Солени глоби за неизрядни стопани

Близо 30 на сто от стопаните, които отглеждат тютюн, не са се вписали в регистъра на тютюнопроизводителите. За това алармира председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България Цветан Филев.

Около 5000 земеделци са спазили закона и са се вписали в регистъра за 2019 г., а крайният срок изтече още през май. Стопаните, които не са направили това, нямат право да отглеждат тютюн, да го режат и транспортират, както и да го продават, припомни Цветан Филев.

"Ние произвеждаме специфична суровина, която служи за производството на тютюневите изделия, които са акцизно обложени и вече такъв производител, който отглежда тютюн, но не е регистриран, той е под ударите на закона. Смятам, че правомерно трябва да бъде санкциониран", посочи той.

Две са министерствата, които следят спазват ли стопаните разпоредбите на закона - Министерството на земеделието, храните и горите и Министерството на финансите чрез Агенция "Митници".

"Тютюневата суровина е вече акцизно изделие и не внасяйки акциза, боравейки с такава суровина, се ощетява националният бюджет, което означава, че трябва да си свършат работата и институциите", каза още Филчев.

Глобите за неизрядните тютюнопроизводители са от 50 до 500 лева и от 2000 до 5000 лева имуществена санкция.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Недоносените най-малки герои

Днес отбелязваме Световния ден на недоносените бебета. Целта е да се акцентира върху нуждите на тези най-малки герои, както и върху усилията, които се полагат за оцеляването им. Да се привлече вниманието на обществото за подкрепа на семействата, в които се раждат недоносени деца. А те са 10% от всички новородени у нас. В родилното отделение..

публикувано на 17.11.19 в 08:41

В памет на загиналите в катастрофи

Църковна служба в памет на жертвите на пътно-транспортни произшествия ще се състои днес в силистренския катедрален храм „Св. Св. Първоапостоли Петър и Павел” по случай Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия. Това съобщиха от Областната администрация в Силистра. В послание на министъра на вътрешните..

публикувано на 17.11.19 в 08:35

Предимно облачно на 17.11

Времето над Шумен е облачно, тихо, с температура 13 градуса, налягане 997 хектопаскала и относителна влажност на въздуха – 98%. В Русе температурата е 10 градуса, с мъгла - 200 метра. В Силистра е 13 градуса с видимост 4 км. За Разград – 11 градуса и Търговище – 12. Днес изгревът на слънцето над Шумен беше в 7:07ч., а залезът - в 16:47ч...

публикувано на 17.11.19 в 08:25

Робо Академията завърши

Първият младежки проект „Робо Академия“ завърши днес в   шуменската  Професионалната гимназия по механотехника, електроника , транспорт и телекомуникации. В продължение на близо два месеца „Робо Академията“ провежда обучения по електроника и роботика за ученици от 5 до 10 клас от Шумен, с цел да събуди интереса на младите хора към науката и..

публикувано на 16.11.19 в 13:42

Санират по-малки сгради

Отпада ограничението за финансиране само на сгради с до 35 самостоятелни обекта и така се разширява обхватът на допустимите за саниране жилищни блокове в по-малките общини у нас. Това ще стане възможно в края на месец ноември, когато ще бъде обявена третата процедура по програмата за енергийна ефективност в периферните райони. Тогава насоките за..

публикувано на 16.11.19 в 09:18

Слънчева събота

Най-студено тази сутрин е в Търговище, където са измерени 7 градуса, в Шумен- 8, в Русе и Силистра-9 градуса. И най-високата температура е в Разград-12 градуса. На много места в региона има мъгла, най-гъста е в района на Силистренско - близо 200 метра.  Около и след обяд видимостта ще подобри, а облачността ще намалее до слънчево време. Преобладаващите..

публикувано на 16.11.19 в 07:34

Без ток днес

От 09:00 ч. до 16:00 ч. са възможни смущения на електрозахранването в с. Бяла река. От 09:00 ч. до 17:00 ч. са възможни смущения на електрозахранването в гр. Каспичан – улиците „Аврора“, „Александър Стамболийски“, „Искър“, „Камчия“, „Македония“, „Пейо Крачолов“, „Хан Крум“ и „Янтра“. Смущенията ще бъдат само в делнични дни. От 08:30 ч. до 16:30 ч. са..

публикувано на 15.11.19 в 06:15