Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В памет на Панчо Владигеров

„Почит към Владигеров” е озаглавен клавирният концерт, с който на 28 септември 2019г., в музеен комплекс „Панчо Владигеров” в Шумен гостуват проф. Ромео Смилков и талантливите млади пианисти Велислава Стоянова, Евридика Вълчева, Лусия Велева. В концертната програма ще бъдат изпълнени произведения от П. Владигеров, Д. Ненов, Н. Стойков, А. Андонов.

В традиционната за музейния комплекс „Среща с автограф” специален гост ще бъде проф. Николай Стойков - ученик на проф. Панчо Владигеров.

Началото е в 11:00ч.

Велислава Стоянова завършва„Изпълнителско изкуство-пиано” при проф. Георги Петров и Магистърска степен в класа на проф. д-р Ромео Смилков в АМТИИ „Проф. А. Диамандиев” гр. Пловдив. От май 2019г. е доктор по музикознание и музикално изкуство като изследва темата „Клавирни аспекти в камерното творчество на Николай Стойков”. В. Стоянова премиерно изпълнява солови и ансамблови творби от Н. Стойков и презентира негови произведения в партньорство с Мартин Дафинов като клавирно дуо, лауреат на международни конкурси. В. Стоянова е успешен клавирен педагог с присъдена от министъра на културата грамота за творчески постижения през 2010г. на IV конкурс за музикални педагози – Албена. Специализира в Полша при проф. З. Фаринярж. Изпълнява българска и чуждестранна музика в Кипър, Италия, Австрия, Испания, Турция и България.

Евридика Вълчева е родена в Шумен. Завършва ШУ „Епископ К. Преславски“ със специалност ПОМ с пиано при клавирния педагог Ж. Кацарова. През 2016г. започва работа като преподавател по пиано и балетен корепетитор в гр. Шумен. В момента продължава своята магистратура в специалност „Изпълнителско изкуство-пиано“ в класа на проф. д-р Ромео Смилковв АМТИИ „Проф. А. Диамандиев”. В периода февруари – юни 2019г. е в Полша по програма ЕРАЗЪМ+. В МА „К. Липински“ в гр. Вроцлав специализира пиано, камерна музика и акомпанимент. В партньорство с д-р В. Стоянова, Е. Вълчева участва в Откриващия уикенд–Пловдив 2019, представяйки творби на Н. Стойков в Балабановата къща. Изнася концерти в Полша и Чехия като индивидуален изпълнител и в клавирно дуо с д-р В. Стоянова. Носител на награди от национални и международни конкурси.

  Лусия Велева е от Пловдив. Понастоящем е студент във втори курс в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” гр. Пловдив. Изучава поп и джаз пеене при ас. М. Господинова и пиано при проф. д-р Ромео Смилков. В продължение на три години посещава Баварската Музикална Академия в Тросинген, Германия, където работи с проф. Томислав Байнов. Носител е на награди от национални и международни конкурси и фестивали.

Ромео Смилков завършва НМУ „Л. Пипков“, София и НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класовете на Н. Аладжем, проф. Л. Енчева и  проф. М. Моллова. Специализира в майсторския клас на проф. В. Горностаева. Лауреат е на клавирните конкурси в Салерно, Италия, VII общобългарско състезание, конкурса „Лист-Барток“ при Унгарския културен институт, „Золотая Муза“ и др. Носител на академичната награда „Медения чан“ за периода 2009/2011. Виртуозният пианист има над 870 изяви в страната и 16 страни от Европа и Азия като солист и като солист на симфонични и камерни оркестри. Д-р Ромео Смилков е преподавател от 1991г., доцент от 2008г., професор от 2014г. в АМТИИ „Проф. А. Диамандиев“. Негови ученици и студенти са лауреати от наши и международни конкурси. В различни периоди работи в Музикалните училища в Стара Загора и Пловдив, НМА „Проф. Панчо Владигеров“, НБУ-София.

Николай Стойков – композитор, педагог, публицист. Проф. Стойков завършва класа по композиция на проф. П. Владигеров в МА в София, специализира една година в Московската консерватория при Ю. Холопов, Е. Денисов и Д. Шостакович. От 1987г. е професор в АМТИИ Пловдив, където е бил зам.- ректор и декан на факултета „Музикален фолклор, хореография и изобразителни изкуства“. През 1972г. участва в създаването на специалността „Народни инструменти и народно пеене“, а по-късно и в „Дирижиране на народни състави“. Заедно с проф. К. Дженев и Ст. Мутафчиев, Н. Стойкове част от творческия тандем, работил за създаването и утвърждаването на ансамбъл „Тракия”. Незаменима е помощта му и за развитието на двете национални музикални училища за фолклор в с. Широка лъка и Котел. Автор е на учебни пособия за студентите от фолклорните специалности в АМТИИ Пловдив. Николай Стойков е носител на редица държавни и културни награди, между които на орден „Кирил и Методий“ І и ІІ степен, двукратно на наградата „Пловдив“, „Кристална лира” на СБМТД, академичната награда на АМТИИ – Пловдив „Медения чан“. Проф. Стойков е Почетен гражданин на родния си град Пловдив.

