Festë e Suxhukut të Gorna Orjahovicës

Foto: veliko-tarnovo.net

Për të 12-ën herë me radhë qyteti Gorna Orjahovica është mikpritës i Festës së Suxhukut të Gorna Orjahovicës.

Rrënjat e prodhimit të tij na kthejnë dy shekuj në të kaluarën. Ka një shaka për këtë meze të njohur të Gorna Orjahovicës: Vonë pasdreke në fund të shekullit të XIX një grup bullgarësh shëtitnin me një mik nga Anglia.  Të gjitha shtëpitë ishin tymosur dhe mysafiri i huaj tha me entuziazëm: “O, ju tashmë keni industri të zhvilluar!” “Jo, nuk është kështu – iu përgjigjën bullgarët – të gjithë banorët e përgatitin suxhukun në skarë për mezenë e rakisë në mbrëmje.”

Kohërat ndryshojnë, birra deri diku e zëvendësoi rakinë, por Suxhuku i Gorna Orjahovicës po vazhdon të gëzojë një famë të madhe në Bullgari dhe jo vetëm. Ai është produkti i parë bullgar i regjistruar në Regjistrin Evropian të Emrave të Mbrojtur të Prejardhjes dhe të Emrave të Mbrojtur Gjeografikë. Në Muzeun Historik të Qytetit ndodhet e vetmja ekspozitë në Bullgari “Suxhuku i Gorna Orjahovicës”, e cila po e ndjek zhvillimin e prodhimitt të suxhukut që nga vetë fillimi deri më sot e kësaj dite.

Sipas statistikës gjatë 9 viteve të para Festa e Suxhukut të Gorna Orjahovicës është vizituar nga mbi 50 000 veta, janë ngrënë afro 10 tonë suxhuk dhe janë pirë rreth 30 litra birrë. Edhe sivjet ka shumë miq, kurse programi përsëri është shumë i pasur: muzikë e bukur, demonstrime kulinare, lojëra, befasime dhe dëfrime.

Më shumë nga rubrika
Снимка: архив

Ambientalistët alarmojnë për katastrofën e mundshme ekologjike në kufirin mes Bullgarisë dhe Serbisë

Shkatërrimi i natyrës dhe resurseve të saj në emër të interesave private është një problem, i cili prej vitesh shqetëson njerëzit në të dyja anët e kufirit bullgaro-serb. Përfaqësuesit e organizatave ekologjike dhe qytetarët e të dyja shteteve..

botuar më 19-01-18 5.07.MD

Kuajt – një ëndërr fëmijërore e realizuar e Musfata Suljemanit

Mustafa Sulejmani nga fshati Zagoriçe afër qytetit Shumen të Bullgarisë Verilindore është prodhues shumëvjeçar bujqësor, përpunon 8 mijë dynymë toke, rrit kryesisht grurë, elb, misër, luledielli, jonxhë dhe tërshërë, rreth 1000 dele dhe 500..

botuar më 19-01-18 2.55.MD
Снимки: БТА и БГНЕС

Integrimi i romëve në Bullgari mbetet problem i hapur pavarësisht nga përpjekjet në vazhdim të disa dekadave

Gjatë ditëve të fundit ndaj mosmarrëveshjeve rreth ndërtimit të rrugëve, blerjes së avionëve të rinj asgjësues etj, në qendër të vëmendjes publike u shtua një skandal i lidhur me romët. Përsëri në vigjiljen e zgjedhjeve, sikur për të pohuar..

botuar më 19-01-16 2.08.MD