Памет за подпоручик Иван Тодоров от Ново село

90-годишната баба Фроса (вдясно) пази спомените за своя дядо- подпоручик Иван Тодоров.
Снимка: Светла Бондова

В дните след Великден, когато все още небето е отворено за среща между живите и мъртвите, искам да ви разкажа за една жена, запазила и предала скъпи спомени.
В своя живот всеки от нас има  моменти, в които се гордее, че е българин. Че е наследник на народ, създал своя държава преди повече от 1300 години, свой език и писменост, които дарил на славянския свят и после отстоявал с векове пред чужди завоеватели. 
Но има и други, в които сякаш четка е изтрила нашата памет, а събитията са станали преди стотина години. Събития, в която нашите прадеди са защитавали онези достояния, отпреди 1000 години -  държавност, език и писменост, свобода за поробени братя. И тогава се обръщаме отново към златния фонд от човешки съкровища - хората, които пазят и предават на поколенията памет за събития и личности. Опираме отново до човешката памет, защото българското училище и читалище са само на 150 години, а хартията и мастилото са били лукс за голяма част от населението. Вече ви разказах за подпоручик Иван П. Тодоров от видинското село Ново село, загинал преди 100 години с думите: 
„Главата си давам, България не давам.“ Днес искам да споделя с вас разказа на внучката му баба Фроса Маджова за съдбата на неговите сираци. 
Фамилията ѝ идва в Ново село от Маджарско преди повече от 150 години. Земя нямали. Затова трите сирачета на героя от войната били разделени. Най-голямата Виктория е отгледана от баба си по бащина линия, втората -  Надежда останала при бабата по майчина линия, а бебето Михаил отишъл с майка си в новото ѝ семейство. Горчив бил сиромашкият залък. Пък и хляб ли било?! Тръгне да пасе Надежда козите с торбичка, в която имало варено яйце и просеник. Изяде ги още на закуска, а после гледа как децата обядват сладко. Но още по-горчиви били думите на бабата вечерта:
„Не мога да ти сложа две яйца. За другите има кой да работи, а за тебе няма. Нямаш баща, нямаш майка.“ А когато Михаил поискал грошове за мастило, дядото първо му завъртял шамар - да помни, че е скъпо и да го пести. Държавата отпускала пенсии за сираците от войната, но дядовците предвидливо ги кътали за зестра, защото на село трудно ще се задомиш, ако нямаш земя и чеиз. С тези пари Михаил завършил Свободния университет във Варна, както заръчал баща му и работил като икономист във Видин. 
Тежката съдба на сираците от войната е част от саможертвата на загиналите. Особено, ако са можели да избират като подпоручик Иван Тодоров - да се предаде в плен или да загине геройски пред очите на съселяните си. С пълното съзнание, че последните му действия и думи ще стигнат до децата му. На баба Фроса са разказали дядо Стоян Кайцанов и дядо Гюмуш. Вече 90-годишна тя предава паметните събития на своите внуци и потомците на убитите за България новоселяни.
В началото на май в Ново село ще бъде поставена паметна плоча на подпоручик Иван Тодоров, по случай 100 години от неговата смърт. Тя ще бъде дарение от oнĸoлoгa пpoф.д-p Ивaн Гaвpилoв.

print Отпечатай
Вижте още

Как най-евтино да пътуваме

Сезонът на почивките и дългите пътувания до морето, до някоя природна забележителност или просто до село е вече факт. Лятото е в разгара си и ако все още не сте заминали да отпочивате някъде, сега е времето. Дори и за няколко дни, стягайте куфарите и тръгвайте! С какво предпочитаме да пътуваме обаче и как ще ни бъде най-изгодно? На тези въпроси търсим..

публикувано на 28.06.17 в 16:02

Погребални практики от праисторията представя изложба във Враца

Изложбата "Погребални практики от Праисторията до Средновековието" на Националния антропологичен музей гостува във Враца. Тя представя три възстановки на гробове от различни епохи, обясни археологът от Регионален исторически музей -Враца доц. д-р Нарцис Торбов: "В първата витрина е възстановка на гроб от късната бронзова епоха. Материалите - костен..

публикувано на 28.06.17 в 12:15

В Зона за руска музика на 28.06.2017 слушаме Анастасия Сланевская- Слава

Поведението й е шокиращо, понякога е досадно, друг път   е изненадващо, но най-важното- не оставя никого безразличен. Тя е висока брюнетка с проницателни очи и ярко изразена харизма. Казва се Анастасия Сланевская, а псевдонимът и е Слава. С първото си появяване на сцената покорява милиони сърца. Започваме след кратките новини в 11.00 часа.

публикувано на 28.06.17 в 09:38

Общината във Видин помага за изпълнението на местни инициативи в кварталите и селата

Общината във Видин помага с малки суми за инициативи на местни общности за благоустрояване на села и квартали. Отпуска до две хиляди лева за ремонт на автобусни спирки, ниви чешми и детски площадки. Условието е за тях да има решение на общоселки или квартални събрания. Изпълнението на програмата „Местни инициативи“ започна през миналата..

публикувано на 27.06.17 в 17:57
Д-р Валерия Вълчева /вдясно/ е чест гост в училището за родители във Видин.

Д-р Валерия Вълчева: С бебе на море след третия месец

Децата могат да бъдат заведени на море от много ранна възраст, но преди това трябва да имат известна подготовка. Това каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН д-р Валерия Вълчева , педиатър и неонатолог във видинската болница "Св. Петка" . Тя обясни, че закалителните процедури започват още от първия месец на бебето с въздушни и..

публикувано на 26.06.17 в 17:43

Как децата да не остават без надзор през лятото?

Лятната ваканция за повечето ученици започна, за други идва до дни. Все пак лятото е време за почивка, игри и забавления , или пък в краен случай за бездействие . Когато родителите работят, а подрастващите изискват постоянни грижи и контрол, възниква въпросът: "Кой да се ангажира с отглеждането и възпитанието им през дългата ваканция" ? Дилемата..

публикувано на 26.06.17 в 15:05