Violinistja e re Zornica Illarionova midis konkurseve dhe skenave muzikore

Foto: plevenphil.com

Më 20 maj në sallën “Bullgaria” Orkestra e radios Klasik FM do të ekzekutojë “Kohërat Vjetore” nga Antonio Vivaldi dhe “Kohërat vjetore të Buenos Airesit” nga Astor Piacolla. Muzika e Piacollas do të tingëllojë në variant për violinë dhe orkestër me tela, vepër e Leonid Desjatnikov. Vesko Eshkenazi është solist në këtë krijim dhe dirigjent i të gjithë programit. Sezonet në krijimin e Antonio Vivaldit janë të shpërndara midis katër violinistëve të rinj, mes të cilëve është dhe Zornica Illarionova.

Shpresoj që kjo të jetë një ngjarje shumë e mirë, shumë festive, të jetë një gëzim për publikun – tregon ajo. – Koncerti është i titulluar “4 plus 4”. Llara Markova është soliste në “Pranvera”, Martin Zajranov do të interpretojë “Verën”, Aleksandër Ivanov (nga Maqedonia) – “Vjeshtën” dhe në fund unë – “Dimrin”. Ideja është e shkëlqyer dhe ne me padurim presim ngjarjen.

Koncerti në sallën “Bullgaria” është vetëm pjesë nga përjetimet emociononte profesionale për violinisten e re. Ajo ka përfunduar Shkollën Kombëtare Muzikore “Ljubomir Pipkov”, gjatë viteve të fundit ajo e vazhdoi arsimin e vet në Escuela Superior de Musica Reina Sofia – Madrid dhe në Universitetin e Ri Bullgar. Përveç në Bullgari, Zornica ka zhvilluar koncerte në Spanjë, Francë, Gjermani, Belgjikë, Rusi, Portugali dhe vende të tjera. Ajo është laureat e një sërë dekoratave ndërkombëtare, të cilat u shtuan mjaftë përpara disa ditëve.

Gjatë dy javëve të fundit kisha fatin të bëhem mbajtëse e katër dekoratave ndërkombëtare – tregon Zornica. – Të parën e fitova në konkursi “Muzika dhe Toka” në Sofje, ku juria më dalloi me dekoratën e madhe. Kryetar i jurisë qe pianistja franceze Shantall Stiliani. Ajo është ndërmjetëse midis Radios Kombëtare Franceze dhe këtij konkursi. Ka një çmim të themeluar të posaçëm për mbajtësin e dekoratës së madhe të “Muzikës dhe Tokës”. Ai merr dekoratën e posaçme të medies – koncert në Paris gjatë stinës së ardhshme, i cili do të incizohet. Një ditë më vonë u nisa për në Turqi që të marrë pjesë në konkursin “Suna Kan” në Ankara. Ai u zhvillua në 3 rrethe, kurse programi qe jashtëzakonisht i vështirë. Aty u klasifikova në vendin e dytë, që është një nder për mua. Vetëm disa orë pas ceremonisë në Ankara mësova lajmin se, kam marrë dekoratën e parë nga konkursi ndërkombëtar EMuse Online Music Competition. Dhe dekorata ime e fundit është vendi i tretë në Music Competition International “Rising Stars-Grand Prix” 2017-Berlin (Konkursi Ndërkombëtar “Yje të cilat po lindin” në Berlin).”

Vjet Zornica përfundoi specializimin e saj në Spanjë, kurse gjatë muajit qershor do të diplomohet në Universitetin e Ri Bullgar. Çfarë i dha kjo periudhë intensive të arsimit – ja dhe përgjigjen e saj:

Qe shumë interesante, sepse vura re dy shkolla të ndryshme dhe duhej vet të përcaktoj se cila punon më mirë për mua. U jam shumë mirë njohëse mësuesve të mi profesori Zahar Bron në Spanjë dhe profesori Mario Hosen në Bullgari, të cilët më dhanë me të vërtetë shumë. Ky doli një hap serioz në përgatitjen time profesionale dhe kontribuojë për prezantimin tim të suksesshëm në konkurse prestigjioze. Kur njeriu ka zgjedhur të jetë në skenë, duhet të  kërkojë para së gjithësh shkrimin e vet të veçantë personal. Kontaktet me muzikantët e mëdhenj, të cilët kanë një veçori të veçantë të interpretimit, formojnë individualitetin tënd. Kur paraqitesh në konkurs është e vështirë ta ndërmarrësh garën thjesht si në paraqitje në skenë dhe mënyrë të shprehësh personalitetin tënd. Mundohem të mos të bëjë ndryshim midis ekzekutimit në konkurs dhe në koncert. Muzika është një muzikë kudo dhe kudo njeriu duhet të transmetojë mesazhin e saj, pavarësisht se ku dhe në lidhje me çfarë shkaku ekzekuton. Kur është në skenë artisti duhet të mbetet i tillë në çdo një moment. Jam e bindur se, pedagogët, me të cilët ke punuar nuk bëhen të kaluar në kohë. Nëna ime është njeriu i cili vazhdimisht është pranë meje me përkrahjen e saj të madhe. Në personin e saj kam një shoqe të sinqertë dhe të përsosur, përveç faktit se ajo është dhe mësuesja ime e parë. Ajo përjeton çdo gjë bashkë me mua, e cila ngjan gjatë rrugës time, sprovat , vështirësitë, më ndihmon të jem e guximshme, të ndjek individualitetin tim.”

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Më shumë nga rubrika

Moni Simeonov: Gjithmonë emocionohem shumë kur ekzekutoj muzikë dhe jap mësime në Bullgari

Moni Simeonov jeton në Shtetet e Bashkuara prej rreth 20 vjetëve. Shkon atje kur ka qenë 15 vjeç me ftesë dhe me ndihmën e njërit prej mësuesve të vet në violinë. Gjatë vitit 2009 fitoi pozitën e koncert-mjeshtrit në Orkestrën Simfonike në..

botuar më 18-04-24 2.57.MD

“Radiofëmijët” bashkë me muzikantë të njohur prezantojnë program pranveror me muzikë xhaz

Muzikantët më të vegjël në “Shtëpinë e vjetër”, siç është e njohur Radioja Kombëtare Bullgare, na ftojnë në një koncert të larmishëm më 23 prill, në Studion numër një të radios. Pjesa më e madhe e këngëve, të cilat do ti dëgjojmë, janë të autorëve..

botuar më 18-04-23 3.10.MD

Njeriu i cili e gjente energjinë e vet në muzikë

Pedagog, ekzekutues, kompozitor, profesori doktor Dobri Paliev është një nga figurat më të rëndësishme në historinë tonë muzikore. Më 22 prill në Sallën “Bëllgarija” është koncerti i madh kushtuar përvjetorit të 90-të të lindjes së tij. Admiruesit..

botuar më 18-04-22 1.50.MD