Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3257 зрелостници на матура

СУ Сава Доброплодни - Шумен
Снимка: Никола Смиленов

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе днес, 17 май. Очаква се общо 3257 зрелостници от областите Разград, Силистра, Търговище и Шумен да решават задачите от теста. Над 50 000 зрелостници от страната ще се явят на матурата. Изпитът започва в 8:30 ч., а учениците трябва да влязат в училищните сгради поне половин час преди това. За да бъдат допуснати в изпитните зали, те трябва да представят служебната бележка за допускане до изпита и документ за самоличност.

Зрелостниците ще разполагат с четири астрономически часа, за да решат всички задачи от теста, който е разделен на три части, припомни началникът на Регионалното управление на образованието в Силистра Габриела Миткова и уточни:

„Всеки изпитен материал се внася, когато се приключи първият и попълненият изпитен материал се затваря в плик и по него повече не се работи. Също и за всеки етап изпитният материал излиза, непосредствено преди да бъде разпечатан и раздаден по залите, така че цялото съдържание на изпита не е ясно от сутринта, а модулите излизат поетапно. Трите модула са с обща продължителност четири часа, първите два модула са по един час, а третият модул, който има развитие на писмен текст е в два часа. Съществен момент в провеждането на матурите от няколко години е видеонаблюдението. Във всички изпитни зали на Силистренска област има видеокамери и те се наблюдават в реално време от екипи в самото училище. Експерти на РУО-Силистра също наблюдават през камерите провеждането на изпита. Училища се наблюдават и от МОН и ако забележат нещо нередно, ще ни сигнализират да се вземат мерки. Така че учениците следва да се предпазват от действия, които могат да ги изложат на риск от отстраняване от изпита“

От тази година има нов момент, допълва председателят на комисията за организиране и провеждане на държавните зрелостни изпити в Регионалното управление на образованието в Търговище Марияна Петкова:

„Новост, която влиза в сила от тази учебна година, е възможността зрелостници, както и лица с диплома за средно образование да положат изпит по учебен предмет, по който вече са положили успешно държавен зрелостен изпит. Това става еднократно в рамките на годината на завършване на 12 клас или на следващата учебна година и се провежда по реда на ДЗИ, като резултатът от този изпит не променя резултатът от матурата, вписан в дипломата за средно образование. А се отразява в удостоверение, което може да послужи само при кандидатстване във висше учебно заведение. В Търговищка област е получено само едно заявление и то е за държавния зрелостен изпит по български език и литература.“

В останалите три области – Разград, Силистра и Шумен, няма желаещи да променят оценката си от вече положена матура.

Резултатите от държавните зрелостни изпити ще бъдат обявени до 7 юни, включително.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

1 юни- Международен ден на детото

На 1 юни отбелязваме Mеждународния ден на детето.  Празникът  води началото си от Световната конференция в Женева през 1925 г., посветена на детското здраве и благосъстояние. Международните чествания започват от 1950 година, а у нас през 1927 г. след издаден специален указ на цар Борис III. 1 юни ще бъде отбелязан с различни прояви в цяла..

публикувано на 01.06.24 в 08:31

Слънчева и топла събота

14 градуса е измерената в 6:00 ч. температура в Шумен, атмосферното налягане е 988 хектопаскала, влажността на въздуха е 89%. 14 градуса е температурата и в Разград, 15 градуса е в Търговище, 18 в  Русе, 19 градуса е в Силистра.  Днес ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб югозападен вятър. Максималните температури ще са между 28 и 33,..

публикувано на 01.06.24 в 07:50
Ришки проход

Внимание: Ремонти по пътищата

Движението по пътя Шумен – Карнобат от км 33 до км 43 в участъка село Веселиново – граница с Бургаска област се извършва поетапно двупосочно в една лента поради частичен ремонт на асфалтовата настилка.  Движението се регулира с пътни знаци, информира на сайта си Агенция „Пътна инфраструктура“.  В частичен ремонт е и участък от пътя Велики Преслав –..

публикувано на 31.05.24 в 12:23

Издирваният мъж е у дома

Преустановява се издирването на  65-годишния Неждет Реджеб от Нови пазар.   Преди минути мъжът се е прибрал в дома си. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Шумен.  Неждет Реджеб беше обявен за издирване по молба на негови близки.  Мъжът е бил в неизвестност от ранните сутрешни часове днес, когато напуснал жилище си в района на автогарата в..

публикувано на 31.05.24 в 12:10

Планово без ток в петък

Бюлетин за планови прекъсвания на територията на областите Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен Петък, 31.05.2024 г.: Разград На  31.05.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на оперативни превключвания на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в селата..

публикувано на 31.05.24 в 06:38

Температурите се повишават

Днес ще има променлива облачност. Преди обяд над голяма част от района ще преобладава слънчево време, а сутринта за кратко на места видимостта ще е намалена.  Следобед ще се развива купеста облачност и привечер на отделни места във вътрешността на Североизточна България и по поречието на Дунав ще превали краткотраен дъжд и ще прегърми.  Вятърът..

публикувано на 31.05.24 в 06:17

Облачно и дъждовно

Днес ще има променлива, около и след обяд купеста и купесто-дъждовна облачност. Отново ще паднат краткотрайни, на места интензивни валежи, придружени от гръмотевици. Възможни са и градушки.  Привечер облачността ще се разкъса и намалее.  Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад, по крайбрежието от юг-югоизток.  Максималните температури ще..

публикувано на 30.05.24 в 05:40