В Черкаски плашат с протест заради приют за кучета

Кметът на община Вършец: Подписката в селото е съмнителна

4
Снимка: Любо Андреев
Част от жителите на село Черкаски готвят протест срещу изграждането на приют за кучета в селото. Събрана е подписка от 120 души, която е внесена в Община Вършец. Решението за изграждане на приют е взето от Общинския съвет преди три години, поясни инициаторът на подписката Найден Тодоров:

"Ако на мен, или на някой от нас, ни се наложи павилион да поставиме някъде, трябва да вземем разрешение от кметството, ХЕИ, трябва да ни се подпише съседът, че е съгласен, а кметът строи без да ни пита... Там, където ще се строи, е бившата тракторна бригада. Там е асфалт- при плюс 40 градуса, като се напече, ще вдигне с най-малко 10-15 градуса. Това не е приют за кучета! Това е морга!"

Кметът на Вършец Иван Лазаров се усъмнил в достоверността на подписката и подал жалба до прокуратурата в Берковица:

Иван Лазаров, кмет на община Вършец, Снимка: Любо Андреев"Подписката мина през мен и категорично мога да кажа, дори с око на неспециалист, има имена в подписката, написани с един почерк, има подписи, които будят съмнение, че са направени от едно лице, вътре присъстват хора, които не са жители на Черкаски и съм сезирал съответните компетентни органи да проверят верността на положените подписи и стойността на подписката."

Полицаи тръгнали по къщите в Черкаски, за да събират информация относно подписката. Проверката изплашила някои от хората в селото. Недка Дишкова също била проверена:

"Дойде цивилен мъж, младо момче, а униформените си стояха в колата... Цивилният не се представи като име, кой и какво, направо ме попита: "Вие подписали ли сте се тук в списъка за кучкарника?", викам: "Да. Защо, проблем ли има?". Те казаха: "Не, имаме нареждане от прокурор да минем по всички домове и да проверим действителни ли са подписите."

Приютът за кучета в село Черкаски е предвиден да се изгради върху терен от близо 8 декара, като са спазени всички изисквания. За целта Общината е заделила над 10 000 лева, поясни кметът на Вършец Иван Лазаров:

"Капацитет между 30-40 животни... Направен е извън населеното място на Черкаски, в имот собственост на Община Вършец, който е достъпен с инфраструктура, на асфалтова площадка, има ток, вода, естествено е заграден с растителност. Най-близката къща е на повече от 100 метра... Всичко това се прави в публичен интерес, защото знаете по големите градове вече колко случаи има с ухапвания от бездомни кучета на малки деца и възрастни хора, които са беззащитни."


Несъгласните с изграждането на приюта за кучета в Черкаски са готови да излязат на граждански протест и да спрат работата на общинската администрация във Вършец.

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 18 август 2019 година

Ето го 270-то предаване "Неделник". За начало преглеждаме старите вестници и продължаваме разходката си в Историческия музей на Поморие . Знаете ли какво е Еркечка фолклорна група ? Слушайте и ще разберете. Цветан Дочев- Дедо Скръц ни е приготвил варени яйца по немски тип ДС и вкусни джоланчета. Иван Цолов споделя впечатленията си..

публикувано на 18.08.19 в 13:58

Копирайтър - професия за хора с творческо мислене

Симеон Вангелов работи една малко позната професия- копирайтър в рекламата. Копирайтърът е човекът, който измисля и пише текста на рекламите. Симеон Вангелов е от Видин, но живее София и работи в рекламна агенция Brand New Ideas. Учил е маркетинг и мениджмънт в Дания, след това се ориентира към писането, защото: "Си ми беше страст от преди това". От..

публикувано на 16.08.19 в 16:50

С песен на канарче

Кметът на град Дунавци Димо Скорчев се грижи за две канарчета. Птичките са в клетка в кметския кабинет. Кметът обича животинките и цветята, защото му помагат да разпуска в трудните делници. "Имам в клетка две канарчета, на които се любувам. Вкъщи имам зайци, имам кучета. Обичам животинките, обичам цветята много. Това е част от ежедневието, която ми..

публикувано на 16.08.19 в 16:05

Защо е важно да намалим битовите отпадъци

Община Монтана изгражда компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци. Инсталацията ще намали количеството на депонираните отпадъци на територията на общината. Стойността на проекта е 6 милиона 150 хиляди лева, от които 85 на сто безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз.  "Около 6 хиляди и 100 тона ще бъде..

публикувано на 15.08.19 в 17:05

Как да пестим електроенергия през лятото

Традиционно през топлите летни месеци консумацията на електроенергия се увеличава чувствително. Въпреки затоплянето на времето, желателно e потребителите да продължават да следят и активно да контролират потреблението на електроенергия в домовете си и през летния сезон, припомнят от ЧЕЗ . Как да пестим ток в летните месеци, за да избегнем..

публикувано на 14.08.19 в 13:40

"Неделник" от 11 август 2019 година

Ето го поредния "Неделник" вече и на сайта ни. Дойдох си от морето. Тук съм до старият Балкан, до вечният Дунав, до милата Огоста. Морето е пълно с...вода. Солена. И в него плуват еднорози. Това не е шега. Преглед на старите вестници и след това Донка Рабакова ще ни разкаже за надуваемите играчки по морето . Фестивалът "Квартална сцена"..

публикувано на 11.08.19 в 14:35

Мандалата- релаксиращият символ

В рубриката  "Хоби, професия" актрисата от куклен театър "Мале Мале" Мила Иванова ни гостува и ни запозна с мандалата.  За първи път се среща със символа по време на йога упражнения и така вече 4 години. Признава, че м андалата й носи спокойствие и равновесие в ежедневието. "Мандалата представлява сферични окръжности, които символизират..

публикувано на 09.08.19 в 17:09