Гореща дискусия за водата

6
Снимка: Радио Шумен

„Реформата във ВиК сектора се изчерпва само с вдигане на цените на водата“ – каза с пристигането си в Шумен днес омбудсманът на Република България Мая Манолова. Тя е в Шумен за участие в обществената дискусия, която се провежда в зала „Тича“ на хотел "Шумен" за качеството на питейната вода. Манолова е категорична, че недоволството на гражданите от ВиК сектора нараства ежедневно. Тя припомни, че Шумен се нарежда на първо място в страната по два показателя: най-висока цена на водата и най-големи загуби по водопреносната мрежа, които са над 80%.

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще атакува с конституционна жалба формирането на цените във ВиК сектора и най-вече единната цена в рамките на една асоциация. Според нея, трябва да се изработи механизъм за подпомагане на най-бедните граждани да плащат водата си. По думите ѝ, трябва да се гарантира достъпът до вода на всички.

Чуйте целия репортаж на Георги Софронов.
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Закопчаха нагли крадци

Криминалисти от Областната дирекция на МВР в Шумен задържаха криминално проявен с кражби рецидивист, след като извършил престъпно посегателство на територията на друга областна дирекция.  55-годишен от Враца е задържан от полицейски служители от Шумен, Горна Оряховица и Габрово. Около 17 ч. вчера в района на болнично заведение в града бил..

публикувано на 27.06.19 в 11:44

Пари за скаутите

14 000 лв. ще бъдат отпуснати за дейности на сдружение "Скаутски клуб "Мадарски конник“ с решение на Общинския съвет в Шумен. Това ще стане при условие, че в едномесечен срок бъде предоставен отчет на извършените разходи по законосъобразност. След час и половина дебати по точката, която за втори път е в дневния ред на общинска сесия, решението беше..

публикувано на 27.06.19 в 11:28

Уловки за корояди

Нов вид феромонови уловки са заложени на територията на Държавното горско стопанство в Омуртаг и ловното стопанство в Черни Лом. Чрез уловките се установява   степента на нападение от корояди в иглолистните насаждения. Съоръженията са разработени въз основа на най-новите методи за борба с вредителите, базирани на австрийския и немския опит...

публикувано на 27.06.19 в 11:02

Пазете гората!

Пожароопасният сезон е обявен и в Североизточното държавно предприятие са въведени засилени мерки за противодействие на горските пожари. Забранено е паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Забрана има и за изгарянето на стърнища и други растителни отпадъци...

публикувано на 27.06.19 в 10:47

Горски форум в Рига

Горски педагози от България ще участват в XIV конгрес по горска педагогика, който ще се проведе в Рига, Латвия, от 1 до 4 юли. Ръководители на българската група са професор Иван Палигоров, председател на Съюза на лесовъдите в България и д-р Анна Петракиева. Заедно с тях във форума ще участват Татяна Димитрова от Североизточното държавно предприятие..

публикувано на 27.06.19 в 09:58

Мечтатели в полицията

Деца от детска занималня „Мечтатели“ гостуваха на полицията в Шумен. Темата за детската безопасност по време на лятната ваканция беше една от най-коментираните по време на посещението в сградата на Районното управление в областния град.  Комисар Йордан Дундаков им постави няколко казуса, свързани с каране на колело, тротинетка и игри на..

публикувано на 27.06.19 в 09:50

Тол таксите удрят цената на хляба?

Онлайн тол калкулатор е разработило Националното тол управление. Така всеки превозвач може да изчислява разхода си за преминаване по определен маршрут. По предложение на превозвачите на 16 август ще стартира реалното тестване на системата на терен, а до месец - два се очаква да станат ясни крайният ѝ обхват и тарифите. Тол таксите ще бъдат..

публикувано на 27.06.19 в 09:00