Красимир Вълчев с почетен плакет

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев оцени високо Русенския университет като „най-доброто и бързо развиващо се висше училище  в Северна България“, което „...щеше да е на първо място, ако се правеше оценка за добро управление“…“ , защото прилага “ всички  възможни стратегии за развитие“ и е „пример в това отношение за всички останали университети“. Той се срещна с академичното ръководство на Русенския университет и беше удостоен с почетен плакет на Русенския университет от ректора чл. кор. проф. д.т.н. Христо Белоев. Министър Вълчев поздрави университета за неговия иновативен и предприемачески профил. Адмирира и инициативата за подаване на проектно предложение „Лига на европейски университети за креативно образование, иновативни изследвания и регионално развитие “, на което висшето училище е координатор. Препоръките му са за инвестиране в младите изследователи, тъй като след 20 години пенсионерите ще бъдат два пъти повече от младите, отиващи на пазара на труда. Препоръча още да се работи повече и за изграждане на преносими умения, които съчетават знания, умения и нагласи  и определят пригодността за трудова заетост през 21 век.

По-рано същия ден, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев се запозна с напредъка по ремонтните дейности в СУ  „Христо Ботев“, част от проект, който обхваща общо пет русенски учебни заведения. След това в Канев център се състоя 12. Национална научно-практическа конференция „Водим бъдещето за ръка“, в която беше представен добрия педагогически опит в предучилищното образование. По-късно в зала „Европа“ се проведе граждански диалог „Европа в нашия дом“ с участието на 200 учители от русенска област. В него участие взе и председателят на комисията по образованието и науката в 44-тото Народно събрание Милена Дамянова. Бяха обхванати различни теми, свързани с образованието – за ролята на училището и преподавателите в изграждането на личността; за значимостта на добрата подготовка в професионалното образование и кариерното развитие; за възможностите, които дават европейските структурни фондове; засегната беше и ролята на дигитализацията в съвременното общество.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Да плуваш с кауза

Русенецът Теодор Цветков е преплувал вчера езерото край силистренското село Малък Преславец с благотворителна цел, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе. Цветков е плувал в подкрепа на фондацията на Нана Гладуиш „Една от 8” и жени, диагностицирани с рак на гърдата. Тъй като езерото е част от защитена местност „Блатото"..

публикувано на 18.06.19 в 16:45

Обновен параклис в болницата

Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум освети днес обновения параклис "Св. Св. Козма и Дамян", съобщиха от Университетската болница „Канев“ в Русе. Болничният параклис е открит през 2003 г. Той е отворен от 10.00 до 14.00 ч., а в неделя от 11.00 до 14 ч. Всеки четвъртък от 11.00 ч. се отслужва акатист за здраве и изцеление пред..

публикувано на 18.06.19 в 13:58

Нов шеф на криминалистите

Главен инспектор Петър Ванев е назначен за началник на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в Областната дирекция на МВР – Русе със заповед на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. До момента Петър Ванев заемаше длъжността началник група „Престъпления против собствеността“ в същия сектор и поема поста от главен инспектор..

публикувано на 17.06.19 в 14:14

Ремонт затваря улица

Улица „Панайот Хитов“ (от ул. „Борисова“ до бул. „Цар Освободител“) в Русе се затваря временно за движение на МПС от днес до 24 юни 2019 г. Ще се извършват ремонтни дейности, съобщиха от Община Русе.

публикувано на 17.06.19 в 07:10

Събират отпадъци в Русе

Община Русе организира кампания за събиране и транспортиране на отпадъци от ремонти на гражданите. Акцията ще се проведе от 9 до 16 ч. днес, на следните терени: в кв. „Дружба-3“: срещу бл. 47 и бл. 53, в кв. „Чародейка“: бул. „Христо Ботев“ - зелена площ срещу бл. 112 и  бл.118 ; в кв. „Възраждане“: бул. „Родина“ №41, в близост до задния вход..

публикувано на 15.06.19 в 10:12

С тоги и дипломи

Тържествената церемония по връчване на дипломите на абсолвентите от Випуск 2019 на Юридическия факултет на Русенския университет „Ангел Кънчев“ се проведе днес. Общият брой на дипломираните абсолвенти от специалност „Право“ е 105, като 60 са били в редовна форма на обучение, а 45 в задочна. Днес се дипломираха и магистрите от „Правен режим на..

публикувано на 14.06.19 в 16:26

Министър на Дунав мост

От 17 декември 2018 г. до началото на юни тази година са продадени повече от 184 000 електронни винетки на автомобили с румънска регистрация. От тях над 122 000 са за леки автомобили и над 62 000 - за тежкотоварни над 3.5 тона. Това стана ясно по време на днешната инспекция на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя..

публикувано на 13.06.19 в 16:33