Хорови празници „Добри Войников“

| обновено на 04.04.19 в 09:39
3
Снимка: Радио Шумен

От 4 до 7 април Шумен ще бъде домакин на 25-тото издание на Международните детско-юношески хорови празници „Добри Войников“. 

Началото им е поставено преди 50 години. Радио Шумен и БНР са медийни партньори на събитието. Международните детско-юношески празници „Добри Войников са най-старите в България. Провеждат се на всеки две години. В предстоящото юбилейно издание ще участват над 300 хористи от 9 хора от България, Румъния и Гърция.

„Предстоящото събитие е много задължаващо за нас, работещите в областта на хоровото дело в Шумен, защото сме наследници на Добри Войников и на проф. Венета Вичева". Това каза диригентът на хора домакин „Бодра песен“ Деница Узунова.

В рамките на празниците ще се проведе творческа среща с композитора проф. Николай Стойков. А във фоайето на театъра ще бъде подредена изложба със снимки, афиши и награди. Там ще може да се види и златната летописна книга на шуменските хорови празници.

Хоровият фестивал ще бъде открит на 4 април от 17.30 ч. пред ДКТ “Васил Друмев“. Веднага след това, от 18 ч., зрителите  ще могат да разгледат изложбата и да чуят първия концерт. Празниците са посветени на 180-годишнината от рождението на Добри Войников и 160-годишнината от създаването на първия многогласен хор.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Японска гравюра

В Художествена галерия – Силистра днес от 15 часа ще бъде представена изложбата "Японски гравюри". В нея са включени  30 творби от фонда. Те са от периода на градската японска култура Едо, позната като Укийо-Е. В колекцията са включени автори, следовници на Кацушика Хокусай и Андо Хирошиге.  Сред тях са Утагава Тойокуни III, Садайде, Сунцан,..

публикувано на 18.07.19 в 14:35

Италианска опера над Шумен

"В Италия всяко свободно пространство е потенциална открита зала за концерти". Това сподели на брифинг в община Шумен днес Федерико Борландели, прапраплеменник на Джоакино Росини.  Житейският път на Федерико е неразривно свързан с музиката, защото от 5-годишен свири на пиано, а негови професионални страсти са и модата, журналистиката, литературата. От..

публикувано на 17.07.19 в 11:58

Представят "Лисабонската наследница"

Романът „Лисабонската наследница“ ще бъде представен в Регионалната библиотека „Професор Боян Пенев“ в Разград днес. Автор на книгата е Лъчезар Георгиев, професор във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”, преподавател по книгознание, автор на над 250 научни студии и статии, на над 40 научни и художествени книги. Романът, в..

публикувано на 17.07.19 в 11:33

С любов и още нещо

Художник, кинолюбител, дърворезбар, маратонец. Приятелите му го познават и като най-възрастният активен колоездач в региона. Това е 87 годишният шуменец Вълчо Вълчев. Днес от 17.30 ч. в  читалище „Напредък – 1869” в Шумен ще бъде  открита поредната му авторска изложба. Този път той е подготвил 20 платна и ги е обединил под заглавието „С любов и..

публикувано на 16.07.19 в 14:34

Моника Тошева със самостоятелна изложба

Моника Тошева ще открие своя самостоятелна изложба в Художествена галерия - Русе на 16 юли от 18:30 часа. Тя е под надслова "Моменти" и е своеобразна сборна експозиция, реализирана с произведения от успешните предходни изложби ,,МОТО“; ,,TARGET” и ,,ФИ(т)НЕС“ на Моника Тошева. Център в нея са серия от нови произведения на провокативната художничка, която..

публикувано на 15.07.19 в 16:40

Избират Мини мис и Мини мистър

Конкурсът "Мини Мис и Мини Мистър" под патронажа на кмета на Община Силистра д-р Юлиян Найденов ще се проведе от 18.00 ч. тази вечер на сцената до втория шадраван в Дунавския парк в Силистра.  Шоуто гостува в Силистра за седма поредна година. В него могат да участват деца от от 3 до 12 години. Класираните ще представят Община Силистра в 21-я..

публикувано на 15.07.19 в 15:44

"Кризисен център"

Спектакълът „Кризисен център“, продукция на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“, има предпремиера днес. Той е създаден по пиеса на младия български драматург Михаил Казаков. Режисьор е Съби Събев, а на сцената са актьорите Силвия Петкова, Ивайло Захариев, Николай Станоев, Иво Йончев и Юлиян Рачков. Музиката е дело на Тодор Василев. На сцената..

публикувано на 15.07.19 в 15:42