Илинден е, морето взема жертви!

Православната църква почита паметта на свети пророк Илия. В българския народен календар празникът е познат като Илинден. Свети пророк Илия е един от най-почитаните светци както в Православната, така и в Католическата църква. Той покровителства градушката и летните стихии. Илинден носи и друг огнен знак - Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година - един от трагичните щрихи в нашата история, последица от решенията на Берлинския конгрес.

Според народните вярвания на Илинден човек не трябва да работи, защото може да бъде ударен от гръм. Правят се курбани за здраве, нарича се погача. Сборът винаги трябва да е под вековни дървета на високо място. Днес честват храмовите си празници домовете на вярата, закриляни от Свети Илия. С литургии ще отбележат празника си 162- годишната църква в шуменското село Кюлевча и по-старият и събрат - над 170 годишният православен храм "Св.Пророк Илия" в шуменския квартал "Дивдядово"

Вярва се още, че от днес времето се обръща и почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Рибарите казват, че хване ли мъртвакът - мъртвото вълнение- то обикновено държи нечетен брой дни- 3,7,9... На Илинден не се ходи и на плаж, защото морето взима много жертви.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Краен срок за списъците

Днес изтича крайният срок за изготвяне на списъците със стопаните, доброволно умъртвили прасетата си заради опасността от африканска чума по свинете. Вписани са хората, които са подали заявление, в което гарантират, че са почистили задните си дворове и че няма да отглеждат свине през следващите 12 месеца. Списъците, изготвени от кметовете на..

публикувано на 26.08.19 в 08:52

Времето през новата седмица

През периода 26 август – 1 септември времето ще остане предимно ясно и слънчево, около и следобед горещо с временни увеличения на облачността в следобедните часове. Но само на изолирани места е възможно да превали и прегърми: в понеделник – главно в крайните северозападни части на района, а в четвъртък и петък – по Крайбрежието. През нощта..

публикувано на 25.08.19 в 15:53

КЗП предупреждава

Да не се взимат прибързани решения при онлайн резервация на почивка, препоръчва председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов. Той съветва в спокойна среда да се прегледат няколко оферти, да се съпоставят като цена и условия и едва тогава да се пристъпи към избор. Ако има нещо притеснително, следва да се потърси..

публикувано на 25.08.19 в 10:18

Гореща неделя

И днес ще е предимно слънчево, около и следобед горещо. Сутринта във вътрешността ще е почти тихо, през деня ще духа умерен вятър изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 32 и 37, по крайбрежието – 28-33 градуса, за Шумен – около 33-34. Вълнение на морето 2-3 бала. Температурата на морската вода между 25 и 27 градуса.

публикувано на 25.08.19 в 07:36

Конкурс на МРРБ

До 30 септември продължава инициативата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Покажи как обновяваме родното ти място“. Идеята е гражданите да покажат с фотоси как се развиват градовете с инвестициите по Оперативна програма „Региони в растеж“, както и с предходните проекти, реализирани по ръководените от министерството..

публикувано на 24.08.19 в 15:08

Горещо и на 24 август

И днес ще е предимно слънчево, около и след обяд – горещо. Ще продължи да дух слаб северен вятър, който след обяд ще се обърне от североизток. Максималните температури ще са между 30 и 35 градуса, за Шумен – около 33.

публикувано на 24.08.19 в 07:43

Къде спират тока на 24 август

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия в Разградско, от 09:00 ч. до 17:00 ч. днес ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Каменар. В русенския гр. Мартен ток няма да има от 09:00 ч. до 16:00 ч. Изключванията ще са с продължителност около 3 часа за отделни клиенти. Режимът..

публикувано на 24.08.19 в 07:38