Високата цена на водата остава

7
Снимка: Радио Шумен

„Най-лошото нещо, което можем да направим на това дружество, е да намалим цената на водата“. Това коментира на пресконференция днес управителят на ВиК - Шумен инж. Илиян Илиев.

ВиК-Шумен е в затруднено положение, но плаща всичките си задължения в срок, посочи той.

"Проблемите са ясни - загубите, събираемостта. Но моята молба е само да не го политизираме проблема. Няма политика във водата. Мога да ви изброявам много проблеми в дружеството. Няма техника. Държавата трябва да ни помогне да излезем от тази ситуация. ВиК няма как да фалира. Дружеството трябва да работи нормално, за да бъде изпълнен мащабният проект за изграждане на пречиствателна станция за питейни води и подмяна на довеждащия водопровод. Иначе не само проектът ще замине, но хората трябва да пият вода", каза инж. Илиян Илиев.

На предприятието не е правена енергийна ефективност и това е първото което ще бъде свършено, заяви той.

Към момента задълженията на ВиК - Шумен са с текущ характер. Дълговете към доставчици са 1 032 000 лева, а за ел.енергия – около 756 000 лв. Малко над 5 млн. лева е просроченото задължение на дружеството. То е по договор за гарантиран резултат с фирма за рехабилитация на водопроводи от водоснабдителната система на Шумен и остава без промяна от 2017 г., съобщи Жанета Панайотова, ръководител направление финансов контрол в дружеството.Около 15% от тези задължения са несъбираеми, коментира тя.

Инж. Илиян Илиев няма да присъства на сесията на Общинския съвет на 13 юни поради предварително поет ангажимент. В "Галерия" може да прочетете отговорите на управителя на ВиК - Шумен на въпросите, поставени от общинските съветници. Проблемите ще бъдат разисквани на общинската сесия утре.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Промяна в движението

Няколко улици в центъра на Шумен ще бъдат затворени напълно от утре - 22 октомври, до 31 октомври включително. Временният режим се прави заради включването им в разширената синя зона на града. Организацията на движението засяга ул. „Ил. Р. Блъсков“ – в участъка от бул. „Симеон Велики“ до ул. „Цар Освободител“; ул. „Владимир Вичев“ – в участъка от..

публикувано на 21.10.19 в 14:37

Цех в пламъци

Сигнал за пожар в шуменска фирма е получен в съботния ден. Предприятието се намира на ул. „Тракийска“, където огнеборците заварили да гори покривна конструкция в цеха. Работата във фирмата е спряна спешно, евакуирани са 20 служители. Пламъците били погасени с помощта на 3 тона вода. Предполага се, че причина за възникване на пожара е техническа..

публикувано на 21.10.19 в 13:03

Смядово в траур

Община Смядово обявява 21 и 22 октомври за дни на траур в памет на загиналото семейство в тежката катастрофа на 20 октомври край Омуртаг. Временно изпълняващият длъжността кмет Иван Кюркчиев забранява провеждането на публични тържества през двата дни. Знамената на територията на общината са спуснати наполовина. Разходите за погребението..

публикувано на 21.10.19 в 11:46

Хулиган вилня в заведение

49-годишен мъж от Шумен бил задържан в полицейското управление за грубо нарушаване на обществения ред. В събота вечерта е подаден сигнал, че пиян отправял обиди и закани към персонала в закусвалня на ул. “Македония“ в Шумен. Самоличността на хулигана е установена. Мъжът е задържан до 24 часа в полицейското управление в Шумен.

публикувано на 21.10.19 в 11:42

С 2.47 промила зад волана

Неправоспособен водач, който шофирал след солидна почерпка с алкохол, бил установен от полицаи в село Браничево. Това съобщиха от шуменската полиция. Тестът с дрегер отчел 2,47 промила алкохол, като мъжът не е дал кръвна проба за анализ. Задържа бил за срок до 24 часа в полицейското управление в Каолиново. За извършено престъпление е..

публикувано на 21.10.19 в 11:37

Заловиха светкавично обирджия на бус

Полицията в Каолиново задържа извършител на грабеж, часове след като извършил престъплението. Около 16:30 ч. на 17 октомври 33-годишен жител на село Пет могили застигнал с личния си автомобил бус, който извършвал превоз към Варна. Препречил му пътя и успял да го спре. Нанесъл   няколко удара  на водача, след което влязъл в буса и със сила отнел от..

публикувано на 21.10.19 в 11:33

Чакат безплатните ваксини

Най-късно в началото на ноември безплатните противогрипни ваксини ще бъдат доставени и ще започне разпределянето им към личните лекари. Това поясни главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев. "Трябваше здравната каса да се договори за цена с производител и вносител и да доставят количество от 160 000 дози ваксина, които ще бъдат предоставени...

публикувано на 21.10.19 в 09:14