Автор е на книгите “Пред огледалото”, “Без ноти”, “Al niente”, “Appassionato”, „Статии, студии, интервюта”.

Творчеството му е съсредоточено върху камерната, хоровата, класическата музика, върху обработката на български автентичен фолклор.

„Изходната точка в творчеството на Николай Стойков, от първите композиционни опити до последните произведения, е българският фолклор. Веднага искам да кажа, че отражението, което дава народопесенното интонационно мислене и нашият колоритен ритъм, се пречупва през призмата на една богата творческа мисъл.”, са думите на учителя му Владигеров. Ученикът Стойков пък след време споделя: „Опитах се да обрисувам неговата „цветна” личност в Първия прелюд за пиано – „Прелюд – елегия в памет на Владигеров”, като скицирах музикално характера му с бавна мелодия, а ла  неговата „Есенна елегия” и един скерцозен среден дял, който да асоциира с неговите неизчерпаеми закачки.”

Произведенията на проф. Николай Стойков са звучали и звучат в Англия, Холандия, Германия, Полша, Чехия, Белгия, Русия, Япония и др. С негови песни български хорове са спечелили над 32 награди на международни конкурси.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сукмани и саи в каталог

Каталогът „Сукмани и саи от фонда на РИМ - Търговище“, издаден с финансовата подкрепа на Министерство на културата излезе от печат. Традиционната носия представлява сложна система от знаци, носещи богато смислово съдържание. Неслучайно я сравняват с езика, а местните ѝ варианти – с различните диалекти. Авторите подготвят носията, водени от..

публикувано на 22.07.24 в 09:27

Танго на старините

Днес е големият финал на концертния сезон на Симфониета Шумен. Организаторите  обещават да бъде незабравим.  Поканата е да танцуваме „Танго под звездите“ тази вечер от 19.30 часа на  сцената на “Стария град”. Виртуозът на бандонеона Стоян Караиванов и неговият ансамбъл „Либертанго“ обещават вечер на страстни танга и спираща дъха гледка от Стария град...

публикувано на 18.07.24 в 16:05
Народно читалище

Кино в длан

45 филма са постъпили до момента за участие в IX-ото издание на фестивала „Кино в длан“. Крайният срок за представяне на творбите е 15 септември, напомнят организаторите от Народното читалище „Добри Войников“ в Шумен.  Всички, които желаят да се включат в конкурсната програма, трябва да изпратят филмите си на интернет страницата www.mkino.org. Няма..

публикувано на 18.07.24 в 08:57

Разбулват тайни под земята

Историческият музей в Попово е един от малкото в страната, които успяха да спечелят два проекта от Министерството на културата за археологически проучвания през това лято. Първият е за разкопки в късноантичния обект Ковачевско кале, а вторият е за геофизично изследване на площ, южно от хореума или склада за зърно в крепостта. Геофизиката е..

публикувано на 12.07.24 в 14:22

Две нови премиери

С „Опит за летене“ по Йордан Радичков Драматичният театър „Сава Огнянов“ в Русе ще открие новия театрален сезон. Премиерата е насрочена за 13 септември на Голяма сцена в Доходното здание. Режисьор е Недялко Делчев, който направи сценичния вариант и постановката на „Балкански синдром“. В „Опит за летене“ като гост участва актьорът Алексей Кожухаров,..

публикувано на 12.07.24 в 09:02

Среща в приказката

Концерт с неостаряващата музика на царя на шлагерите Йосиф Цанков ще звучи тази вечер в двора на къщата, където Панчо Владигеров е направил първите си стъпки в музиката. Йосиф Цанков и големият ни класически композитор са били много близки приятели и в труден за Йожи, както са го наричали, момент единственият, който му подава ръка е Владигеров...

публикувано на 10.07.24 в 08:28
Театрално-музикален център - Разград

Възраждане на театрално-музикалния център

Театрално-музикалният център в Разград има нов директор. Временно на поста от три седмици е диригентът Левон Манукян. Той смени варненската актриса Таня Карбова, която беше пенсионирана от министъра на културата. Манукян дирижираше Разградската филхармония по времето, когато директор беше Тодор Мадолев. Той бе вторият кандидат за директорския..

публикувано на 09.07.24 в 08:15