Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дунав ежедневно с рекорди за ниско ниво

Снимка: WWF

През последните седмици река Дунав поставя ежедневни рекорди за най-ниски водни нива за съответния ден, засечено от 1941 година насам, съобщават от WWF. Статистиката сочи, че най-ниското ниво на реката е било на 8-и септември 2003 г., когато котата при Русе е била минус 73 см. Днешните коти са много близо до този антирекорд. По данни на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ през юли в българския участък на реката са преминали два пъти по-малко водни количества в сравнение със средното многогодишно количество за месеца.

„Основните причини за засушаването и промяната във водния режим на Дунав са глобалните климатични промени, обезлесяването на басейна на реката и строителството на хиляди малки и големи водноелектрически централи по течението на реката и притоците ѝ. Снеговете в Алпите и Карпатите са все по-малко и се топят все по-рано всяка година. Наблюдава се и намаляване на пролетните дъждове в Централна Европа и Балканския полуостров, където са най-големите притоци на Дунав“, коментира Стоян Михов, ръководител на програма „Води“ във WWF. 

Вече се наблюдават редица негативни последици от ниското ниво на Дунав. Колониите водолюбиви птици изоставят гнездата си. Тази пролет нивото на Дунав не се качи достатъчно, за да напълни езерата с вода и да даде началото на размножителния сезон на стотици видове животни и растения. Това се случва за първи път от 2008 г., когато беше възстановена естествената връзка между влажната зона на о-в Персин и Дунав. Тази година на острова не се излюпи нито едно пеликанче, а миналата година бяха регистрирани над 100. Сформираната през 2020 г. смесена чаплово-корморанова колония в Мъртвото блато също беше изоставена. Дунавската скумрия намалява, стопанският риболов е почти спрял, а рискът от пожари нараства. Ниското ниво на Дунав създава проблеми за ядрената енергетика, а навигацията бедства. 

Ниското ниво не е нещо необичайно за Дунав, предвид огромните обеми вода, които преминават през реката. Колебанията на нивото на реката през годината нормално могат да достигнат разлики от 6-7 метра. Години с ниски нива е имало и преди, но проблемът е, че тази тенденция силно зачестява през последните 2-3 десетилетия.

Цялата статия статия на WWF може да прочетете ТУК.

По публикацията работи: Ивелина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-ниска такса „тротоарно право“

Община Шумен планира да намали таксата, която собствениците на заведения с маси на открито заплащат за квадратен метър площ. Новите цени са регламентирани в промени в Наредбата за цените на такси и услуги, която е в период на обществено обсъждане и предстои да бъде разгледана на следващата общинска сесия. Администрацията се е съобразила с получено..

публикувано на 06.07.24 в 15:52

60 свободни места за първолаци

Само в четири шуменски училища все още има свободни места за първокласници. Това показва справка в сайта на Общината. Най-много – 23, са местата в VI Основно училище „Еньо Марковски“, 21 са в Основното училище в квартал „Дивдядово“, 13 – в Средното училище „Трайко Симеонов“ и 3 – в Средното училище „Васил Левски“. В останалите седем учебни..

публикувано на 06.07.24 в 09:51

Капански събор в Гецово

Над 250 самодейци ще участват в 13-ото издание на Капанския събор, който по традиция се провежда в село Гецово. Изпълнителите са от общините Разград, Кубрат, Попово и Ветово. Те ще представят  фолклора на етнографската група „капанци“. Официалното откриване на събора е от 10 ч. на площада в центъра на Гецово. Първи на сцената ще стъпят..

публикувано на 06.07.24 в 08:46

Празник на кайсията

За 20-а поредна година Тутракан става столица на кайсията. Празникът събира производители на този плод от целия регион. Началото е от 10 ч. в парка „Христо Ботев”.  Ще се проведат конкурс-изложение на сортове кайсии, както и конкурси за най-вкусен кайсиев сладкиш, за най-добра кайсиева ракия и за най-вкусно сладко от кайсии. Децата на възраст..

публикувано на 06.07.24 в 08:40

Слънчево и горещо

Между 16 и 19 градуса бяха измерените в 6 ч. тази сутрин температури в Североизточна България. В Шумен беше 16 градуса, атмосферното налягане е 991 хектопаскала, а влажността на въздуха е 81%. 16 градуса е и в Търговище, 17 – в Разград, 18 – в Русе, 19 – в Силистра. Предимно слънчево ще е времето през деня. Сутринта ще е почти тихо, а по-късно ще има..

публикувано на 06.07.24 в 07:51

Бронз от Световната купа по танци

С бронзов медал ще се завърнат в Шумен талантливите момчета и момичета от Средно училище "Сава Доброплодни" - Шумен. Днес те представиха своя танц, подготвен специално за Световната купа по танци в Прага, Чехия. За успеха на Танцов състав ”Луди млади” съобщи преди минути ръководителят му Борис Иванов. Това не е първата международна награда за..

публикувано на 05.07.24 в 16:49

Петима в битка за обществен посредник

Петима са кандидатите за обществен посредник на община Шумен. Това стана ясно по време на заседание на временната комисия по избора.  Ветеран сред познатите имена е шуменският адвокат Стоян Стоянов. Той е участвал във всички досегашни процедури. За пореден път кандидатстват Катя Шалапатова, която има юридическо образование и предучилищният..

публикувано на 05.07.24 в 14:29