Красимир Вълчев с почетен плакет

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев оцени високо Русенския университет като „най-доброто и бързо развиващо се висше училище  в Северна България“, което „...щеше да е на първо място, ако се правеше оценка за добро управление“…“ , защото прилага “ всички  възможни стратегии за развитие“ и е „пример в това отношение за всички останали университети“. Той се срещна с академичното ръководство на Русенския университет и беше удостоен с почетен плакет на Русенския университет от ректора чл. кор. проф. д.т.н. Христо Белоев. Министър Вълчев поздрави университета за неговия иновативен и предприемачески профил. Адмирира и инициативата за подаване на проектно предложение „Лига на европейски университети за креативно образование, иновативни изследвания и регионално развитие “, на което висшето училище е координатор. Препоръките му са за инвестиране в младите изследователи, тъй като след 20 години пенсионерите ще бъдат два пъти повече от младите, отиващи на пазара на труда. Препоръча още да се работи повече и за изграждане на преносими умения, които съчетават знания, умения и нагласи  и определят пригодността за трудова заетост през 21 век.

По-рано същия ден, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев се запозна с напредъка по ремонтните дейности в СУ  „Христо Ботев“, част от проект, който обхваща общо пет русенски учебни заведения. След това в Канев център се състоя 12. Национална научно-практическа конференция „Водим бъдещето за ръка“, в която беше представен добрия педагогически опит в предучилищното образование. По-късно в зала „Европа“ се проведе граждански диалог „Европа в нашия дом“ с участието на 200 учители от русенска област. В него участие взе и председателят на комисията по образованието и науката в 44-тото Народно събрание Милена Дамянова. Бяха обхванати различни теми, свързани с образованието – за ролята на училището и преподавателите в изграждането на личността; за значимостта на добрата подготовка в професионалното образование и кариерното развитие; за възможностите, които дават европейските структурни фондове; засегната беше и ролята на дигитализацията в съвременното общество.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Пешеходец сгазен на зебра

95-годишен пешеходец е загинал при катастрофа на улица „Плиска“ в Русе, съобщават от полицията. Сигналът е постъпил след 11 ч. Установено е, че на прав участък лек автомобил „Фолксваген“ с русенска регистрация, управляван от 71-годишен водач, блъснал мъжа, който пресичал на пешеходна пътека. Причините за катастрофата се изясняват, образувано е..

публикувано на 22.04.19 в 17:01

Данъци с награди

Награди ще има за изрядните данъкоплатци в община Ценово, съобщават от местната администрация. До края на април хората могат да платят данъците към хазната с отстъпка и така да се включат в разиграването на техника за дома. За късметлиите са подготвени телевизор, микровълнова фурна и тонколонки за компютър. Инициативата се реализира за първи път в..

публикувано на 22.04.19 в 13:33

Хиляди се хванаха на хоро в Русе

Няколко хиляди души се включеха в най-дългото хоро в Русе, съобщиха от областната администрация. На площад „Свобода“ концерт изнесе народният певец Илия Луков и танцова формация „Мездра“. Областният управител на област Русе Галин Григоров беше сред гостите на концерта на народния певец Илия Луков и танцова формация "Мездра". „Нека децата помнят кои са..

публикувано на 21.04.19 в 13:52

Най-дългото хоро в Русе

Най-дългото хоро организира днес в Русе народният певец Илия Луков. Концертът на фолклорният изпълнител и Танцова формация   „Мездра” ще започне след час на площад „Свобода“, в близост до Съдебната палата в града. По време на събитието ще се проведе и фолклорното надиграване ”Да се хванем на хорото”. Концертът е част от националната инициатива..

публикувано на 21.04.19 в 09:34

Мажоретки превземат Русе

Русе е домакин на Международния младежки мажоретен фестивал „Русе. Ритъм & Марш“. Третото издание на проявата, организирана от общинската администрация и Общинския младежки дом, е днес и утре в крайдунавския град. Ще участват 28 представителни формации на мажоретни клубове от България и Румъния, както и три фанфарни младежки оркестъра. В 17,30..

публикувано на 20.04.19 в 16:00

Велопоход, посветен на Априлското въстание

Велопоход между градовете Русе и Гюргево, посветен на Априлската епопея, ще се проведе днес под патронажа на областния управител на Русе Галин Григоров. Очаква се да се включат над 100 колоездачи, както и представители на клуб „Традиционер“ и членове на сдружението „Приказка за България“ в четнически униформи.  Стартът ще бъде даден в 10 ч. пред..

публикувано на 20.04.19 в 09:03
Снимката е илюстративна.

Русенец загина при пожар

Мъж загина при пожар тази нощ в Русе, съобщава агенция БГНЕС. Инцидентът станал в къща в непосредствена близост до булевард "Неофит Бозвели". Огнеборците се борили с часове с пламъците, а тази сутрин на мястото на произшествието все още има противопожарен екип. Все още няма официална информация какво е причинило пожара. Работата на огнеборците била..

публикувано на 19.04.19 в 11:05