''Епопея на забравените'' на 12 езика

4
Снимка: Радио Шумен

Спектакълът „Епопея на забравените“ е най-новото заглавие в афиша на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен. Постановката е дело на младия шуменец Радостин Найденов, който от 4 години учи актьорско майсторство в Лондон. Той е събрал свои колеги от 12 държави, които на оригиналните езици изпълняват някои от най-значимите произведения от националните им литератури. Изборът на Радостин Найденов е да представи „Опълченците на Шипка“ от Иван Вазов.

"За мен лично "Опълченците на Шипка" показва това, което най-много ни трябва в днешно време. А то е да си кажем, че можем да го направим сами. Идеята за постановката ми дойде, когато бях втора година в университета. Тогава бях рецитирал "Опълченците на Шипка" пред английска публика и реших да споделя с мой преподавател, който каза: Защо не покажеш "Епопея на забравените" на другите нации?", посочи той.

Премиерата на пиесата „Епопея на забравените“, реализирана от международен екип, ще се играе тази вечер от 19 ч. в Голямата зала на ДКТ „Васил Друмев“ в Шумен. Утре, в четвъртък, ще има още едно представление, след което спектакълът ще гостува в Португалия.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Арт ефир" в Радио Шумен

Изложбата „Арт ефир“ е подредена във фоайето на Радио Шумен. Творбите са на студенти от катедрата „Визуални изкуства“ към Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Картините участваха преди малко повече от месец в експозицията „Преподаватели и студенти“ в Музея на историята и археологията в румънския град Констанца, съобщи ръководителят..

публикувано на 22.11.19 в 15:27

Шоу без име

Легендарната Нешка Робева ще представи в Шумен най-новия си спектакъл „Шоу без име“. Представлението е с благотворителна цел и ще гостува на 1 декември от 19.00 ч. в зала „Арена Шумен“. В него ще участват момичетата на Нешка Робева от Клуба по художествена гимнастика „Левски“, както и мажоретките и гимнастичките от СК „Ритмик“, състезатели от..

публикувано на 22.11.19 в 14:56

Изложба в Хелзинки

20 платна от фонда на търговищката художествена галерия „ Проф. Никола Маринов” са част от международна юбилейна изложба във финландската столица Хелзинки. Тя е посветена на 125-тата годишнина от рождението на художничката Олга Шеханова – Шишкова. Художествената галерия “Проф. Никола Маринов“ притежава най-пълната и богата колекция от..

публикувано на 22.11.19 в 11:32

Откровенията на маестрото

„Откровенията на маестрото“ се нарича концертът, който тази вечер ще изнесат Градският духов оркестър „Михаил Биков“ и Вокалната формация „Божур“ от Шумен. Деветото издание на събитието включва представянето на оригинални творби на Михаил Биков, както и аранжиментите му на различни произведения, заяви диригентът на оркестъра Христо Атанасов...

публикувано на 22.11.19 в 11:04

Дарена книга

Доц. Добрил Христов и съпругата му Румяна подариха на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в Русе рядък екземпляр от второто издание на "Нова земя" на Иван Вазов Книгата е илюстрирана с 19 творби на Иван Мърквичка, Антон Митов, Йозеф Обербауер и Георги Канела. Романът излиза от печат през 1896 г. в Централна книжарница на Т. Ф. Чипев, София...

публикувано на 21.11.19 в 11:52

Диря в живота на Русе

Най-новата книга на Теодора Бакърджиева, посветена на живота на унгареца Георг Силаги, ще бъде представена от 18.00 ч. в зала „Княз Александър I“ на Историческия музей в Русе. Целта на изследването е да възроди паметта за семейство Силаги, чиито членове оставят своята диря в живота на Русе и на България. Изданието ще бъде представено от проф. д-р..

публикувано на 21.11.19 в 09:20

Аржентинец дирижира в Шумен

Аржентинецът Рамиро Ариста ще дирижира концерта на шуменската Симфониета тази вечер - 21 ноември, от 18.30 ч. Солист е пианистката от Япония Йоко Нагашима. В програмата ще бъдат представени музиката към единствения балет на Моцарт „Малкото нищо“, Концерт за пиано и оркестър № 11 от Йозеф Хайдн и първо изпълнение на Симфония в ре мажор от чешкия..

публикувано на 21.11.19 в 09:16