Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безработицата леко намалява

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от 14 000 безработни са започнали работа през март със съдействието на бюрата по труда в страната. Това отчита статистика на Агенцията по заетостта. 

Регистрираната безработица в страната през март е намаляла и е 5,77%. Увеличава се броят и на заявените в бюрата по труда свободни работни места на първичния пазар. 

В реалната икономика най-много са обявените работни места в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, преработващата промишленост и търговията. Най-търсените от бизнеса професии през март са продавачи, работници в селското, горското и рибното стопанство, шофьори, работници в строителството, транспорта и други.


По публикацията работи: Десислава Спирдонова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лесовъди обменят опит

Обмяна на опит между лесовъди и прилагане на иновативни природосъобразни методи за стопанисване на горите събра много експерти на територията на ДГС-Смядово и ДГС-Върбица. Съвместното съвещание, с участието на повече от 60 лесовъди и служители на двете стопанства, даде възможност на експертите от териториалните поделения да споделят добри практики и да..

публикувано на 30.04.24 в 13:28

Забраняват игралните зали в малки населени места

Забраняват се игралните зали в населени места до 10 000 души, с изключение на пограничните градове и курортите, реши на второ четене бюджетната комисия.  С текстовете, които днес по-късно ще бъдат гледани и в пленарна зала, се забранява рекламата на хазарт в медиите. Билбордовете ще са най-малко на 300 метра отстояние от учебни заведения.  С наредба..

публикувано на 30.04.24 в 12:48

Конкурс за рисунки в Разград

В 22-рото поред издание на ежегодния конкурс „С очите си видях бедата” се включиха 130 рисунки, участвали в общинските етапи от учебните заведения в Разградска област. По регламент конкурсът се провежда в три категории и три възрастови групи.  98 от представените рисунки попадат в първа категория (деца и ученици от всички общообразователни училища и..

публикувано на 30.04.24 в 12:41

Видеоконтрол по баловете

Видеоконтрол ще документира  извършвани нарушения по време на абитуриентските балове – за това бяха предупредени преди ден и учениците от 12 клас в СУ "Св. Паисий Хилендарски" във Върбица. Срещите на полицейски служители с бъдещите абитуриенти в областта продължават.  Ще се следи за неправилно превозване на пътници, които опасно се показват в движение от..

публикувано на 30.04.24 в 12:35
Община Каолиново

Каолиново спечели проект за саниране

Проект за саниране на сградата на дневния център в село Загориче спечели Община Каолиново. Финансирането е 420 000 лева. Близо 147 000 лева от тях са по програмата „Красива България“, останалите са съфинансиране от местния бюджет.  Дневният център е с капацитет 20 места. Там ще се предоставя грижа на пълнолетни с трайни увреждания. От услугата ще..

публикувано на 30.04.24 в 12:15
Велики Преслав

Нов "Почетен гражданин"

Общинският съвет във Велики Преслав ще утвърди днес новият носител на отличието „Почетен гражданин на община Велики Преслав“. Предложението за удостояване е направено от инициативен комитет, сформиран от църковните настоятелства на територията на общината и е за ставрофорен иконом Неделчо Чанков, предстоятел на централния градски храм „Св. Архангел..

публикувано на 30.04.24 в 12:07

Данъчната кампания приключва

Данъчната кампания за деклариране на доходите, получени от гражданите през изминалата година, приключва днес, напомнят от Националната агенция за приходите.  По електронен път документите се приемат до полунощ, а на гише в офисите на НАП по места – до 17,30 ч. до момента. До този момент над 707 000 българи са подали годишните си данъчни..

публикувано на 30.04.24 в 11:54