Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компромати вместо политически идеи

Снимка: Силвия Великова

Политиците няма да обяснят в предизборната кампания „Защо отидохме на поредни предсрочни парламентарни избори?“. Това прогнозира за Радио Шумен политологът Атанас Радев. Основните опоненти няма да направят публично и свои политически залози, няма да дадат и някаква надежда на избирателите, добави той.

„Липса на сблъсък на идеи. Почти в цяла Европа е така. Има сблъсък на личности. В предизборната кампания аз очаквам нови сензации и компромати“, уточни Радев.

Системните партии се възползват от слабостите на Продължаваме промяната и Демократична България, които са посочени като враг, който трябва да се премахне, за да се оправят нещата, обясни политологът.

„Хубаво е, че двете кампании се преплитат, защото имаме възможност да видим измеренията на европейската политика и как тя влияе на европейско ниво. Защото до голяма степен ние я свеждаме до „От Брюксел ни казаха“, а всъщност не е така. България има своята дума в Брюксел, България участва в различни работни групи. Това не стига до широката общественост. Нещата се представят, че все едно големите държави ни поставят някакви условия. Ами не, не е така“, каза Атанас Радев.

Идеята на Европейския съюз е да се създаде място без военни конфликти, а на базата на този мир да е възможно свободното пътуване, да се въртят свободно стоки, услуги и капитали.

„Някак си това се забравя. Ние сме се фокусирали само около нашите си проблеми. Ние няма да дискутираме въпросите на европейско ниво. Ние ще се фокусираме върху някакви компромати, ли нещо подобно“, констатира политологът.

Избирателите ще бъдат по-трудно мотивирани да гласуват за евродепутати. Основната вина е в родните политици, които използват решенията в Брюксел като универсално оправдание за проблемите си, обясни още политологът Атанас Радев.

Протесният вот у нас е силен и ще се прояви в три насоки. От една страна ще увеличи гласовете с опцията „Не подкрепям никого“. Негативната енергия ще намали и избирателната активност, но може и да засили подкрепата за популистки партии. У нас с подобна реторика набира сила ПП „Възраждане“. „Това е тенденция в световен мащаб. Политически лидери, които задават въпроса за идентичността „Ние какви сме?“. Тези течения се опитват да върнат хората към национализма. Започваме да посочваме някакъв външен враг, който ни е виновен. „Възраждане“ повдигат точно тези въпроси. Обясняват „Защо ни е Европейският съюз? То няма смисъл от него!“, макар че ще имат европейска листа и ще участват на европейските избори“, обясни Радев.

Подробности чуйте в интервюто на Стоян Стоянов с политолога Атанас Радев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Акция срещу търговия с вот в Шуменско

Полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с политическите права на гражданите и противодействие на конвенционалната престъпност, е в ход в област Шумен. По време на операцията ще се проверяват места, за които има категорична информация за извършвани престъпления и за лица, които нарушават изборните права. Правят се и..

публикувано на 31.05.24 в 07:56

Кандидат-депутат се отказа от НС

Кандидат за народен представител от Търговищкия избирателен район се отказа от участие в изборите на 9 юни. Димитър Панайотов, четвърти в листата на коалиция „Ние, гражданите“, е подал заявление с искане да бъде заличен от листата. От Районната избирателна комисия в Търговище вече са уважили волята на Панайотов.  Кметът на Търговище..

публикувано на 30.05.24 в 13:30

7 демо машини в Русенско

В Русенска област продължава симулативното гласуване за изборите на 9 юни. Днес демо машините преди обяд са в селата Иваново, Щръклево и Красен, а от 13:00 часа в кметството на Сваленик.  Общо седем устройства бяха доставени в Районната избирателна комисия в Русе, едно от тях е разположено във фоайето на пленарната зала на община Русе.  Машината там..

публикувано на 30.05.24 в 12:26

Подготвят изборните помещения

Само едно заявление от гражданин на държава членка на ЕС е подадено в община Шумен за гласуване на изборите за евродепутати на 9 юни. Това каза за Радио Шумен Катя Иванова, директор на дирекция "Гражданска регистрация, информационно и правно обслужване" и член на общинското оперативно бюро за подготовка и организация на изборите: Катя..

публикувано на 30.05.24 в 12:24

156 сигнала за нарушения

В МВР са постъпили 156 сигнала за нарушения на изборния процес, образуваните досъдебни производства са 70. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.  При сравнение с парламентарния вот през миналата година броят на сигналите е почти изравнен, но досъдебните производства са два пъти и половина повече.  „Това означава..

публикувано на 30.05.24 в 11:57

Изборите на фокус

Изборите на 9 юни за депутати в Европейския парламент и за народни представители обсъдиха с кметовете на населени места в община Шумен по време на работна среща с кмета на Шумен проф. Христо Христов. Кметовете получиха инструкции за оформянето на изборните документи, за графиците за дежурство и сроковете по отделните изборни процедури...

публикувано на 29.05.24 в 16:02

Печати под охрана

Печатите за секционните избирателни комисии за предстоящия 2 в 1 вот на 9 юни пристигнаха в областната администрация в Русе при засилени мерки за сигурност. Доставени са общо 390 печата, които ще останат под денонощна полицейска охрана в институцията, докато бъдат раздадени на осемте общини от региона. Независимо от това, че..

публикувано на 29.05.24 в 15:20