Наградата на херцога

Снимка: фесионална земеделска гимназия „Добруджа“

Професионалната земеделска гимназия „Добруджа“ в Силистра е първото училище в областта, което се включва в „Международната награда на Херцога на Единбург – България“. Това съобщи директорът на гимназията Пламен Славов.

През ноември в Русе са обучени четирима лидери за работа с учениците в гимназията – трима учители и един представител на настоятелството.

Международната награда на херцога на Единбург е програма за личностно развитие за млади хора от 14 до 24-годишна възраст. Те си поставят лични предизвикателства в три направления – доброволчество, придобиване на ново умение и спорт. Дейностите се изпълняват за различен период от време в зависимост от нивото, което покрива участникът – бронз, сребро и злато.

Програмата се реализира от 2014 година от  фондация, лицензирана да предоставя и координира Наградата в България.ВИЖТЕ ОЩЕ

Окончателна присъда за отвличане

Върховният касационен съд е оставил в сила решение на Апелативния съд във Варна за ефективни присъди срещу четирима силистренци. Десислав Пенчев, Камен Костов, Кристиан Христов и Петър Гичков са осъдени за отвличане. Това съобщиха от Окръжния съд в Силистра. Престъплението е извършено на 8.11.2015 година. Четиримата спрели принудително микробус, от..

публикувано на 23.04.19 в 11:46

Люти глоби за незаконни сметища

Проверки за незаконни сметища започват в Силистра и селата от общината. За това информират от местната администрация. Мярката е превантивна, а целта е да не се допуска изхвърлянето на твърди битови отпадъци, растителност и строителни материали на нерегламентирани места. Нарушителите се санкционират по Наредбата за опазване на обществения ред и..

публикувано на 22.04.19 в 13:40

Къща горя в полунощ в Главиница

Къща е горяла тази нощ в Главиница, съобщават от Областната дирекция на МВР в Силистра. Пожарът е пламнал около полунощ и е унищожил около 80 квадрата покрив, битова техника и покъщнина. Пожарникари от участъка в Главиница са загасили огъня и са спасили две сгради в съседство. Причината за произшествието се изяснява.

публикувано на 22.04.19 в 11:40

Суша порази над 4000 дка рапица

В Силистренско са подадени пет заявления за пропаднали 4122 декара рапица от засушаване и три заявления за измръзване на 309 декара овощни насаждения, съобщиха от Областната земеделска дирекция. Няма нападения на гризачи в отглежданите 489 100 декара пшеница и 38 800 декара с ечемик. В много добро състояние са близо 88 на сто от пшеницата и над..

публикувано на 22.04.19 в 11:17

Лазаровден е!

Православната църква отбелязва днес празника Лазаровден, който винаги е в предпоследната събота преди Великден. По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден – Връбница (Цветница). На този ден се изпълнява обичаят лазаруване. В него участват моми и момичета, които започват да се готвят още от..

публикувано на 20.04.19 в 08:11

Искат нов закон за земеделските кооперации

В силистренското село Проф. Иширково се провежда среща, на която се обсъжда проектозакон за кооперирането в земеделието. Тя е част от инициативата на Националния съюз на земеделските кооперации, които събират предложения от цялата страна. Според председателя на браншовата организация Явор Гечев сегашният закон е морално остарял, а тенденциите в..

публикувано на 19.04.19 в 11:10

Затварят асансьори

Училища, институции, спортни клубове, фирми и граждани от Силистра ще се включат в кампанията „Ден без асансьори“. Координатор и организатор на инициативата за града е Сдружението „Дуросторум-Дръстър-Силистра“. На 24 април символично ще бъдат „затворени“ асансьорите в обществени сгради в града, а доброволци ще призовават всеки да използва стълбите..

публикувано на 16.04.19 в 16:34