Хорови празници „Добри Войников“

| обновено на 04.04.19 в 09:39
3
Снимка: Радио Шумен

От 4 до 7 април Шумен ще бъде домакин на 25-тото издание на Международните детско-юношески хорови празници „Добри Войников“. 

Началото им е поставено преди 50 години. Радио Шумен и БНР са медийни партньори на събитието. Международните детско-юношески празници „Добри Войников са най-старите в България. Провеждат се на всеки две години. В предстоящото юбилейно издание ще участват над 300 хористи от 9 хора от България, Румъния и Гърция.

„Предстоящото събитие е много задължаващо за нас, работещите в областта на хоровото дело в Шумен, защото сме наследници на Добри Войников и на проф. Венета Вичева". Това каза диригентът на хора домакин „Бодра песен“ Деница Узунова.

В рамките на празниците ще се проведе творческа среща с композитора проф. Николай Стойков. А във фоайето на театъра ще бъде подредена изложба със снимки, афиши и награди. Там ще може да се види и златната летописна книга на шуменските хорови празници.

Хоровият фестивал ще бъде открит на 4 април от 17.30 ч. пред ДКТ “Васил Друмев“. Веднага след това, от 18 ч., зрителите  ще могат да разгледат изложбата и да чуят първия концерт. Празниците са посветени на 180-годишнината от рождението на Добри Войников и 160-годишнината от създаването на първия многогласен хор.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Правата на жените в изложба

Мобилна изложба, посветена на жените в историята, ще бъде представена в различни русенски училища. Тази седмица експозицията гостува в Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“. 15 постера разказват как дамите са устоявали правата си в консервативното общество от края на ХIХ в. до началото на демократичните процеси у нас през 90-те..

публикувано на 23.04.19 в 16:51

Bloodrush и The Lefties в Шумен

Bloodrush и The Lefties ще имат концерт в MeRock клуб в Шумен на 24 април. Групите станаха популярни за широката общественост през 2016 г. във формата "Голямото рок междучасие". След това записаха албуми,  концерти и участия в редица фестивали. Гостуването в Шумен е част от националното турне на Bloodrush, в което пред публика се представя новият студиен..

публикувано на 23.04.19 в 16:26

„Историческо величие“ в Шумен

Изложба „Историческо величие“ ще бъде експонирана в Шумен от 7 до 13 май. В нея са включени 40 репродукции на картини, свързани с националното минало и три копия на съкровища от българските земи. Експозицията и съпътстващата програма към нея ще бъдат представени в офиса на "Телепол" на адрес бул. „Ришки проход“ 193. Там ще бъдат представени и..

публикувано на 23.04.19 в 14:07

"Златното петле" в Шумен

27-ият регионален конкурс за детска забавна песен „Златното петле“ ще се проведе в Шумен днес. Началото е от 17 ч. в концертната зала на Младежкия дом. Ще участват 11 вокални групи от Шумен, Смядово и Нови пазар, които ще са разделени в две възрастови категории – от 6 до 10 години и от 11 до 18 години. Изпълненията ще бъдат оценявани от..

публикувано на 23.04.19 в 10:12

Награда за археолога

Известни са вече носителите на наградите на Сдружение „Български музеи“ за 2018 г. За трета поредна година музейни институции и специалисти са удостоени за приноса им в съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство на страната ни. В категория „За цялостен принос за развитието на музеите“ с грамота е удостоен Ангел..

публикувано на 22.04.19 в 16:43

Пет училища на втори кръг

Отборите на 5 училища (ППМГ „Нанчо Попович“, II ОУ „Д-р Петър Берон“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Царев брод, СУ „Сава Доброплодни“ и СУ „Панайот Волов“) от община Шумен се класираха за втория етап на ученическата викторина за Панчо Владигеров. Той ще се проведе на 8 май в 14.30 ч. в зала „Сава Доброплодни“ на Народно читалище „Добри..

публикувано на 22.04.19 в 15:10

Официалното откриване на възстановения бюст-паметник на Панчо Владигеров се състоя на Алеята на безсмъртните (до Лятната естрада) в Борисовата градина.

Памет за Панчо Владигеров

Възстановеният бюст-паметник на Панчо Владигеров беше открит днес в Алеята на безсмъртните в Борисовата градина в столицата. В церемонията участваха кметът на София Йорданка Фандъкова и наследникът на големия композитор проф. Панчо Владигеров-младши. Автор на оригиналния бюст е скулпторът Тодор Първанов. Той го създава през 50-те години на..

публикувано на 22.04.19 в 14:42