Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спука ли се лилавият балон?

Снимка: Радио Шумен

През последните години доста силно замириса на лавандула в България. Площите с лилавия цвят се увеличаваха непрекъснато и страната ни се утвърди като лидер в производството на лавандулово масло в света, като измести Франция от челното място.

Миналата година по време на кампанията по прибиране на етерично-маслената билка цената на килограм от ароматната течност достигна до 220 – 230 лева. Експерти предупреждаваха, че необичайно високата цена крие рискове. Ето, че днес стопани от региона се жалват, че не могат да реализират продукцията си,  в същото време площите с тази култура продължават да се увеличават. В област Добрич, където се отглеждат най-много етерично-маслени култури, площите с лавандула вече надхвърлят 80 хиляди декара.

Как може да се реши проблемът с пазара на лавандулово масло? Отговора потърси Айше Лятиф от председателя на новоучредената Асоциация на производителите на етерични масла Петър Христов.

Председателят на Асоциация на производителите на етерични масла Петър Христов съветва стопаните да сеят и произвеждат това, което се изкупува и се търси на пазара. От думите му става ясно, че досега всичко се е случвало „на сляпо” и производителите не са се съобразявали с тенденциите на пазарите за това какви сортове се търсят там и какви са интересите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почитатели на ЦЕРН в Дулово

Мини мастър клас на ЦЕРН организира дуловското Средно училище “Васил   Левски”. Той ще се проведе в актовата зала на учебното заведение на 15 май от 14 часа. Лектори ще бъдат ученици, които преминаха Международен мастър клас на ЦЕРН във Варна. Това са Светлозар Драгнев, Ипек Ердинч и Атакан Ибрям. В Мини мастър класа може да участват ученици от..

публикувано на 10.05.24 в 15:20

Корнелис от Панайот Волов

Корнелис Ян Тито, вече 10-та година избира България пред родната си Нидерландия.  И неговата история около идването му в нашата страна е свързана с българка, в случая шуменка, с която се женят още докато са в „ниската земя“.  Преди да се пенсионира 75-годишният Кор, както го наричат всички, е работил като монтьор във фабрика, а след това и в..

публикувано на 10.05.24 в 14:47

Върнаха блясъка на Момина чешма

С водосвет, отслужен от отец Славчо Проданов, ще бъде открита днес от 16:00 часа възстановената Момина чешма край Търговище. За местните мястото (преди времето и хората да оставят своя отпечатък) е сред най-популярните край Търговище. Чешмата е била реставрирана два пъти, а сега ротарианците връщат блясъка на това любимо място. За..

публикувано на 10.05.24 в 14:38

Състезание по писане

Шестото състезание по краснопис и правопис в Шумен ще се проведе днес, на 10 май, във Второ основно училище „Д-р Петър Берон“. В него ще участват 11 отбора от 7 шуменски училища и от 4 учебни заведения в Смядово, Нови пазар, Каолиново и Венец. Задачите по краснопис и правопис ще решават общо 88 първокласници.  Официалното откриване на..

публикувано на 10.05.24 в 12:37

Щафета на свободата 2024

Стотици ученици се включиха в традиционната лекоатлетическа щафета в Шумен, посветена на Деня на Европа. За да се проведе надпреварата, бе затворен за автомобили бул. „Славянски“. Чуйте емоциите от състезанието и най-бързите ученици в репортажа на Стоян Стоянов. Малките атлети стартираха щафетата от пешеходната пътека на Руски паметник. Трасето..

публикувано на 09.05.24 в 14:14
Астрономическа обсерватория в Шумен

Астрономическият център на 25 години

25-та годишнина от създаването си чества Астрономическият център към Шуменския университет. По този повод тази година Националната конференция на Съюза на астрономите в България ще се проведе в Шумен като признание за работата на научното и преподавателско звено, заяви проф. Драгомир Марчев, ръководител на центъра.  По думите му преди четвърт век е..

публикувано на 09.05.24 в 07:10
Илия Раев

За Илия Раев с обич

Преди седем години, на 30 април, от този свят си отиде актьорът Илия Раев – шуменец, който девет години беше директор на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в града.  Раев беше известен не само с театралните си и филмови роли, но и с участията си в телевизионни мюзикъли. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност актьорско майсторство и..

публикувано на 08.05.24 в 11:01