Гореща дискусия за водата

6
Снимка: Радио Шумен

„Реформата във ВиК сектора се изчерпва само с вдигане на цените на водата“ – каза с пристигането си в Шумен днес омбудсманът на Република България Мая Манолова. Тя е в Шумен за участие в обществената дискусия, която се провежда в зала „Тича“ на хотел "Шумен" за качеството на питейната вода. Манолова е категорична, че недоволството на гражданите от ВиК сектора нараства ежедневно. Тя припомни, че Шумен се нарежда на първо място в страната по два показателя: най-висока цена на водата и най-големи загуби по водопреносната мрежа, които са над 80%.

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще атакува с конституционна жалба формирането на цените във ВиК сектора и най-вече единната цена в рамките на една асоциация. Според нея, трябва да се изработи механизъм за подпомагане на най-бедните граждани да плащат водата си. По думите ѝ, трябва да се гарантира достъпът до вода на всички.

Чуйте целия репортаж на Георги Софронов.
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътна полиция проверява

68 автомобила и 92 души са проверени за два часа този следобед в рамките на специализирана полицейска операция в Шумен. На пет точки в града бяха разположени служители на районните управления във Велики Преслав, Нови пазар, Каолиново и екипи на сектор „Пътна полиция“ към Областната дирекция на МВР. Съставени са 18 акта, наложени са 43 глоби с фиш...

публикувано на 18.01.19 в 17:06

Малолетни вилняха в автокъща

Двама малолетни потрошиха 16 автомобила в автокъща в Шумен. Собствениците подали сигнал сутринта. Повредените автомобили са от висок клас и са производство след 2000 година. Автомобилите имат различна степен на унищожаване и повреждане. Установени са двама малолетни, с които и към момента продължава работа по изясняване на обстоятелствата по..

публикувано на 18.01.19 в 14:57

Удължават грипната ваканция в Шумен

Болните от остри респираторни заболявания в Шуменска област продължават да се увеличават, сочат данните на ежедневното наблюдение на Регионалната здравна инспекция. За да се прекъсне епидемичната верига в условията на грипна епидемия и да се ограничи заболеваемостта сред учениците, от здравната инспекция са препоръчали на Регионалното управление..

публикувано на 18.01.19 в 14:38

Иван Иванов: Инвестиции във ВиК - не и от джоба на шуменци

Повишената цена на водата в област Шумен ще позволи реализирането на инвестиции във ВиК сектора. Те са свързани с ремонт на довеждащия водопровод и пречиствателна станция за питейни води в Шумен. Така министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова отговори на въпроса на шуменския депутат от БСП Иван Иванов какви са мотивите, с..

публикувано на 18.01.19 в 14:07

Старт на пречиствателната станция

Обявена е обществената поръчка за избор на строител на пречиствателната станция за питейни води в кв. "Дивдядово". Това съобщиха за Радио Шумен от ВиК дружеството, което е възложител. Прогнозна стойност 21 678 856 лв. без ДДС,   които ще бъдат осигурени от ОП „Околна среда 2014-2020“, Кохезионния фонд и републиканския бюджет. Срокът за изпълнение..

публикувано на 18.01.19 в 13:45

Пътни знаци пазят от винетки

Спешно да бъдат поставени на коректните места пътните знаци, които обозначават началото и края на град Шумен. Такова искане са отправили до Комисията по безопасност на движението към Община Шумен главните специалисти на кварталите "Макак" и "Мътница" Елка Александрова и Цветанка Милкова. Според тях, забележка в решението за утвърждаване на Списъка..

публикувано на 18.01.19 в 09:43

1226 безплатни винетки

1226 безплатни електронни винетки са издадени досега на хора с увреждания в Шуменска област, съобщи за Радио Шумен директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ Мартина Драгнева. Подадените заявления за получаване на безплатен стикер са общо 1478. Право на безплатна годишна винетка имат хората с 50 и над 50 на сто намалена..

публикувано на 18.01.19 в 09:09