Financimi i organizatave fetare përsëri është në rendin e ditës

Foto: dnevnik.bg

Pas mungesës së gjatë nga rendi i ditës i politikanëve bullgarë, çështja e dhimbshme për financimin e organizatave fetare në Bullgari përsëri është aktuale. Grupi parlamentar i partisë në pushtet GERB parashtroi në Kuvend, bashkë me oponentët e vet politikë Partia Socialiste Bullgare dhe Lëvizja për të Drejtat dhe Liritë, një projektligji për çështjet fetare. Projektligji ofron rregulla për subvencionimin shtetëror të organizatave fetare dhe të shkollave religjioze në mënyrë që “të evitohet ndërhyrja e personave, institucioneve dhe shteteve të huaja në çështjet dhe veprimtaritë fetare” (kështu parashtruesit e projektligjit shpjegojnë qëllimin e tij).

Por nga formacioni i nacionalistëve VMRO, i cili është partner i GERB-it në qeveri menjëherë e kritikuan këtë akt të partisë qeverisëse, duke thënë se projektligji është hartuar sipas interesave të Lëvizjes për të Drejtat dhe Liritë (e cila e përfaqëson komunitetin mysliman në Bullgari). Për këtë arsye VMRO-ja ofroi për diskutim publik një projektligj të vet alternativ. Sipas tij veprimtaritë religjioze në territorin e Bullgarisë do të mund të zhvillohen vetëm nga persona, të cilët kanë mbaruar arsimin e tyre në Bullgari, apo në se diplomat e tyre nga jashtë janë njohur nga organet përkatëse shtetërore sipas një radhe të caktuar. Tekste të tilla në draft-ligjin  e GERB-it, Partisë Socialiste dhe Lëvizjes për të Drejtat dhe Liritë mungojnë dhe prandaj nga VMRO-ja mendojnë se ai i shërben interesat e LDL- së. Lideri i VMRO-së Krasimir Karakaçanov, i cili është bashkëkryetari i koalicionit “Patriotët e Bashkuar” dhe zëvendëskryeministër për rendin publik dhe sigurinë, zhvilloi një takim të jashtëzakonshëm nga pikëpamja e stereotipave politike në shtet me kryetaren e Partisë Socialiste Bullgare Kornelija Ninova, për të shpjeguar përparësitë e projektligjit alternativ. Nga ana e vet, bashkëkryetari tjetër i “Patriotëve të Bashkuar”  dhe lideri i partisë “Ataka” Volen Siderov  deklaroi se takimi Karakaçanov – Niniova është i pavlefshëm, sepse nuk është bashkërenduar  me të. Ndoshta konflikti në formacionin e nacionalistëve do të përshkallëzohet edhe më shumë, sepse bashkëkryetari i tretë i patriotëve Valeri Simeonov gjithashtu do ta bisedojë çështjen me socialisten Ninova.

Deri tani shqetësimet nga radikalizimi i grupeve të ndryshme  të shoqërisë dhe përpjekjet për ndryshimin e sjelljes tradicionale të bashkësive të ndryshme fetare tek ne nuk kanë provokuar reagime adekuate legjislative. Shfaqja e komuniteteve fetare, të cilat nuk janë tradicionale për Bullgarinë është në sajë të ndikimeve nga jashtë. Dihet se kjo bëhet me anë të financimeve të jashtme dhe arsimimit të imamëve në shtetet arabe. Por këto veprime deri tani nuk kanë çuar deri në një përgjigje konkrete nga ana e institucioneve përgjegjëse shtetërore. Gjatë marsit të vitit 2016 Radio Bullgaria e komentoi këtë problem në një artikull me titull “Lufta kundër radikalizimit – ende është në sferën e urimeve”. Mënyra, në të cilën kjo temë aktualizohet tani nëpërmjet përpjekjeve për rregullimin e financimit të komuniteteve fetare tregon një angazhim më të gjerë politik me këtë problem. Por pyetja më e rëndësishme është a do të çojë ky angazhim politik deri në vendime konkrete legjislative dhe kur do të bëhet kjo.

Përpiloi: Stoimen Pavllov

Përgatiti në shqip: Jordanka Ivanova

Postimet e lidhura
Vëmendja e shoqërisë duhet të drejtohet te radikalizmi i një pjese të komunitetit rom – një dukuri jotipike deri më sot që zhvillohet nën ndikim të jashtëm (fotografia është nga lagja rome në Pazarxhik).

Lufta kundër radikalizimit – ende është në sferën e urimeve

Nga data 29 deri më 31 mars në Sofje u mbajt Konferenca treditore kushtuar radikalizimit ndër të rinjtë. Përpara kësaj më 14 mars mbi këtë temë u zhvillua një konferencë tjetër me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Frankofonisë. Midis dy forumeve, më 23..

botuar më 16-03-31 1.24.MD
Më shumë nga rubrika

Në botën përrallore prej qelqi të Momka Peevës

Bizhuteri prej qelqi, sende të ndryshme dhe prodhime të artit ndriçojnë me ngjyra të shumta në sajë të një bullgareje, e cila ka emigruar në Shtetet e Bashkuara me një ëndërr të vetme... të jetë gjyshe. Por 20 vjet më vonë firma e saj për ngjyra..

botuar më 18-08-19 11.45.PD

Asociacioni bullgar i kompanive të softuerit kërkon arsye për kthimin e bullgarëve të rinj në atdhe

Asociacioni bullgar i kompanive të softuerit filloi nismën "ЗАвръщането", (“PËRkthimin”) qëllimi i së cilës është kapërcimi i mungesës së specialistëve tek ne. Asociacioni filloi një anketë ndër bullgarët jashtë shtetit, në të cilën ata tregojnë për..

botuar më 18-08-19 10.15.PD

„Qeni i çalë“ – ndërtesa e parë bullgare në Antarktidë

Në gjirin jugor të Antarktidës ndodhet ishulli Livingstën, ku është ndërtuar baza polare bullgare “Shën Kliment i Ohrit”. Ekspedita e parë shkencore bullgare mbërriti në kontinentin e akullt gjatë pranverës së vitit 1988 dhe atëherë ajo vuri..

botuar më 18-08-17 4.48.MD