Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна прие председателството

Снимка: Радио Шумен

„Следващият програмен период е изключително важен за всички, защото без средства българските общини не могат да се справят сами". Това каза областният управител на Варна Стоян Пасев, след като прие от шуменския си колега проф. Стефан Желев председателството на Регионалния съвет за развитие и на Регионалния координационен комитет в Североизточния район на планиране. „Всички ние – областни и общински администрации – трябва да сме активни в усвояването на европейските средства. Без тях няма да можем да подобрим начина на живот на всяко едно населено място“, допълни Стоян Пасев.

"За мен най-важна е децентрализацията, за да може районите да си определят сами политиките. В момента инвестициите отиват там, където преценят от София. За нас е важно да си определяме сами регионалната политика", посочи той.

Областният управител на Варна Стоян Пасев ще бъде председател на Регионалния координационен комитет в Североизточния район на планиране от 1 януари до 30 юни 2019 г. През втората половина на следващата година председателството ще поеме областният управител на Търговище.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Велика събота е!

На Велика събота Църквата възпоменава телесното погребение на Иисус Христос и слизането Му в ада. По обичая на юдеите тялото на Иисус било положено в нов каменен гроб в Йосифовата градина. При погребението присъствали Мария Магдалена, майка на Яков и Йосиф. Гробът бил запечатан и пред него била поставена стража. Църквата прославя Велика..

публикувано на 04.05.24 в 08:27

Дъждовна събота

Тази сутрин измерените температури в Североизточна България са: 10 градуса в Шумен, Разград и Търговище; 11 – в Силистра; 12 – в Русе. Слаб дъжд вали в Шумен, а заради мъгла видимостта в Силистра е намалена до 200 м. В Шумен атмосферното налягане е 980 хектопаскала – по-ниско  от средното за месеца, ще се повишава слабо;  относителната влажност на..

публикувано на 04.05.24 в 07:28

Златни математици от Шумен

  Два златни медала за седмокласничката от Шумен Мария Донева и два златни медала за нейния брат Владимир Донев от пети клас. Отличията са от двата кръга на Международното математическото състезание “Математика без граници”, което се проведе в Математическата гимназия в Шумен. В надпреварата участват ученици от 28 страни. Това са поредните..

публикувано на 03.05.24 в 19:34

Предстоят значителни валежи

Жълт код за значителни валежи е обявен днес за областите Шумен, Търговище, Разград и част от Русе. Същото предупреждение е в сила и за голяма част от централна България, а за югоизточните райони кодът е оранжев. Единствено за най-северните райони – областите Силистра и Добрич и цялото протежение на река Дунав, не се очакват опасни явления.  В 6 ч...

публикувано на 03.05.24 в 07:35

Почитаме цар Борис Покръстител

На 2 май Православната църквата почита паметта на свети цар Борис Първи Михаил - Покръстител на българите. През 864 година Борис се покръства в Плиска с целия си род, приема християнското име Михаил и титлата княз. През 886 Борис I приема в България учениците на братята Кирил и Методий, прогонени от немското духовенство от..

публикувано на 02.05.24 в 16:16

Искат гаранционен фонд при бедствия

Да се създаде гаранционен фонд за щети в земеделието. За това настояват от Българския фермерски съюз. Стопаните призовават служебното правителство и министър Георги Тахов за навременна помощ и съдействие. Целта е да има работеща система за обезщетение и на земеделските стопани, които не са претърпели 100% щета и пропаднали площи, но чиито загуби..

публикувано на 02.05.24 в 12:43

Тестове с практическа насоченост

Задачите по математика от външното оценяване в 10. клас ще са по-практически ориентирани. Това обмислят в Министерството на образованието, каза ресорният служебен министър проф. Галин Цоков.  Според него тази стъпка ще помогне да се повиши мотивацията на учениците, което да доведе и до по-добри резултати. Ножицата на нашата образователна система е..

публикувано на 02.05.24 в 11:51