Иван Томов завинаги в Хималаите

Снимка: Личен архив

Загиналият алпинист Иван Томов ще бъде погребан в скален процеп под връх Лхотце в Хималаите, който покори без кислород. Това заявиха от туристическото дружество, в което е членувал алпинистът.

Мечтата на Иван Томов била да изкачи всички 14 осемхилядници в света без кислород, разказват приятелите му от туристическо дружество "Приста". Прави го три пъти, но слизането от връх Лхотце се оказва фатално.

"Той искаше да се изкачва по най-честния начин, а най-честният начин е без да ти помагат, без кислород - да кажем така, от хората, които се занимават с алпинизъм знаят, е вид допинг", разказа пред БНТ неговият приятел Теодор Кисимов.

Тялото на Иван Томов ще остане в Хималаите не само защото няма как да се организира спускането му от 7800 метра височина, но и защото такова е желанието на баща му, а и вероятно на самия Иван. Такава е традицията, прави се и в други подобни случаи, казват приятелите му. В негова памет те ще засадят бял дъб и ще го нарекат Дървото на Иван.

"Дъбът е "благун", най-големият, тия големите дъбове, които растат самотни в полето. Мисля, че това му отива. Иван наистина се извиси много над всички нас като постижения", поясни председателят на туристическо дружество "Приста" Сашо Попов.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Тръгва помощта за прасетата

След 1 септември 2019 г. ще започне изплащането на еднократната помощ в размер на 300 лв. на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните стопанства. Право на обезщетение имат стопанствата в 20 км санитарни зони около индустриалните ферми и тези, определени с висок..

публикувано на 21.08.19 в 11:43

Частни медицински сестри

Медицинските сестри и акушерките да имат право да разкриват самостоятелни практики. Това предлагат от Българската асоциация на специалистите по здравни грижи. Председателят на Асоциацията Милка Василева поясни, че става въпрос за изграждане на самостоятелни или групови практики по здравни грижи, в които медицински сестри, фелдшери, акушерки и..

публикувано на 21.08.19 в 09:40

Нови гори в Североизтока

1500 декара нови гори ще бъдат залесени в Североизточна България през следващите две години. Площите ще са двойно повече спрямо предходните години. Това стана ясно по време на среща на Североизточното държавно предприятие с директорите и специалистите в стопанствата, в които има разсадници. По думите на директора на предприятието инж. Веселин..

публикувано на 20.08.19 в 14:17

Адреси без ток

За планови прекъсвания на тока в областите Разград, Русе и Шумен предупреждават от електроразпределителното дружество. Причина са профилактика и неотложни ремонти на електросъоръженията. В Разградска област от 9 до 17 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Сеслав . От 8:30 до 17 ч. без ток ще остане и част от Разград :..

публикувано на 20.08.19 в 07:45

Стопаните с отстъпка от акциза за газьола

До 84 млн. лв. общо ще получат тази година земеделските стопани по схемата "Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство". Това реши на редовното си заседание Управителният съвет на ДФ "Земеделие. Ставката на литър гориво ще бъде определена на по-късен етап, на базата на..

публикувано на 20.08.19 в 07:42

Слънчев и горещ 20 август

И днес ще е слънчево, около и следобед – горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 30 и 35, за Шумен – около 31. Температурата на въздуха по Черноморието ще бъде от 27 до 30 градуса, а на морската вода – 25-27 градуса.

публикувано на 20.08.19 в 07:27

Челен удар на магистралата

Един човек e пострадал при катастрофа на магистрала „Хемус". Ударили са се товарен автомобил с ремарке и микробус с платформа, на която е имало качени 2 автомобила. Инцидентът е станал след 10:00 ч. тази сутрин край Девня - на мястото, където започват ремонтните дейности и движението става двупосочно. Магистралата от пътен възел Девня до пътен..

публикувано на 19.08.19 в 12:12