Високата цена на водата остава

7
Снимка: Радио Шумен

„Най-лошото нещо, което можем да направим на това дружество, е да намалим цената на водата“. Това коментира на пресконференция днес управителят на ВиК - Шумен инж. Илиян Илиев.

ВиК-Шумен е в затруднено положение, но плаща всичките си задължения в срок, посочи той.

"Проблемите са ясни - загубите, събираемостта. Но моята молба е само да не го политизираме проблема. Няма политика във водата. Мога да ви изброявам много проблеми в дружеството. Няма техника. Държавата трябва да ни помогне да излезем от тази ситуация. ВиК няма как да фалира. Дружеството трябва да работи нормално, за да бъде изпълнен мащабният проект за изграждане на пречиствателна станция за питейни води и подмяна на довеждащия водопровод. Иначе не само проектът ще замине, но хората трябва да пият вода", каза инж. Илиян Илиев.

На предприятието не е правена енергийна ефективност и това е първото което ще бъде свършено, заяви той.

Към момента задълженията на ВиК - Шумен са с текущ характер. Дълговете към доставчици са 1 032 000 лева, а за ел.енергия – около 756 000 лв. Малко над 5 млн. лева е просроченото задължение на дружеството. То е по договор за гарантиран резултат с фирма за рехабилитация на водопроводи от водоснабдителната система на Шумен и остава без промяна от 2017 г., съобщи Жанета Панайотова, ръководител направление финансов контрол в дружеството.Около 15% от тези задължения са несъбираеми, коментира тя.

Инж. Илиян Илиев няма да присъства на сесията на Общинския съвет на 13 юни поради предварително поет ангажимент. В "Галерия" може да прочетете отговорите на управителя на ВиК - Шумен на въпросите, поставени от общинските съветници. Проблемите ще бъдат разисквани на общинската сесия утре.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът бди над шадравана

„Искаме начинът на управление на шадравана пред Съдебната палата да бъде променен“. Това каза пред журналисти днес кметът на Община Шумен Любомир Христов. Той заяви, че в момента фирмата изпълнител на проекта по облагородяване на пространството пред съда прави проби. „Няма да допусна компромиси с качеството“, категоричен бе той. Във връзка с..

публикувано на 24.06.19 в 16:43

Лято в музея

Близо 30 ученици от Велики Преслав ще се включат в летните занимания, които бяха открити в музея в града. Децата днес се запознаха с археолозите и с работата на металотърсач в рамките на образователната програма «Лято в музея». Часове ще се водят в продължение на седмица от музейни специалисти, като програмата включва и теоретични познания и игри..

публикувано на 24.06.19 в 16:21

Децата на Смядово - заедно

Нов проект започва да реализира Община Смядово, съобщи кметът Иванка Петрова. Той е съвместен между две оперативни програми. Едната е на Министерството на труда и социалната политика, а другата – „Наука и образование за интелигентен растеж“ на Министерството на образованието и науката.   Тя поясни, че проектът е много интересен. Продължителността е..

публикувано на 24.06.19 в 15:58

Сертификати за най-добрите

Сертификати за предприемачество по американската програма „Моя собствен бизнес институт“ ("My own business institut (MOBI)") ще бъдат връчени днес в Шумен. Официалната церемония започва от 18 часа в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“. Курсистите ще демонстрират наученото, като представят свои идеи за започване на бизнес. След..

публикувано на 24.06.19 в 14:39

Пълнят дупките на "Дедеагач" №13

Ремонт на пътната отсечка пред ул."Дедеагач" №13 в Шумен е възложен на общинското предприятие „Строителство и благоустройство“. Изкърпването на участъка е започнало в края на миналата седмица. Това става ясно от отговор на общинската администрация в Шумен във връзка с внесена от съветника Наталия Стефанова докладна за извършване на спешен ремонт..

публикувано на 24.06.19 в 14:16

Детска глъч в Сребровата къща

Деца от Шумен се събраха в Сребровата къща да отбележат Еньовден. Празникът бе организиран от Центъра за подкрепа за личностно развитие – ОДК и частна фирма. В него участваха Група за автентичен фолклор „Перуника“ и Детски танцов ансамбъл „Веселяче“. За гостите и участниците бяха подготвени различни ателиета, заяви Деница Мичева от ОДК Шумен. "Ще има..

публикувано на 24.06.19 в 14:06

Продават общински жилища

Община Шумен да продаде още 4 общински жилища, в които са били настанени наематели. Това предложение, внесено от администрацията, беше одобрено днес от членовете на Икономическа комисия. От продажбата им общо в местната хазна трябва да влязат 157 000 лв. След изявеното желание за покупка и проверка, че наемателите отговорят на изискванията на..

публикувано на 24.06.19 в 13:35