"Прощална вечеря" в Шумен

В концертната зала на Народно читалище „Добри Войников“ в Шумен на 16 април ще се играе спектакълът „Прощална вечеря“. Той е копродукция на Сатиричния театър "Алеко Константинов" и на Драматично-кукления театър "Константин Величков", с участието на Николай Урумов, Михаил Билалов. Женската роля се играе от Диана Досева или Ана Вълчанова. Режисьор е професор Здравко Митов.

На сцената се интерпретира темата за приятелството, а в основата е пиеса, написана от Александър Ла Пателиев и Матийо Делапорт. Началото на „Прощална вечеря“ в Шумен е от 18:30 часа във вторник. Още може да чуете от разговора с Николай Урумов.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Награда за археолога

Известни са вече носителите на наградите на Сдружение „Български музеи“ за 2018 г. За трета поредна година музейни институции и специалисти са удостоени за приноса им в съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство на страната ни. В категория „За цялостен принос за развитието на музеите“ с грамота е удостоен Ангел..

публикувано на 22.04.19 в 16:43

Пет училища на втори кръг

Отборите на 5 училища (ППМГ „Нанчо Попович“, II ОУ „Д-р Петър Берон“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Царев брод, СУ „Сава Доброплодни“ и СУ „Панайот Волов“) от община Шумен се класираха за втория етап на ученическата викторина за Панчо Владигеров. Той ще се проведе на 8 май в 14.30 ч. в зала „Сава Доброплодни“ на Народно читалище „Добри..

публикувано на 22.04.19 в 15:10

Официалното откриване на възстановения бюст-паметник на Панчо Владигеров се състоя на Алеята на безсмъртните (до Лятната естрада) в Борисовата градина.

Памет за Панчо Владигеров

Възстановеният бюст-паметник на Панчо Владигеров беше открит днес в Алеята на безсмъртните в Борисовата градина в столицата. В церемонията участваха кметът на София Йорданка Фандъкова и наследникът на големия композитор проф. Панчо Владигеров-младши. Автор на оригиналния бюст е скулпторът Тодор Първанов. Той го създава през 50-те години на..

публикувано на 22.04.19 в 14:42

Филмът "Бягай" в Силистра

Филмът "Бягай" ще има прожекция в Драматично-кукления театър на Силистра днес от 19 часа. Лентата проследява историята на група тийнейджъри, въвлечени в опасни и вълнуващи приключения. В ролите участват Матей Генчев, Симона Милушева, Йордан Босев, Десислава Димова, Галин Гочев, Божидар Костадинов - Бобката, Неда Спасова, Максим Генчев, Йордан Георгиев...

публикувано на 22.04.19 в 12:17

Ателие за писани яйца

"Магията на великденските писани яйца" е озаглавено ателието, което организира Peгиoнaлният иcтopичecĸи мyзeй в Tъpгoвищe. От днес до 25 aпpил cпeциaлиcти oт мyзeя ще пoĸaзвaт и възpaждaт пред ученици вocъчнaтa тexниĸa за изписване на яйца. Това е еднa oт нaй-cтapитe тexниĸи зa pиcyвaни яйцa, пoзнaти в Бългapия. B минaлoтo тя e билa пpилaгaнa и в..

публикувано на 22.04.19 в 11:36

Великденски концерт в Русе

В Русе Великденски концерт ще изнесат днес Детският хор „Дунавски вълни“ и едноименният Дамски камерен хор. Програмата включва произведения на български  и чужди автори. Диригент е Весела Тодорова, а пианисти – Гергана Вичева и Веселина Ботева. Началото е в 18 ч. в Зала „Европа“ на Доходното здание. Входът е свободен.

публикувано на 22.04.19 в 11:31
Христо Шопов и Лилия Маравиля

Христо Шопов и Лилия Маравиля на шуменска сцена

В големия салон на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ на 22 април ще се играе спектакълът „Догодина по същото време 2“. Началото му е от 19 ч.  Негов режисьор е Георги Михалков. Сценографията и костюмите са дело на Антония Попова, композитор на музиката е Иван Драголов. Продуценти са Владислав Карамфилов и Лилия Грънчарова. На сцената блестят..

публикувано на 19.04.19 в 15:52