Гореща дискусия за водата

6
Снимка: Радио Шумен

„Реформата във ВиК сектора се изчерпва само с вдигане на цените на водата“ – каза с пристигането си в Шумен днес омбудсманът на Република България Мая Манолова. Тя е в Шумен за участие в обществената дискусия, която се провежда в зала „Тича“ на хотел "Шумен" за качеството на питейната вода. Манолова е категорична, че недоволството на гражданите от ВиК сектора нараства ежедневно. Тя припомни, че Шумен се нарежда на първо място в страната по два показателя: най-висока цена на водата и най-големи загуби по водопреносната мрежа, които са над 80%.

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще атакува с конституционна жалба формирането на цените във ВиК сектора и най-вече единната цена в рамките на една асоциация. Според нея, трябва да се изработи механизъм за подпомагане на най-бедните граждани да плащат водата си. По думите ѝ, трябва да се гарантира достъпът до вода на всички.

Чуйте целия репортаж на Георги Софронов.
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма опасност от взрив

Няма изпускане на газ в района на квартал "Тракия". Това съобщиха от полицията в Шумен. Преди минути са били получени множество сигнали, че в района се носи миризма на газ. Екипи на пожарната са били там. Според тях, няма опасност от взрив и не съществува опасност за населението. По време на извършените спешни проверки било установено, че..

публикувано на 19.03.19 в 09:28

Проверка на адреса

Във връзка с въвеждането на електронната система за прием на деца в детските градини на град Шумен от днес, 19 март, на сайта на Общината е активен линк за проверка на адрес – постоянен и настоящ . Родителите, които ще кандидатстват за прием в детските градини или в яслените групи към детските градини, могат да направят проверка в Локална база..

обновено на 19.03.19 в 08:41

Слънчево ще е само до обед днес

Между 4 и 11 градуса бяха измерените в 5 ч. тази сутрин температури в Североизточна България, като най-топло беше в Русе. В Шумен бяха отчетени 4 градуса, атмосферното налягане е 1000 хектопаскала, а влажността на въздуха е 90%. До обед над региона ще е предимно слънчево, следобед ще се развива купеста облачност, като слаби превалявания се очакват..

публикувано на 19.03.19 в 07:03

Без ток в Североизтока днес

Спирания на тока са планирани и днес в Североизточна България заради неотложни ремонти и обезопасяване на съоръженията. В Шумен от 10 ч. до 13 ч. без захранване ще са абонати по улица „Владайско въстание“ №7 и от №19 до №25. До петък включително всеки ден от 8,30 ч. до 16,30 ч. се спира и подаването по част от улица „Новоселско шосе“. В областта от..

публикувано на 19.03.19 в 06:17
Шумен , административен съд

Съдът срещу Община Шумен

Административният съд в Шумен днес отхвърли като неоснователни жалбите на Община Шумен за наложените финансови корекции в размер на 145 717,86 лв, свързани с откритите нарушения при провеждането на обществена поръчка за извършването на основен ремонт и внедряването на енергоефективни мерки в СОУ „Панайот Волов“. Обжалваният административен акт..

публикувано на 18.03.19 в 17:47

Пролетно почистване

Пролетно почистване започна в градския парк на Велики Преслав. Работници от общинското предприятие по трудова заетост премахват с храсторези ненужната растителност върху зелените площи от двете страни на централната алея. Дробилката на общинска фирма БКС обработва растителната маса и я извозва за компостиране. Площта на градския парк е близо..

публикувано на 18.03.19 в 16:49

Кметските заплати на ревизия

Да бъде изменено част от решението на Общинския съвет в Шумен, което касае увеличението на кметските заплати. Това предлага групата съветници от ДПС. Въпросът ще бъде обсъден на заседанието на Общинския съвет в Шумен, насрочено за 28 март. На предишната сесия заплатите на кметовете бяха увеличени, но съветниците гласуваха по-голямо повишение за..

публикувано на 18.03.19 в 16:07