Престъпления от омраза

Диян Колев
Снимка: Радио Шумен

Ръст в престъпленията от омраза бе отчетено по време на дискусия, организирана днес от център „Амалипе“ съвместно с Български хелзинкски комитет. Те ще проведат серия от кръгли маси под наслов „NO-HATE-BG“ - Заедно в защита на  малцинствата и в превенцията на престъпленията от омраза“.

Пред представители на местната власт, неправителствени организации и религиозни общности бе представен доклад за престъпления, подбудени от предразсъдъци срещу малцинствени и религиозни общности. Целта на събитието е да бъдат коментирани езика на омразата и механизмите за превенцията и да бъдат представени актуални конкурси и възможности за подкрепа на дейности, насочени към предотвратяването на престъпленията от омраза.

Диян Колев –председател на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, коментира пред Христина Димитрова на какво се дължи ръстът на престъпленията от омраза и как българското и международното законодателство третират езика на омразата. Чуйте разговора.ВИЖТЕ ОЩЕ

С толерантност към заекващите

В древността някои хора смятали, че заекването било причинявано от зли духове, които трябвало да бъдат прогонвани. През Средновековието за главен виновник бил смятан езикът. Според едно съвременно проучване, заекването може да се дължи не само на един, а на няколко фактора. Какви са основните причини за проява на заекване при хората? Какво трябва..

публикувано на 22.10.19 в 12:05

Снимките, които свирят рок

Той е Иво Ботев. И рисува със светлина рок-музиканти. Рок-музиката пък, му е в кръвта. Тези дни русенският фотограф представи изложба с фотографии „Емоцията на рока“. Кадрите са запечатали едни от най-изразителните лица, най-експресивните изражения и мигове от концерти на наши и чужди музиканти на русенска сцена. Ако сканирате QR кода на..

публикувано на 18.10.19 в 15:34

Ще оцелее ли източнобалканската порода?

Има риск африканската чума по свинете да унищожи напълно уникалната българска порода източнобалканска свиня. Спецификата на породата е тези животни да бъдат отглеждани на свобода. От половин година обаче лицензираните кланици отказват да приемат такива прасета, а държавата отказва да определя пасища за породата. Директорът на Агенцията по храните..

публикувано на 18.10.19 в 11:07

Най-младият хижар

Най-младият хижар в България е Мирослав Петков. Роден е преди 18 години в Севлиево, а веднага след като завършва Професионалната гимназия по туризъм в Априлци започва работа в старопланинската хижа „Мазалат“ (в местността Мандрището). Интервюто на Стоян Стоянов започва с въпроса „Защо реши да напуснеш града и избра планината?“

публикувано на 18.10.19 в 09:54
Архив

Работа със сърце

Първите години от живота на едно дете са от особено значение за неговото развитие, защото поставят основите както на физическото здраве и на познавателните възможности, така и на бъдещите му социални умения. Затова е много важно да се помогне на децата още от раждането им да достигнат своя потенциал. С такава задача се е заел и екипът на Центъра..

публикувано на 17.10.19 в 12:57

Какво ядат децата ни?

Близо 60 на сто от децата в Средното училища „Панайот Волов“ и Трето основно училище „Димитър Благоев“ не харесват безплатните закуски, които им се предлагат по програмата на Министерството на образованието и науката. Това показа репортерска проверка на Радио Шумен по повод сигнал на родители. Често закуските се изхвърлят в кошчетата. Чуйте..

публикувано на 15.10.19 в 16:10

Защо диетите не работят?

Професионалният фитнес-инструктор Красимир Петров консултира по теми свързани с правилният хранителен и двигателен режим. В страницата му в социалната мрежа десетки българи публикуват свои снимки преди и след драстичната промяна в живота си, след успешна битка с наднорменото тегло и то в резултат на неговата помощ и подкрепа. Христина..

публикувано на 13.10.19 в 18:17