Базовото най-желано за първолаци

Снимка: Личен архив

Две трети от родителите на първокласници в Община Шумен вече подадоха заявления за записване на своите деца в първи клас.

Втора година записването в първи клас ще стане по електронен път. Системата за електронен прием бе отворена в 10 ч. на 21 май и ще затвори в 24 ч. на 31 май. За този период родителите трябва да подадат заявление за записване на бъдещия ученик, като подредят училищата според реда на предпочитанията си.

Очаква се наесен в училищата на Община Шумен да се запишат 700 първокласници. Досега родителите на 514 вече са подали заявка в системата. Според тях, Второ Основно училище „Д-р Петър Берон“ в Шумен е най-желаното от родителите на първокласници. На второ и трето място по родителски предпочитания са съответно Трето основно училище „Димитър Благоев“ и Началното училище „Княз Борис I“ в Шумен.

„В навечерието на 24 май няма по-обективна оценка за училищата в Шумен, които имат прием в 1 клас, от тази, дадена от родителите.“, каза за Радио Шумен директорът на Базовото училище Павел Павлов.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Петко Загорчев

Ако ни ухапе змия

В сезона на отпуските при разходка сред природата   е много вероятно да срещнете змии. От близо 20-те вида змии, срещани на територията на България, само ухапването от пепелянка и усойница може да бъде заплаха. Те са най-опасни за малки деца и по-възрастни хора, при здрав човек ухапването причинява сериозен дискомфорт, но няма пряка опасност за..

публикувано на 18.06.19 в 10:52

Искат аванс за социални услуги

Аванс от 236 000 лв. от социалното министерството иска да получи общината във Велики Преслав, за да започне подготовка за разкриване на социални услуги в Центъра за обществена подкрепа и в Дневния център за подкрепа на деца с увреждания, който се изгражда в момента. За този аванс съветниците трябва да дадат съгласие на днешната общинска сесия като..

публикувано на 18.06.19 в 07:07

Разселване на дивите зайци

220 диви зайци ще разселят през тази година на територията на сдружението си ловците от СЛРД „Сокол“-Шумен. Това съобщи адвокат Стоян Стоянов, който е председател на УС на дружеството. Днес членове на сдружението разселиха 70 зайчета на възраст около три месеца. Районите, където бяха пуснати животните,  предварително бяха прочистени от хищници...

публикувано на 17.06.19 в 16:52

1343 седмокласници на изпита

Преразказ върху произведението на Георги Русафов „Богатствата на момъка“ писаха седмокласниците на изпита по български език и литература от Националното външно оценяване. Теста решаваха 1343 седмокласници от Шуменска област. Проверката на писмените работи ще става електронно, след като бъдат сканирани, затова седмокласниците писаха с черен химикал...

публикувано на 17.06.19 в 15:04

Шумен и три села без вода в сряда

От 9.00 часа на 19.06.2019 г. (сряда) ще бъде преустановено водоподаването за гр. Шумен и селата Дибич, Белокопитово и Панайот Волов. Това съобщиха от ВиК - Шумен. Причината е планиран ремонт на довеждащия магистрален водопровод от яз. "Тича" и ПС "1300". По предварителни разчети, водоснабдяването ще бъде възстановено в 06.00 часа на 20.06.2019 г...

публикувано на 17.06.19 в 14:38

Приключения на платото

Започнаха летните занимания в центровете на ПП „Шуменско плато“. Днес експерти от Дирекцията на парка и от Североизточното държавно предприятие проведоха урок по Горска педагогика с деца от занималня „Мечтатели“. На 20 юни ще гостуват ученици от великопреславския квартал „Кирково“. През месеците юни, юли и август за малчуганите може да бъдат..

публикувано на 17.06.19 в 12:58

Пипнаха автокрадец за нула време

Криминалисти от Областната дирекция на МВР в Шумен разкриха крадец на лек автомобил за броени часове. На 15 юни в 10 ч. местен жител подал сигнал, че му е откраднат лекият автомобил "БМВ 320 Д" с шуменска регистрация, който бил паркиран на ул. „Македония“ в града. Автомобилът бил обявен за издирване. Час по-късно на същата улица бил..

публикувано на 17.06.19 в 12:09