Diplomatet inkurajojnë bullgaret e reja që të rriten si lidere të ndryshimit

Foto: BGNES

„Po, mund t’i realizosh ëndrrat e tua! Vetëm duhet të përpiqesh!” – këtë mesazh dëshiron t’u drejtojë vajzave të reja organizatorja e konkursit me të njëjtin titull Ema Hopkins, e cila është ambasadorja e Mbretërisë së Madhe tek ne. Apatia është diagnoza më e rëndë për shoqërinë tonë, mendon Nënpresidentja Ilijana Jotova që është bashkëorganizatore dhe qëllimi i konkursit kombëtar “Ambasadore për një ditë” është që t’i inkurajojë vajzat e reja në moshë midis 15 dhe 19 vjeç të jenë më aktive, të ëndërrojnë dhe t’i plotësojnë ëndrrat e tyre. U bëj thirrje të gjitha vajzave që të marrin pjesë në konkurs, sepse ai mund të ndryshojë pikëpamjet e tyre dhe është një mundësi për plotësimin e ëndrrave” – tha 17-vjeçarja Bllaga Popçeva – një nga fitueset e edicionit të parë të konkursit të vitit 2018.

Pjesëmarrëset duhet t’i përgjigjen një pyetjeje me maksimum 250 fjalë. Sivjet pyetja është: Si mendoni se mund të përdorni fuqinë tuaj personale si ambasadore për të inkurajuar një ndryshim pozitiv në shoqëri? “Qëllimi ynë kryesor është që vajzat e raja të bëhen më ambicioze për sa i përket së ardhmes dhe të thellojnë ndjenjën e tyre të përgjegjësisë sociale” – tha Ambasadorja Ema Hopkins.

“Konkursi “Ambasadorja për një ditë” është organizuar në bashkëpunim me ambasada të tjera në Sofje. Qëllimi është që të shënojmë në mënyrë të re Ditën Ndërkombëtare të Gruas. Nisma do të përfundojë më 7 mars, kurse fitueset, bashkë me ambasadoret dhe drejtueset e organizatave civile do të marrin pjesë në një aktivitet publik të nivelit të lartë. Do të zhvillojmë diskutime me pjesëmarrjen e lidereve të organizatave të ndryshme, përfshin këtu dhe Nënpresidenten Ilijana Jotova. Theksi do të jetë mbi rolin personal, motivacionin dhe pjesëmarrjen publike. Dëshirojmë t’u ndihmojmë grave të ardhshme që të kuptojnë sa e rëndësishme është që të besojnë në mundësitë e tyre për realizim dhe për ndryshim. Ato duhet të dinë se pavarësisht nga vijnë – nga qytetet apo nga fshatrat e thella, mund të jenë gjithashtu me probleme, apo me nevoja të posaçme, ato të gjithat janë të barabarta dhe në postet përgjegjëse mund të tregojnë potencialin e tyre. Nisma ka dhe një objektiv tjetër – t’ua tregojë vajzave mënyrën, në të cilën punojnë gratë-udhëheqëse. Pikërisht me këtë qëllim na ndihmojnë dhe ambasadoret e Azerbajxhanit, Indonezisë, Holandës dhe Shqipërisë.”

Ambasadorja Hopkins tregoi për përvojën e saj me edicionin e parë të këtij konkursi, kur një ditë të tërë e ka kaluar me një vajze 17-vjeçare nga qyteti Vërshec dhe kështu ka kuptuar shumë për problemet e vajzave bullgare. Sipas Ema Hopkins jo vetëm nxënëset kanë se çfarë të mësojnë nga gratë-diplomate. Nënpresidentja Ilijana Jotova gjithashtu tregoi përshtypjet e saj nga nisma “Ambasadore për një ditë”:

“Më bënë përshtypje jashtëzakonisht të madhe pikëpamjet e këtyre vajzave mbi problemet e dhimbshme shoqërore – për shembull për pabarazitë gjinore, për të rinjtë që kërkojnë vendin e tyre në jetë, kryesisht në vendbanimet e vogla dhe të larguara të Bullgarisë. Iniciativa jonë me ambasadoren Hopkins do të vazhdojë në muajt e ardhshme. Ajo është ndër njerëzit që punojnë fortë për mbrojtjen e drejtave të njeriut, luftimin e dhunës ndaj grave, trafikut të qenieve njerëzore dhe kundërvënien e kriminalitetit të organizuar – diçka që është një fushë fare të ndryshme nga diplomacia.”

Rregullat e konkursit “Ambasadore për një ditë” janë shpjeguar hollësisht në faqen e internetit të Ambasadës së Britanisë së Madhe.

Përgatiti në shqip: Jordanka Ivanova

Më shumë nga rubrika

Petja Radkova, “Ka shpëtim!” – fotografi nga konkursi, çmimi i pare

“S’ka asgjë më të mirë se moti me shi”

Sot më 22 mars shënojmë Ditën botërore të ujit me moto: “Uji për të gjithë! Çdokush është me rëndësi!” Qëllimi është qëme fushata informative dhe diskutime të tërhiqet vëmendja ndaj problemeve të mijëra njerëzve në botë, të cilët akoma nuk kanë të..

botuar më 19-03-22 4.46.MD
Profesori Kefallov (i dyti nga e majta) me ekipin e tij

Dekoratë prestigjioze për oftalmologun prof. Vlladimir Kefallov

Çdo vit organizata amerikane Lighthouse Guild i cakton një shkencëtari të vetëm të ashtuquajturën dekoratë të Breclerit për arritje të jashtëzakonshme në shkencat okulare. Në klubin elitar të liderëve botërorë në fushën e retinës u bashkua dhe..

botuar më 19-03-22 3.10.MD

Lëvizja speleologjike në Bullgari feston 90 vjetorin e vet

Fillimi i studimeve të shpellave në Bullgari është vënë para rreth 100 vitesh. Studimet e para të faunës së shpellave janë bërë nga akademiku Ivan Buresh gjatë vitit 1922 si drejtor i Muzeut Mbretëror në atë kohë. Si ditëlindje e speleologjisë kombëtare..

botuar më 19-03-21 4.03.MD