Габриела Цанева представя "Високосният ден"

Габриела Цанева представя днес в Регионална библиотека "Любен Каравелов" осмата си стихосбирка "Високосният ден". Срещата е от 17:30 часа при вход свободен. Книгата е издадена от издателство "Захари Стоянов". Цанева е родена в Русе, завършила е Математическа гимназия "Баба Тонка". Доктор е на техническите науки. По-късно завършва право и работи като адвокат в Софийската адвокатска колегия. Още можете да чуете от интервюто с Габриела Цанева, записано за предаването "Без рамки" на Радио Шумен.ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова експозиция в Шуменската крепост

Нова експозиция с археологически артефакти бе открита в реновираното музейното пространство на територията на Шуменската крепост. В изграждането на обекта са вложени средства по проект и още 50 000 лева от собствените приходи на Регионалния исторически музей в Шумен.  На церемонията по откриването присъстваха кметът на Шумен Любомир Христов,..

публикувано на 18.04.19 в 16:13
Радмила Петрова – Кръстева и Даниела Андонова

Младите Моцарт и Менделсон

Цигуларката Радмила Петрова – Кръстева и пианистката Даниела Андонова ще са солисти в концерта на шуменската симфониета тази вечер. Те ще изпълнят двойния концерт на Феликс Менделсон за цигулка, пиано и струнен оркестър. Композиторът написва произведението, когато е едва на 14 години, но творбата е изключително виртуозна, казват двете инструменталистки...

публикувано на 18.04.19 в 10:57

Архитектурата на Вароша в изложба

Изложбата „Възрожденският дух на града-квартал Вароша в Търговище“ ще бъде открита от 17,30 ч. днес в Славейковото училище. Експозицията на Регионалния исторически музей в Търговище е посветена на Международния ден за опазване паметниците на културата – 18 април.  Постери представят възрожденското архитектурно наследство на територията на стария Варош...

публикувано на 18.04.19 в 10:02

„Внезапно сбогуване“ в Шумен

Ангел Ангелов ще представи сборника си с разкази „Внезапно сбогуване“ в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен от 17:30 ч.  Той гостува по покана на проф. Ивайло Петров, преподавател по руска литература в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". Ангелов е автор още на белетристичните сборници и романи. Роден е в Пазарджик, в..

публикувано на 17.04.19 в 11:02

Бъдност за талантите

Два състава от Кубрат се класираха за заключителния етап на Националния фолклорен фестивал „Бъдност за талантите на България“. Това показват резултатите на организаторите от български и арт фолклорен център „Нестия“. Двата състава, спечелили журито в Разград, са танцовият клуб „Валенс“ при СУ „Христо Ботев“ и танцовият състав към Народното читалище..

публикувано на 16.04.19 в 16:58

Книга за византийските печати

Проф. Иван Йорданов представи днес следобед в зала 309 на Шуменския университет книгата си „Печати на византийската администрация в България /971-1118 г/“. Изданието е финансирано от Националната програма „Културно историческо наследство, национална памет и обществено развитие“ към Министерството на образованието. Проф. Йорданов е специалист в..

публикувано на 16.04.19 в 16:44

Покривът на галерията протече

При последните дъждове покривът на Художествената галерия в Русе отново прокапа. Проблемът на културния институт съществува от дълги години. Община Русе е спечелила проект за реконструкция на сградата, каза за Радио Шумен директорът на галерията в дунавския град Светлана Великова. "Тази сграда не е ремонтирана от дълго време. Необходим е ремонт не..

публикувано на 16.04.19 в 16:31