Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горещ телефон за деца

Снимка: Pixabay

Близо 35 хиляди са обажданията на Националната телефонна линия за деца 116 111 за изминалата година. Тя се управлява от Държавната агенция за закрила на детето.

Запазва се тенденцията броят на момчета, които търсят съдействие на телефона, да е повече от този на момичета. Децата проявяват интерес към темите за взаимоотношенията с други деца, създаването на приятелства и потребността от общуване. На телефонната линия постъпват сигнали и за насилие – както в училище, така и в семейството.

През миналата година са подадени 737 сигнала за насилие над деца. Защо не трябва да се пренебрегва темата обяснява психологът от Шумен Стефанка Томчева.

"Насилието и тормозът са страшни заради това, че продължават много дълго във времето с много висок интензитет. Могат да нанесат много сериозни последици върху психиката. Това са душевни и емоционални травми, които се носят понякога завинаги", каза тя.

Националната телефонна линия за деца е на разположение по всяко време на денонощието без почивен ден. Обаждането е напълно безплатно и анонимно.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Разширяват синята зона в Шумен

Обмисля се разширяването на зоната за временно платено паркиране в Шумен. Това каза в ефира на Радио Шумен Николай Колев – директор на общинското предприятие „Общински жилища и имоти“. „Зоните за паркиране са все по-натоварени, особено районите около площад "Кристал" и общината и са нужни повече паркоместа", каза той. "За да се стигне до..

публикувано на 04.10.24 в 15:22

Приз за проф. Ана Димова

Проф. Ана Димова получи годишната награда на Съюза на преводачите в България. Тя й е присъдена за цялостната й дейност и за изключителния й принос като германист.  Проф. Димова е основател и дългогодишен ръководител на катедрата по немска филология в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. В момента основната част на катедрата..

публикувано на 04.10.24 в 14:40

Полицията предупреждава

Опазване на имуществото и предпазване от различни видове измами са били темите, обсъждани с жителите на новопазарското село Върбяне. Това е станало на среща с началника на полицейското управление в Нови пазар гл. инсп. Веселин Райнов.  По време на изнесения прием жителите на Върбяне споделиха, че нямат нерешени проблеми, свързани с работата на..

публикувано на 04.10.24 в 12:54

Иззеха колите на трима пияни

Полицията прибра леките автомобили на трима пияни водачи, съобщават от Областната дирекция на МВР в Шумен. Първият случай е с 3 7-годишен неправоспособен водач. Проверката била извършена вчера на обяд в село Мадара. Водачът бил с лек автомобил Алфа „Ромео“ с шуменска регистрация. Не представил свидетелство за управление и бил във видимо нетрезво..

публикувано на 04.10.24 в 11:57

Газова бутилка се взриви

Газова бутилка се взриви вчера сутринта в село Вехтово. Това съобщават от шуменската полиция. Сигналът за пожар в къщата на 80-годишен мъж е получен около 10:00 часа на 3 октомври. Към адреса е насочен екип на пожарната в Шумен. На място огнеборците установили, че пламъците тръгнали след изтичане на газ от туристическа бутилка. Мъжът я запалил и..

публикувано на 04.10.24 в 11:16

Моторист пострада тежко

20-годишен мъж от Шумен е с опасност за живота след пътнотранспортно произшествие, станало в чера следобед по пътя Шумен - Карнобат, близо до село Ивански. Това съобщават от шуменската полиция. Малко след 16:00 часа водач на мотоциклет "Сузуки" загубил контрол, ударил се в пътен знак и паднал вдясно от пътя. Пострадалият е откаран с екип на спешна..

публикувано на 04.10.24 в 10:59

Дни на моя град

Празниците „Дни на моя град“ в Нови пазар днес (04.10.) продължават с откриването на традиционния есенен панаир от 10:00 ч.  А вечерта е юбилейният концерт, посветен на 45 години хор „Лира“. Концертът е от 18:30 ч. в камерната зала на читалище„Христо Ботев-1872". Той е част от програмата на Международния хоров фестивал „Земя на славни предци", който ще..

публикувано на 04.10.24 в 08:20