21 младежи се заклеха

7
Снимка: Радио Шумен

21 курсисти от различни краища на страната положиха клетва по повод завършването на начална военна подготовка в НВУ „Васил Левски“ днес. 10 от тях са от Шумен, а останалите от Търговище, Омуртаг, Разград, Варна и Кюстендил. Сред курсистите има и 6 девойки.

Отличник на а курса стана Калоян Сотиров от Кюстендил.

За Радио Шумен деканът на Факултета по "Артилерия, противовъздушна отбрана и комуникационни и информационни системи" полк. Дилян Димитров каза, че военната клетва е един от най-големите празници във всеки гарнизон.

."Хората, които идват при нас, са силно мотивирани и искат да станат част от въоръжените сили на България. Те просто искат да изпълнят дълга си в защита на отечеството. Много от тях пожелаха да продължат кариерата си във въоръжените сили. Преди час имахме откровен разговор и обсъдихме възможностите за тяхната реализация", посочи полк. Димитров.

Началната военна подготовка за първи път се провежда през 2014 г., когато завършилите тогава са 42-ма души – студенти. Към момента в нея могат да се включат младежи, навършили 18 години. Военното обучение трае 4 седмици на казармен режим.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва международният турнир по баскетбол за юноши

Второто издание на международния баскетболен турнир за юноши ще противопостави отбори от три държави днес и утре в „Арена Шумен“. Състезанието се провежда в памет на легендарния баскетболен деятел Костадин Димитров. В надпреварата се включват четири отбора от три държави. В турнира ще участват Националният отбор на България до 17 години и..

публикувано на 12.10.19 в 14:52

Домашна бира в Кюлевча

Фестивал на домашната бира организират днес в шуменското село Кюлевча. Ще има много и различни демонстрации и дегустации.Това каза Стоянка Пашова секретар на НЧ „Каменен стълб – 1888“, организатор на фестивала на кехлибареното пиво. Под звуците на рок музика, празникът започва от 12 часа пред читалището в село Кюлевча.

публикувано на 12.10.19 в 09:31

Селекционерите на „Нова българска драма“

Членовете на Сдружение „Нова българска драма“ утвърдиха днес двамата селекционери на театралния фестивал „Нова българска драма” в Шумен, който ще се проведе през май догодина. Селекционер в направлението „Преглед на спектакли“ ще бъде театроведът проф. Ромео Попилиев, а в направление „Авторски прочит“ – доктор Ина Божидарова. Театрите, които искат за..

публикувано на 11.10.19 в 16:12

Арт туризмът - приоритетен за България

Значението на арт туризма обсъждат в Шумен днес специалисти в областта на историческото наследство, както и представители на музеите в Силистра, Тутракан, Оряхово, Видин, Сандански и Мелник. Презентация направи заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, според която не би могло да се каже, че има нова концепция за арт туризъм. "Това е част от..

публикувано на 11.10.19 в 15:20

Недостиг на строители и медицински сестри

Най-много работници в строителството ще се търсят през следващите 3 до 5 години в Шуменска област. Това показва анкетно проучване за потребностите на работната сила, проведено през август и септември, представено днес на заседание на Областния съвет за развитие. По данни на работодатели в областта през следващите години ще са необходими 1 302-ма..

публикувано на 11.10.19 в 13:16

Подменете личните си документи

През 2020 година изтича валидността на 101 867 документа за самоличност, издадени от Областната дирекция на МВР- Шумен. Предвид очаквания голям брой граждани, на които предстои смяна на лични карти, паспорти и свидетелства за управление на моторни превозни средства, от сектор „Български документи за самоличност“ в Шумен напомнят, че заявленията за..

публикувано на 11.10.19 в 12:17

Умъртвиха десетки прасета в Шуменско заради чумата

Две нови огнища на Африканска чума по свинете са обявени в Шуменска област. Първото е в землището на село Менгишево, община Върбица. На 6 и 7 октомври там бяха открити 19 трупа на животни. Изпратените проби са потвърдили наличието на вируса. Вече е определена и инфектирана зона и са предприети всички мерки за биосигурност. Второто..

публикувано на 11.10.19 в 12:14