Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удрят нелегалния внос на домати

Въвеждането на обратното начисляване на ДДС в сектор "Плодове и зеленчуци" ще доведе до намаляване на сивия сектор и нелегалния внос. Това заяви Димитричка Търпанова от Тутракан – заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз. По думите й към момента у нас механизмът е достъпен единствено при доставки на зърнени и технически култури.

Обратното начисляване на ДДС е метод, при който данъкът не се изисква както обикновено от доставчика на стоката или услугата, а се начислява на получателя, каза Димитричка Търпанова.

"Това е насочено срещу всичко, което влиза нелегално през границите - стотици тонове. Търговците внасят продукцията по един лев, която автоматично идва на борсите по 1.20 лева - на нашата цена, защото ние тези 20% ги дължим, а те си ги слагат в джоба", посочи тя.

Въвеждането на обратното начисляване на ДДС в сектор "Плодове и зеленчуци" е въпрос на политическа воля. "Дали държавата иска да стимулира развитието на вътрешното производство на плодове и зеленчуци, или иска да прави внос отвън и да ядем чуждо производство домати и пипер? В момента на европейско ниво готвят схема, която да реши тези вътрешно общностни продажби на плодове и зеленчуци. Защото проблемът не е само при нас. Той е на европейско ниво", отбеляза още Димитричка Търпанова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Годишни библиотечни награди

Годишните награди за постижения в библиотечната професия бяха връчени днес в Регионалната библиотека „Партений Павлович" в Силистра. Носител на наградата „Библиотекар на годината“ е Галина Салъф от библиотеката при Народното читалище „Светлина 1941“ в тутраканското село Преславци. Същото читалище получи приза  „ Подкрепа за библиотеките “ . В него..

публикувано на 26.04.24 в 16:20

Обществени чешми с негодна за пиене вода

Водата от четири местни водоизточника в Шумен е с отклонения от нормите и не се препоръчва за пиене. Това съобщават от Регионалната здравна инспекция след излизане на резултатите от проби, взети във вторник. Превишения на микробиологичните показатели има във водата от чешмите  на улица „Поройна“ в квартал „Дивдядово“; чешма №2 по пътя за село Лозево; в..

публикувано на 26.04.24 в 15:54

Обявиха датите на матурите по желание

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Това съобщават от Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8,30 ч. ще са матурите по математика и по география и икономика от общообразователната подготовка. В същия ден от 14 ч. ще са изпитите по желание от профилирана подготовка по физика..

публикувано на 26.04.24 в 15:30

Следят рисковите язовири

Язовирите в община Шумен с първа и втора степен на потенциална опасност от преливане се следят и проверяват редовно. Това каза на днешното заседание на общинския съвет за намаляване риска от бедствия инж. Иван Сотиров – оператор на язовирни стени и съоръженията към тях. " Няма опасност от преливане на язовирите общинска собственост, дори напротив...

публикувано на 26.04.24 в 15:03

Договориха двуетажните влакове

Договор за доставка на двуетажни влакове, които ще бъдат закупени със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост, подписаха служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и ръководството на полска компания. Срокът за изпълнение е 26 месеца, а стойността е над 300 500 000 лв. От дружеството трябва да доставят седем..

публикувано на 26.04.24 в 14:13

Обявиха мерките срещу коклюша

Безплатни ваксини срещу коклюш на всички бременни от 27-а до 36-а гестационна седмица ще осигури Министерството на здравеопазването. Това съобщи служебният министър д-р Галя Кондева. Тя уточни, че възможността ще се дава на всички бъдещи майки, които искат да се имунизират, независимо дали са здравноосигурени или не. Ваксинирането ще става  в обособени..

публикувано на 26.04.24 в 14:04

На десето място по трудови злополуки

Възпоменателна церемония в памет на загиналите при трудови злополуки се проведе в Шумен. Събитието е организирано и заради Световния ден за здравословен и безопасен труд – 28 април.  В знак на почит към паметта на загиналите бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча,  поставена на сградата на улица „Цар Калоян 1“. На церемонията присъстваха..

публикувано на 26.04.24 в 12:51