Нощта на музеите в Шумен

Всички експозиции на на Регионалния исторически музей в Шумен ще бъдат със свободен вход за посещение днес. Официалното откриване на Европейската нощ на музеите е от 19.30 ч. в Мраморното фоайе с три изложби: „Катеринка – пътуване в миналото“;
„Живот с фотоапарат“ – непоказвани творби на Марк Маркарян и „Национални реликви от Шуменско“ – гостуваща експозиция на  НАИМ при БАН.

Къщите музеи в Шумен ще работят от 16.00 до 23.30 ч. В музейния комплекс "Панчо Владигеров" е представена изложбата „Панчо Владигеров в музикалния калейдоскоп на ХХ век. Посоки, връзки, отражения“ на къща музей „Панчо Владигеров“ – София. От 18.15 ч. ще има концерт на младите таланти от класовете на Жанета Кацарова и Ралица Крумова.

В къща музей „Лайош Кошут“ от 16.30 до 20 ч. ще има детско ателие. В 18.30 ч. се открива изложбата "България през погледа на един унгарец", автор Емил Мадяр. От 19.00 ч. е концертът на група „Hungarikum“

В къща музей "Панайот Волов" между 17 и 19 ч. също ще има детско ателие, а от 20 ч. е лекторията „Възрожденската тематика в българската нумизматика и бонистика“

В къща музей "Добри Войников" от 17 ч. ще гостува Градският духов оркестър „Михаил Биков“ при Народно читалище „Ст. Чилингиров – 1963“ – Шумен, с диригент Христо Атанасов. Детската работилница "Нарисувай ми песен" също започва от 17 и продължава до 20 ч. Тогава посетителите ще могат да чуят китарни импресии с участието на Тодор Янков – китарист, композитор и преподавател по класическа китара в НУИ „П. Пипков“ – гр. Плевен

Временната експозиция „Градски бит–края на XIX – 30-те години на ХХ век“, в Комплекс "Авшарян" ще бъде отворена от 16 до 23.30 ч.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Велики Преслав утре без вода

Без вода за 24 часа ще бъдат жителите на Велики Преслав, съобщават от общинската администрация. Водоподаването ще бъде преустановено от 9 ч. на 19 ноември до 9 ч. на 20 ноември. Причина за спирането на водата е подмяна на захранващия водопровод за града.

публикувано на 18.11.19 в 13:46

Падащи клони на платото

Служител от Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“ премахна паднали клони по пътеката за пещера „Русалка“. Дървото е от вида бук и затрудняваше преминаването след мостчето в района на местността „Операта“. Сухите клони са преместениq за да се освободи пешеходнияj маршрут.   Дирекцията на Природния парк предупреждава туристите при силен..

публикувано на 18.11.19 в 13:28

Връщат пари за къщи за гости

Бенефициентите на два европроекта за изграждане на къщи за гости в област Шумен ще трябва да върнат изцяло получените средства. Фирмите попадат в предварителния списък на Държавен фонд "Земеделие" и за тях е открито производство за налагане на 100% санкция, става ясно от публикация на сайта на фонда. В предварителния списък са включени „Агро инвест..

публикувано на 18.11.19 в 12:48

Младеж нацели бус след гонка

Деветнайсетгодишен шофьор без книжка се опита да избяга от полицейски патрул, но се блъсна в микробус. Около 22 ч. на 15 ноември на ул. „Трети март“ в Търговище шофьорът на лек автомобил „Фолксваген Голф“ не е спрял на подаден сигнал със стоп палка и е продължил в посока ул. „Цар Освободител“. Последвалите го полицаи са го настигнали на изхода на..

публикувано на 18.11.19 в 12:00

Арестуваха двама с дрога

Двама шуменци (на 36 и на 26 години) са задържани за притежание на наркотични вещества, съобщават от полицията. В петък вечерта за проверка на бул.“Ришки проход“ в Шумен е бил спрян водач на лек автомобил "Тойота" с шуменска регистрация. Шофирал е 36-годишен мъж от Шумен. След претърсване в автомобила са били намерени около 10 грама суха зелена..

публикувано на 18.11.19 в 11:34

Три рани от бащина ръка

Мъж е намушкал сина си при семеен скандал, съобщават от Областната дирекция на МВР в Шумен. Сигналът бил приет около 21:30 ч. снощи в Районното управление във Велики Преслав. Полицейският екип, който пристигнал на мястото на скандала на ул. „Хан Аспарух“ във Върбица, е установил, че 61-годишен мъж е нанесъл три прободни рани на 40-годишния си син...

публикувано на 18.11.19 в 11:27

Нова гора в Паламара

54 декара с топола ще бъдат залесени през следващата седмица в ДЛС-Паламара. В момента в стопанството се извършва почвоподготовка на терена, на който скоро ще се появи нова гора. Лесовъдите се надяват на обилни есенни валежи през следващите дни и снежна зима, за може насаждението да се прихване и трудът на хората от ДЛС-Паламара да бъде..

публикувано на 18.11.19 в 09:21