Ambientet nëntokësore të mauzoleut të Georgi Dimitrovit do të përdoren nga Galeria e Arteve

Foto: arkiv

Ambientet nëntokësore të Mauzoleut të liderit komunist bullgar Georgi Dimitrovit, ndërtesa e të cilit ishte rrëzuar në vitin 1999, do të përdoren nga Galieria e Sofjes e Arteve të Bukura. Në hapësirat nëntokësore do organizohen ekspozita dhe do të ruhen eksponate nga fondi i galerisë. Ky vendim ishte marrë nga Këshilli Bashkiak i Kryeqytetit. Ideja për dhurimin e këtyre ambienteve është nga viti 2015.

Në pjesën mbitokësore të Mauzoleut në vazhdim të 40 viteve ishte ekspozuar trupi i balsamuar i Georgi Dimitrovit. Ajo ishte rrëzuar në vitin 1999 sipas urdhrit të ministrit të atëhershëm të ndërtimit Evgeni Bakërxhiev. Pak njerëz kanë hyrë në pjesën e nëndhese në vitet, kur Mauzoleu ka funksionuar. Ajo i ngjan shumë rifuxhos apo bunkerit dhe pikërisht ato ambiente do të përdoren nga Galeria. Është interesant fakti se deri në vitin 2016 pjesa e nëndheshme e Mauzoleut nuk ekzistonte në hartën kadastrale të kryeqytetit. Pas procedurave  të sqarimit të pronësisë tani dhurimi i saj u bë i mundshëm. Bashkia shpreson se me funksionin e vet të ri këto ambiente do të tërheqin shumë turistë dhe adhurues të artit.

Më shumë nga rubrika

27 vjet nga shpallja e Parkut Kombëtar “Rilla” për territor të mbrojtur

Drejtoria e Parkut Kombëtar “Rilla” shënon 27 vjet nga shpallja e parkut territor të mbrojtur. Ai është shtrirë në pjesët qendrore dhe më të larta të malit Rilla, në një territor me sipërfaqe të përgjithshme prej mbi 81 046 hektarë. Është shpallur më..

botuar më 19-02-21 1.04.MD

Ambasadorja Muriel Berset Kohen: Bullgaria është një vend në të cilin bëjnë takim kulturat e ndryshme

Më magjepsi dhe më pëlqeu së tepërmi shkrirja e kulturave, se ky është një vend, në të cilin botët e ndryshme gërshetohen. Në qendër të Sofjes  shikojmë kisha ortodokse, kishë katolike, xhami, sinagogë, krahas institucionevе politike. Përmes..

botuar më 19-02-21 11.47.PD

Institucionet i bashkojnë përpjekjet e tyre në mbrojtje të mjekëve nga shfaqjet e agresionit të shpeshtë

Rastet e shpeshta të sulmeve dhe rrahjeve mbi mjekët nga ana e pacientëve të tyre gjatë muajit e fundit, e shtynë Bashkimin e Mjekëve të Bullgarisë të rinis fushatën e vet kundër dhunës mbi mjekët, me të cilën i thonë se “Të shpëtosh është prirje..

botuar më 19-02-20 3.38.MD