Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Памет за Левски

Картина, изобразяваща Васил Левски
Снимка: БГНЕС

146-тата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана в Североизточна България с възпоменателни церемонии и поклонения.

С възпоменателна церемония на 19 февруари пред паметника на Васил Левски в Шумен ще бъде почетена паметта на Апостола на свободата. Община Шумен и Командването на шуменския военен гарнизон организират от 11 ч. общоградски ритуал по поднасяне на венци и цветя по повод 146 години от гибелта на Левски. Слово за Апостола ще произнесе Красимира Чалъкова, уредник в къща музей „Добри Войников“. В церемонията ще се включат ученици от СУ „Васил Левски“, които ще изнесат рецитал, посветен на Апостола. Да се преклонят пред паметта на Васил Левски във възпоменанието ще участват кметът на община Шумен Любомир Христов, заместник-кметове, представители на общинската и областната администрация, общински съветници,
политически, просветни, обществени организации и граждани.

С факелно шествие русенските воеводи традиционно ще преклонят глава пред подвига на Апостола. Началото на събитието е от 17 ч. с панихида в православния храм „Свети Николай Чудотворец“ в Русе, а от 17.30 ч. ще започне факелното шествие, като сборният пункт  е площад „Хан Кубрат“. Шествието ще премине по улица „Александровска“, а крайната точка е Паметника на свободата, където ще бъдат поднесени цветя и венци. Кратко слово ще произнесе народния представител Искрен Веселинов. 

Възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски в Силистра ще започне от 11.30 ч. Слова ще произнесат кметът на Общината Юлиян Найденов и Иван Занов –председател на клуб „Млади възрожденци“ при Общинско спортно училище „Дръстър“ и член на Общинския комитет „Васил Левски“.Вечерта от 18 ч. в Драматично-кукления театър ще бъде представен спектакълът „От бесилото към безсмъртието – За Левски и свободата“ от Стефан Стайчев. Входът е свободен.

„Четите в Лудогорието. Левски и Разградско” се нарича урокът по история, организиран от Регионалния исторически музей в Разград. Той ще започне от 10.30 ч. в Регионалната библиотека „Боян Пенев".

Фотодокументална изложба "Всичко, което съм сторил, сторих го за Отечеството" ще бъде открита от 11:00 ч. в Ситово по повод годишнината от обесването на Апостола на свободата. С тази изложба гостува Национален музей "Васил Левски" - Карлово. Тя е разположена във фоайето на читалище "Христо Смирненски", което е организатор на събитието заедно с Община Ситово. Утре от 10.30 ч. в храм "Св. Георги" в тутраканското село Шуменци ще бъде отслужена панихида. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изплащат великденските добавки

От днес започва изплащането на великденските добавки на хората с най-ниски пенсии у нас. Това напомнят от Националния осигурителен институт. Вече са налични както преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, така и преводите към пощенските станции – за хората, избрали този начин за получаване на сумите...

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Планово без ток

Планови прекъсвания на територията на областите Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен Разград От 09:00 ч. до 16:00 ч. и 09:00 ч. до 16:30 ч няма да има ток в района на: с. Звънарци и с. Божурово. Временни смущения в електрозахранването са възможни от  09:00 ч. до 16:00 ч.  в районите на гр. Кубрат, кв. Дряново, с...

публикувано на 26.04.24 в 06:40

Ветровит петък

В сутрешните часов ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минимални температури ще са между 7° и 12°, за Шумен около 13°.  През деня ще е предимно слънчево. Вятърът постепенно ще се преориентира от север, следобед по крайбрежието от югоизток. Максимални температури между 16° и 21°, за Шумен около 19°.  Вълнение на морето е 2 бала, през нощта..

публикувано на 26.04.24 в 05:48

Либерализацията на тока се отлага с година

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро.  Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7 от същата група гласуваха "против". С приетите промени в Закона за енергетика КЕВР ще продължи да определя квоти на..

публикувано на 25.04.24 в 16:22

Росен Желязков вече не е председател на НС

Парламентът освободи предсрочно председателя Росен Желязков.  Решението беше взето със 129 гласа "за" и 103 "против". Росен Желязков емоционално благодари и поиска извинение от всеки, когото е засегнал с нещо. В началото на своето изказване пред депутатите той сподели и мисълта, че трябва да замълчиш, за да бъдеш чут. Проектът на решението за..

публикувано на 25.04.24 в 14:17

Общинските съветници решават

Кметът на Шумен проф. Христо Христов изтегли докладната, в която предлага временно изпълняващ длъжността управител на Комплексния онкологичен център на Шумен да бъде бившият директор на лечебното заведение д-р Сотир Караниколов.  Гласуването на това предложение трябваше да позволи обявяването на конкурс за заемане на длъжността, тъй като..

публикувано на 25.04.24 в 10:41

Пожар изпепели кола

В 22:12 часа снощи е приет сигнал за пожар в лек автомобил между селата Могила и Каспичан. това съобщиха от Областната дирекция на МВР- Шумен.  На място е бил пратен екип на РСПБЗН- Нови пазар. При пристигане огнеборците заварили обхванат в пламъци лек автомобил Фолксваген „Голф“ с шуменска регистрация.  По данни на собственика, колата се е запалила по..

публикувано на 25.04.24 в 10:38