите започнаха да се изпълняват още от неделя и продължиха на 21 януари, когато по стар стил се отбелязва Денят на родилната помощ. На празничната..

публикувано на 21.01.19 в 13:41

40 непълнолетни майки в Русе

Общо 1694 бебета са се родили в Русе през миналата година и градът не прави изключение от националната  тенденция за намаляване на раждаемостта. Добрата новина и тази година е, че майчината смъртност отново е нулева. С 91 по-малко са бебетата, родили се в Русе през миналата година и въпреки липсата на стандарт в акушерството и гинекологията,..

публикувано на 21.01.19 в 13:02

Аптекари от Русе готвят бойкот

Русенски фармацевти обмислят бойкот на двете електронни системи за снабдяване с лекарства, които трябва да бъдат въведени през февруари. Едната е свързана с разпространението на фалшиви медикаменти в Европейския съюз, а с другата има за цел да спре нерегламентирания експорт и реекспорт на лекарства. Фармацевтите смятат, че въвеждането ще коства..

публикувано на 21.01.19 в 11:14

Бабинден в Кубратско

Бабинден отбелязват днес в Кубрат. Началото е от 12,30 ч. в ритуалната зала при Народното читалище „Свети Свети Кирил и Метoдий“. Ще се проведе традиционният конкурс „Мисис баба“. От 12 ч. oбичаят ще бъде пресъздаден и в селo Юпер. Самoдейци oт читалище "Напредък" ще пoсетят местнoтo кметствo, а след тoва пo стар oбичай на селската чешма ще бъде..

публикувано на 21.01.19 в 09:35

Бабинден в Басарбово

В Басарбово днес отпразнуваха Бабинден и почетоха бабите-акушерки, които преди време са били единствената родилна помощ. На празника присъстваха зам.-кметът по комунални дейности в Община Русе Наталия Кръстева, народният представител Пламен Нунев, кметът на Басарбово Николай Колев, председателят на РКС – Русе Пенка Пеева и др. Тържеството започна с..

публикувано на 19.01.19 в 15:11

Борбата с африканската чума на фокус в Русе

Ако се отделят повече средства от Европейския съюз за откриване на ваксина срещу Африканската чума по свинете, този проблем ще бъде решен и няма да има толкова икономически загуби. Това е мнението на евродепутата Момчил Неков, който организира в Русе среща по въпросите на тази болест. Според Неков, който е член на Комисията по земеделие и развитие на..

публикувано на 19.01.19 в 08:38