Дарения възраждат храм

10
Снимка: Радио Шумен

В шуменското село Вехтово започна строителството на новата църква „Свети Великомъченик Димитър“. Изграждането на храма стана възможно с дарения и след благословията на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Идеята за строителство на църква в селото е подкрепена от местната и държавната власт. От Дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет са предоставени 8000 лева, а Община Шумен с решение на Общинския съвет предостави безвъзмездно 108 кв. м общински терен. С различни дарения в изграждането на храма се включиха хора от страната и чужбина, припомни след водосвета при началото на строежа отец Васил.

Най-голямото дарение за храма е направено от отец ставрофорен иконом Тончо Вълчанов, който служи в митрополитската катедрала „Света Неделя“ в София. Той и семейството му са дарили 10 000 лева.

За цялостното изграждане на храма ще са необходими близо 132 000 лева. Към момента по дарителската сметка на храма са набрани 48 000 лева. Сметката е открита за дарения.

Дарителска сметка на православен храм „Св. Вмчк Димитър“, с. Вехтово, Шуменско:

IBAN: BG58STSA93000021103918, BIC: STSABGSF, “Банка ДСК АД”


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пет градини ще работят през август

Кметът на Община Шумен Любомир Христов се срещна днес с представители на детските заведения и на обществените съвети към тях за да обсъдят графиците за летните месеци. На срещата стана ясно, че през август ще работят пет детски градини. Това са "Слънце", "Брезичка", "Светулка", "Дружба" и "Пролетна дъга". Кметът Христов поиска от представителите на..

публикувано на 22.05.19 в 18:27

Децата в грижа за природата

Над 100 деца се включиха в инициативите на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Шумен по повод Международния ден на биоразнообразието. Специалистите посрещнаха първокласниците от II Основно училище „Д-р Петър Берон“ по повод 22 май – Международния ден на биологичното разнообразие. Малчуганите се запознаха с работата на..

публикувано на 22.05.19 в 18:08

"Капанчетата" на центъра изчезват

Започна частична подмяна на плочките по централната пешеходна зона в Шумен. Дейностите се изпълняват от строителна фирма, с която Общината има сключен договор. Ремонтът ще обхване и дъждоприемните шахти, които създават неудобства за минувачите. Подмяната на старите и изпочупени тротоарни плочки и поставянето на нови на мястото на липсващите започна..

публикувано на 22.05.19 в 16:51

Ученици в РИК

При засилен интерес премина днешният Ден на отворените врати в Районната избирателна комисия в Шумен, каза   говорителят Дилян Нанев. Дни преди изборите за Европейски парламент ученици от Природоматематическата гимназия в града посетиха комисията, където им бе разяснена технологията на изборния процес. Младите хора се интересуваха от..

публикувано на 22.05.19 в 14:46

Прокуратурата се прицели в стрелеца

Окръжната прокуратура в Шумен наблюдава досъдебно производство за опит за убийство, извършен в условията на домашно насилие, за който ви информирахме. След 5 ч. сутринта 30-годишен мъж направил опит да убие бившата си съпруга. Инцидентът е станал в околностите на Шумен. Изяснява се видът на оръжието, с което е бил извършен опитът за убийство на..

публикувано на 22.05.19 в 13:51

МБАЛ - Шумен топи дългове

Финансовата загуба МБАЛ - Шумен за миналата година намалява с около 1 милион лева. Това става ясно от отчета за дейността на дружеството през 2018 г., който ще бъде разгледан от шуменските общински съветници. „Оптимизирани са дейността и щатното разписание. За първото тримесечие на тази година имаме печалба от 72 000 лева. Това каза директорът на..

публикувано на 22.05.19 в 13:22

Бивш съпруг стреля по жена си

Сигнал за простреляна жена е получен в полицията в 5:10 ч. тази сутрин. "Тя е приета в шуменската болница за интервенция, не е сериозно пострадала“, заявиха от Областната дирекция на МВР. Жената е била наранена при изстрел с оръжие от бившия й съпруг на път за работа. По първоначална информация, пострадалата има рана в областта на ухото ...

публикувано на 22.05.19 в 11:37