Vllatko Stefanovski dhe Big Bendi i Radios Kombëtare Bullgare në koncertin “Ngjyrë dhe tinguj nga pranvera”

Vllatko Stefanovski
Foto: reporter.mk

Koncerti është më 9 nëntor në Studion e Parë të Radios Kombëtare Bullgare. Titulli i programit vjen të sugjerojë larminë e stileve të pjesëve të zgjedhura nga Vllatko Stefanovski dhe Atnoni Donçev – dirigjenti i Big Bendit të Radios. Kitaristi dhe kompozitor legjendar Vllatko Stefanovski për herë të parë do të jetë solist i kësaj orkestre, megjithëqë shumë herë ka dhënë koncerte tek ne. Vjet bashkë me muzikantët Mirosllav Tadiç, Teodosij Spasov, Kori i Përzier dhe Orkestra Simfonike e Radios Kombëtare Bullgare hapën “Sallonin e Arteve” në Pallatin Kombëtar të Kulturës me projektin e Kristijan Jarvit “Ethe Ballkanike”.
Antoni DonçevPërpiqemi të realizojmë programe të larmishme dhe të ftojmë muzikantë nga vende të ndryshme, të cilët përbëjnë interes për publikun. Një pjesë prej kësaj ideje është edhe koncerti me muzikantin Vllatko Stefanovski”, rrëfeu dirigjenti Antoni Donçev dhe shtoi, se një koncert i ngjashëm muzikanti maqedonas ka realizuar në Slloveni. Krahas kësaj ai ishte solist i orkestrave të mëdha simfonike në Britaninë e Madhe, Gjermani, Austri e gjetkë. Në biografinë krijuese ka dhjetëra albume.

Ndër pjesët në program – vazhdon Antoni Donçev – do të theksoj posaçërisht suitën “Kvazi Ballkanika” nga kompozitori holandez  Izidor Lajtinger, me të cilin mbajmë kontakte që prej shtatë vitesh. Që në fillim të miqësisë sonë ai më përcolli këtë suitë. Kjo ishte koha kur nisa punë si dirigjent i Bind Bendit të Radios, prandaj isha i bindur, se një ditë do të ekzekutojmë këtë vepër. Kështu që për ne do të jetë një kënaqësi të veçantë të ekzekutojmë këtë suitë me kitaristin Vllatko Stefanovski. Muzika është e mrekullueshme dhe kompozitori tregon një njohje të mirë të veçorive të shpirtit ballkanik, të muzikës së rajonit, sepse në mënyrë të përsosur gërsheton dimensionet e pabarabarta. Si bazë janë të shfrytëzuar motive prej disa këngëve popullore dhe muzika është tepër pushtuese. Do të ekzekutojmë edhe disa prej pjesëve të njohura të solistit tonë me famë botërore, por të përpunuara për orkestër nga Izidor Lajtinger dhe kompozitorë të tjerë. Publiku do të dëgjojë këngë nga koha e grupit të kitaristit Vllatko Stefanovski “Lep i soll” (“Bukë dhe kripë”) dhe nga karriera e tij si solist, si për shembull “Kënga e ciganit”, “Jovano, Jovanke”, “Vallja e kallajxhinjve” etj."

Vllatko Stefanovski, Mirosllav Tadiç dhe Teodosij Spasov

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Më shumë nga rubrika
Boris Petrov

Tri net kushtuar muzikës xhaz

Nga data 16 nëntor, në kuadrin e 3 netëve, qyteti i bukur bullgar buzë Danubit-Ruse do të jetë mikpritës i edicionit të 42-të të Festivalit të muzikës xhaz. Ky është forumi më i vjetër bullgar i xhazit, i krijuar nga klarinetisti dhe saksofonisti..

botuar më 17-11-16 12.23.MD

Meloditë dhe ritmet e vjetra – “të ritreguara” në “MyStory of Folklore”

“MyStory of Folklore” është një projekt i ri i krijuar nga disa interpretues popullorë dhe një DJ. I shkruajnë dy fjalët e para së bashku, pothuaj si Mystery – fjala, e cila dekada me radhë e reklamon folklorin tonë në botë. Sigurisht që aluzioni..

botuar më 17-11-13 1.58.MD

Profesoresha Borisllava Taneva për festën e kaluar të “Pianisimos” dhe edicionin e ardhshëm

Festivali Ndërkombëtar “Pianisimo” (ppIANISSIMO) shënoi 20 vjetorin e vet në fund të muajit tetor me një koncert në sallën “Bullgaria”. Sipas fjalëve të profesoreshës Borisllava Taneva, bashkëkryetare e forumit, kjo ngjarje është njëfarë “linku..

botuar më 17-11-12 10.50.PD