Лазаровден е!

Снимка: ЕМО "ЕТЪР"

Православната църква отбелязва днес празника Лазаровден, който винаги е в предпоследната събота преди Великден.

По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден – Връбница (Цветница). На този ден се изпълнява обичаят лазаруване. В него участват моми и момичета, които започват да се готвят още от постите, групират се по възраст и по чети. В четата има пеячки, шеталици, една от лазарките носи кошничка с яйца. Обхождат селото в събота от обяд и неделя до обяд, като влизат във всяка къща, пеят песен за всеки член от семейството. Играят несключено лазарско хоро. Стопаните ги даряват с яйца. Когато приключи лазаруването, лазарките си поделят събраното.

Лазаровден или Лазарница е християнски празник, кръстен на Свети Лазар. Самото име на светеца е символ на здраве и дълголетие. На този ден имен ден имат родените с имената Лазар, Лазо, Лазарина, Лачо, Лъчезар.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Богат, беден

866 лева е средната месечна работна заплата в Силистренска област. Това сочат статистическите данни за първото тримесечие на годината. Увеличението спрямо последните три месеца на 2018 г. е с 6,5 на сто. По размер на възнагражденията регионът е на 23-о място от 28-те области в страната. Наетите по трудово и служебно правоотношение в Силистренско..

публикувано на 23.05.19 в 14:10

37 не се явиха на матура

517 зрелостници от заявените 554 са се явили на втората задължителна матура в област Силистра. Това съобщиха от Регионалното управление на образованието в крайдунавския град. Изпитът се провежда в 59 зали в 11 училища. Ангажирани са около 150 квестори. По биология и здравно образование на изпита са се явили 193, по география и икономика -140, а..

публикувано на 23.05.19 в 10:49
Река Дунав - Силистра

Предават бюлетините

Областната администрация и РИК в Силистра предават бюлетините за евроизборите на общините в Силистренско, съобщиха от РИК. Получени са 130 400 бюлетини. Осигурени са 55 машини за гласуване. В 225 секции, от които 4 са подвижни, ще работят 1830 души. Осигурена е охраната на изборните помещения, изборните материали и дейността на избирателните..

публикувано на 22.05.19 в 14:55

Нови коли за полицията

Четири нови леки автомобила получи Областната дирекция на МВР-Силистра. Колите, предоставени от МВР, обновяват автопарка на дирекцията и ще се ползват от полицейските служители, които се занимават с охрана на обществения ред. Две от тях остават в Силистра, по една ще получат районните управления в Дулово и Тутракан. В близко време се очаква да бъде..

публикувано на 22.05.19 в 10:58

Обсъждат екотуризма по Дунав

Експерти от четири общини – Русе, Силистра, Тутракан и Свищов – се събират на работна среща в Тутракан днес и утре ( 21 и 22 май). Те ще обсъждат резултатите от създаването на дунавската перла Регион Русе като дестинация, която прилага концепцията за устойчивата мобилност в туризма. Обект на разискванияата ще са перспективите за развитие и новите..

публикувано на 21.05.19 в 08:10

Смяна на секции

Ръководството на Община Силистра уведомява гражданите на Общината, имащи желание да упражнят правото си на глас в изборите за членове на Европейския парламент на 26 май 2019 г., за следните промени на местата за гласуване /секции/ както следва: 1.   Секция 104 /офис на автогара „Хари-3“, пл. Съединение/ Е ПРЕМЕСТЕНА в Детска градина „Радост“..

публикувано на 20.05.19 в 14:55

Газ погубил работници в септична шахта

Причина за смъртта на двамата работници в свинефермата в село Попина е остро отравяне със сероводород. Това е установило разследването под ръководството на Окръжната прокуратура в Силистра на базата на резултатите от аутопсията на телата на двамата мъже, които са извършвали ремонтни дейности в септична шахта там. Радио Шумен припомня, че вчера..

публикувано на 20.05.19 в 11:22