Пропаднали площи с рапица

Рапица
Снимка: Радио Шумен

Между 5 и 10 на сто от площите, засети с рапица в Поповско, са пропаднали на 100% заради сушата. Това заяви за Радио Шумен председателят на Съюза на зърнопроизводителите в поповския район Георги Георгиев.

„Положението беше сериозно преди дъждовете в началото на април, като за последните 10 дни количеството дъжд е около 43 литра на квадратен метър“, допълни той.

"Прави се обследване до някакъв момент. Наистина колегите до последно изчакваха да видят дали няма да се възстановят след тези дъждове. Тези, които няма да се възстановят, ще бъдат разорани и култивирани. Те ще се засеят с царевица или слънчоглед, за да можем да изкараме някакъв добив от тези площи", посочи още Георгиев.

Близо 800 декара с рапица са пропаднали и в района на силистренското село Проф. Иширково, каза Велика Славова - председател на местната кооперация, която обработва около 30 000 дка земя.

"Надяваме се след дъждовете картината да бъде по-добра и да не се отива към разораване. Мисля, че ще получим някакви добиви от порядъка на 500 - 550 кг от декар", каза тя. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Без ток на 14 октомври

Заради извършване на оперативни превключвания на съоръженията за доставка на електроенергия, от днес – 14.10 до 17.10 от 8 до 17 ч. са възможни смущения на електрозахранването в района разградските села Костанденец и Сваленик и гр. Цар Калоян; ПС на ВИК, ВЕИ и базови станции на мобилните оператори, намиращи се на територията на посочените..

публикувано на 14.10.19 в 06:30

Празнуваме Петковден

На 14 октомври Православната църква чества паметта на Света Петка Българска (Търновска, Епиватска). Тя е почитана още от гърци, сърби, румънци. Известна е още като Света Параскева - името идва от "петък", Разпети петък. Деня на кръстната смърт на Христос. Име символ на страдание и надежда. В храмовете иконата и обикновено е до тази на Света..

публикувано на 14.10.19 в 06:27

Топло време

И днес ще е предимно слънчево, на места мъгливо или с ниска слоеста облачност. Във вътрешността ще е тихо, а по Черноморието ще духа слаб вятър от изток. Времето остава топло за сезона с температури между 22 и 27 градуса, за Шумен очакваните стойности са 25 градуса.

публикувано на 14.10.19 в 05:33

Проект "Родители в заетост" с нов прием

Нов прием по проекта „Родители в заетост“ стартира Агенцията по заетостта чрез Бюрата по труда. Документи ще се приемат до изчерпване на финансовия ресурс. Проектът е съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”. Той помага на родителите с малки деца да се върнат на..

публикувано на 13.10.19 в 12:34

Неделно слънце

Днес ще е предимно слънчево, сутринта на отделни места - мъгливо или с ниска слоеста облачност. Ще духа слаб вятър от юг - югоизток и температурите ще се повишат с още градус - два. Максималните ще са между 23 и 28, за Шумен около 25 градуса.

публикувано на 13.10.19 в 07:34

Отлично представяне на Вокална формация "Божур"

   Вокалната формация "Божур" при Народно читалище  "Стилиян Чилингиров - 1963" - Шумен, с ръководител Людмил Ковачев,  безапелационно завоюва първото място и лауреатско звание на 20-я юбилеен фестивал на градската песен "Мара Врачанка" - Враца. С първо място и званието "Лауреат" бе отличен и дуетът Теодора Димитрова и Димитър Вичев...

публикувано на 12.10.19 в 20:44

Слънчева събота - 12 октомври

Днес ще бъде предимно слънчево. Сутринта на места ще има мъгла, или ниска слоеста облачност. Ще духа слаб южен вятър, по крайбрежието следобед – до умерен от юг-югоизток. Максималните температури ще са между 19 и 24 градуса, за Шумен – около 22.

публикувано на 12.10.19 в 08:25