Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къщите с европари под лупа

Снимка: vila.bg

Главният прокурор възложи на Националната полиция да провери дали всички къщи за гости в страната, финансирани от Европейския земеделски фонд, се използват по предназначение. Това съобщи БНР.

Полицията ще проверява и придобитите с финансовата помощ от Евросъюза автомобили.

Вчера от държавното обвинение съобщиха, че се проверяват три къщи за гости на семейството на съпруга на Елена Йончева, а днес уточниха, че се прави проверка и по отношение на бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев.

За Манолев е сезирана и антикорупционната комисия - за извършаване на проверка и преценка за конфликт на интереси. По досъдебно производство за получаване на европейски средства срещу невярно декларирани данни работи Окръжната прокуратура в Благоевград.

Що се отнася до цялостната проверка на къщите за гости в страната, първо, ще се направи анализ на проектите, финансирани по евромярката „Разнообразяване към неземеделски дейности“. На място МВР служители ще установяват дали къщите се ползват за гости, като ще изискват заверени копия от регистри за настанени туристи и от документи за регистриране и категоризиране на обекта. Ще се търси информация за заплатените туристически данъци, за регистрационните карти за нощували туристи и дали въпросните туристи наистина са ползвали къщите за гости.

По проверката ще работи екип от прокурори, на които обвинител номер едно е дал двумесечен срок.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Договориха двуетажните влакове

Договор за доставка на двуетажни влакове, които ще бъдат закупени със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост, подписаха служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и ръководството на полска компания. Срокът за изпълнение е 26 месеца, а стойността е над 300 500 000 лв. От дружеството трябва да доставят седем..

публикувано на 26.04.24 в 14:13

Обявиха мерките срещу коклюша

Безплатни ваксини срещу коклюш на всички бременни от 27-а до 36-а гестационна седмица ще осигури Министерството на здравеопазването. Това съобщи служебният министър д-р Галя Кондева. Тя уточни, че възможността ще се дава на всички бъдещи майки, които искат да се имунизират, независимо дали са здравноосигурени или не. Ваксинирането ще става  в обособени..

публикувано на 26.04.24 в 14:04

Изплащат великденските добавки

От днес започва изплащането на великденските добавки на хората с най-ниски пенсии у нас. Това напомнят от Националния осигурителен институт. Вече са налични както преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, така и преводите към пощенските станции – за хората, избрали този начин за получаване на сумите...

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Планово без ток

Планови прекъсвания на територията на областите Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен Разград От 09:00 ч. до 16:00 ч. и 09:00 ч. до 16:30 ч няма да има ток в района на: с. Звънарци и с. Божурово. Временни смущения в електрозахранването са възможни от  09:00 ч. до 16:00 ч.  в районите на гр. Кубрат, кв. Дряново, с...

публикувано на 26.04.24 в 06:40

Ветровит петък

В сутрешните часов ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минимални температури ще са между 7° и 12°, за Шумен около 13°.  През деня ще е предимно слънчево. Вятърът постепенно ще се преориентира от север, следобед по крайбрежието от югоизток. Максимални температури между 16° и 21°, за Шумен около 19°.  Вълнение на морето е 2 бала, през нощта..

публикувано на 26.04.24 в 05:48

Либерализацията на тока се отлага с година

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро.  Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7 от същата група гласуваха "против". С приетите промени в Закона за енергетика КЕВР ще продължи да определя квоти на..

публикувано на 25.04.24 в 16:22

Росен Желязков вече не е председател на НС

Парламентът освободи предсрочно председателя Росен Желязков.  Решението беше взето със 129 гласа "за" и 103 "против". Росен Желязков емоционално благодари и поиска извинение от всеки, когото е засегнал с нещо. В началото на своето изказване пред депутатите той сподели и мисълта, че трябва да замълчиш, за да бъдеш чут. Проектът на решението за..

публикувано на 25.04.24 в 14:17