24 për qind prej popullsisë pa ndihmë mjekësore – alarmojnë nga Akademia Bullgare e Shkencave

Foto: arkiv

„Buxheti 2018“ u pranua në lexim të parë në Kuvend. Hapi tjetër ishte votimi i propozimit të qeverisë për ministër të ri të shëndetësisë. Partia në pushtet GERB zgjodhi jo një person nga qarqet mjekësore, por financierin Kirill Ananiev. Debati për këtë a duhet të ketë në këtë pozitë një mjek apo një specialist në financë është i vjetër. Dhe në se qeveria ke zgjedhur një ekonomist, kjo do të thotë se ajo nuk beson në mjekët – këto janë shqetësimet e administratorëve të lartë në fushën e mjekësisë.

Shëndetësia në Bullgari po shpërbëhet“ – është përfundimi i Doc. Dr. Zdravka Tonevës nga Akademia Bullgare e Shkencave. Ajo i referohet një studimi kombëtar të zhvilluar gjatë tri viteve të fundit. Tema e projektit, në të cilin morën pjesë shkencëtarë, sociologë dhe analizues, është “Shëndeti, cilësia e jetës, pabarazitë”. Të dhënat e mbledhura befasuan ekipin e docentes Toneva. Ata tregojnë se një e katërta e popullsisë së shtetit në fakt s’ka akses tek shërbimet mjekësore. Shumë njerëz, që jetojnë në fshatra nuk frekuentojë mjekë, bile nuk mund të blejnë ilaçe. Dhe problemi është se në shumë vende s’ka doktorë dhe farmaci dhe shpeshherë njerëzit s’kanë qasje në transportin urban – posaçërisht pensionistët. Analizat e studimit tregojnë se shkaku kryesor për shpërbërjen e sistemit të shëndetësisë është se shumë institucione shëndetësore shtetërore janë kthyer në shoqëri tregtare me qëllim rritjen e të ardhurave të tyre. Paradoksal është fakti se aktualisht shumë spitale grumbullojnë borxhe, kurse mjekët në to punojnë pa pagesa në vazhdim të disa muajve.

Studimi i Akademisë Bullgare të Shkencave për cilësinë e jetës së bullgarëve nga pikëpamja e çështjeve të shëndetësisë ka filluar më 2014-ën dhe në të janë përfshirë 2340 të anketuar nga rajone të ndryshme të shtetit. Të dhënat e mbledhura tregojnë se shteti gjithnjë e më shpesh i ngarkon tatimpaguesit me shpenzimet për shëndetin e tyre.

Po zhvillohet diskutim për reformën e dështuar të shëndetësisë. Gjatë saj mjekët dhe spitalet u bënë shoqëri tregtare dhe fitimi doli në vend të parë. Më e keqe është situata për njerëzit nga qytetet e vogla dhe fshatrat. 24% prej popullsisë është lënë pa shërbime mjekësore. Shpenzimet për shëndet të bullgarëve janë të konsiderueshme. Më shumë paguajnë ata për ndihmën mjekësore paraspitalore dhe për materiale të konsumueshme. Mjekimi jashtëspitalor, ekzaminimet dhe rehabilitimi gjithashtu nuk financohen plotësisht nga shteti. Kështu diferenca sociale mes bullgarëve thellohet akoma më shumë. Për njerëzit me të ardhura të ulëta shpenzimet për mjekim mund të arrijnë 50-90 për qind prej pagës apo pensionit të tyre. Sipas të dhënave të raportit ka raste, kur shpenzimet për mjekim i tejkalojnë të ardhurat e pacientëve dhe ata janë detyruar të marrin borxhe. E keqja është kjo se shumica e politikanëve nuk interesohen për të dhëna dhe studime të tilla të përgatitura nga shkencëtarët” – tha dr. Toneva.

Me docenten Toneva prej shumë kohësh vëzhgojmë këto probleme, i studiojmë dhe analizojmë. Ky projekt na ndihmoi t’i mbledhim informacionet e domosdoshme empirike për sistemin e shëndetësisë dhe cilësinë e jetës së bullgarëve  – tha Doc. Bozhidar Jovkov, udhëheqësi i studimit. Dhe vazhdoi:

Ky proces në sistemin e shëndetësisë, në të cilin pak nga pak mbizotërojnë parimet tregtare, nuk është në favor të njerëzve. Në këtë fushë ka shumë interesa ekonomike, shëndetin e konsiderojmë mall, fitimi është para së gjithësh dhe prandaj aktualisht gjërat duken sikur janë në një ngërç. Gjatë studimit konstatuam një diferencë shumë të madhe mes shpenzimeve për shëndet të pacientëve në spitalet publike dhe në ato private. Shpenzimet për taksa dhe produkte të konsumueshme janë të mëdha. Pabarazia sociale duket më qartë kur i krahasojmë mundësitë e pacientëve në kryeqytet me ato të banorëve të fshatrave. Ajo duket edhe mes grupmoshave të ndryshme. Situata është më e keqe për pensionistët që nuk kanë të ardhura alternative. Shpesh ata tërheqin borxhe për të zgjidhur problemet e tyre shëndetësore. Në fakt me kalimin e kohës këto probleme nuk zgjidhjen – përkundrazi, thellohen akoma më shumë” – është i mendimit Doc. Dr. Bozhidar Jovkov.

Përgatiti në shqip: Jordanka Ivanova

Më shumë nga rubrika

Ngjarje me adresë ballkanike

Donald Tusk fillon turin e tij ballkanik Kryetari i Këshillit Evropian Donald Tusk do të vizitojë Ballkanin Perëndimor nga 24 deri më 27 prill. Në kuadrin e turit ai do të vizitojë Shqipërinë, Malin e Zi, Serbinë, Bosnjë e Hercegovinën,..

botuar më 18-04-23 2.07.MD
Margarita Stojanova

Për qendrën tregtare në qytetin Gabrovo dhe për iniciativën “Traditat e harruara dhe shijet e gjalla”

“Qendra tregtare fshatare”– ndoshta mendoni se kështu quhet ndonjë godine е madhe me shkëlqim pompoz me dyqane dhe ofise në qendrën e ndonjë fshati? Jo! Bëhet fjalë për një pazar-ekspozitë, të quajtur kështu fare me shaka, i cili ka fituar..

botuar më 18-04-22 12.35.MD

Duhet një politikë e posaçme shtetërore për fshatin bullgar, është e mendimit Zëvendëspresidentja Ilijana Jotova

“Shteti është ai, i cili duhet ta ndihmojë fshatin bullgar në zhvillimin e tij, që të mund të mbeten atje njerëzit e rinj” – këtë e bëri të ditur Ilijana Jotova në fshatin e Silistrës Profesori Ishirkov. Atje u zhvillua një ceremoni e posaçme me rastin..

botuar më 18-04-21 11.40.PD