Памет за подпоручик Иван Тодоров от Ново село

90-годишната баба Фроса (вдясно) пази спомените за своя дядо- подпоручик Иван Тодоров.
Снимка: Светла Бондова

В дните след Великден, когато все още небето е отворено за среща между живите и мъртвите, искам да ви разкажа за една жена, запазила и предала скъпи спомени.
В своя живот всеки от нас има  моменти, в които се гордее, че е българин. Че е наследник на народ, създал своя държава преди повече от 1300 години, свой език и писменост, които дарил на славянския свят и после отстоявал с векове пред чужди завоеватели. 
Но има и други, в които сякаш четка е изтрила нашата памет, а събитията са станали преди стотина години. Събития, в която нашите прадеди са защитавали онези достояния, отпреди 1000 години -  държавност, език и писменост, свобода за поробени братя. И тогава се обръщаме отново към златния фонд от човешки съкровища - хората, които пазят и предават на поколенията памет за събития и личности. Опираме отново до човешката памет, защото българското училище и читалище са само на 150 години, а хартията и мастилото са били лукс за голяма част от населението. Вече ви разказах за подпоручик Иван П. Тодоров от видинското село Ново село, загинал преди 100 години с думите: 
„Главата си давам, България не давам.“ Днес искам да споделя с вас разказа на внучката му баба Фроса Маджова за съдбата на неговите сираци. 
Фамилията ѝ идва в Ново село от Маджарско преди повече от 150 години. Земя нямали. Затова трите сирачета на героя от войната били разделени. Най-голямата Виктория е отгледана от баба си по бащина линия, втората -  Надежда останала при бабата по майчина линия, а бебето Михаил отишъл с майка си в новото ѝ семейство. Горчив бил сиромашкият залък. Пък и хляб ли било?! Тръгне да пасе Надежда козите с торбичка, в която имало варено яйце и просеник. Изяде ги още на закуска, а после гледа как децата обядват сладко. Но още по-горчиви били думите на бабата вечерта:
„Не мога да ти сложа две яйца. За другите има кой да работи, а за тебе няма. Нямаш баща, нямаш майка.“ А когато Михаил поискал грошове за мастило, дядото първо му завъртял шамар - да помни, че е скъпо и да го пести. Държавата отпускала пенсии за сираците от войната, но дядовците предвидливо ги кътали за зестра, защото на село трудно ще се задомиш, ако нямаш земя и чеиз. С тези пари Михаил завършил Свободния университет във Варна, както заръчал баща му и работил като икономист във Видин. 
Тежката съдба на сираците от войната е част от саможертвата на загиналите. Особено, ако са можели да избират като подпоручик Иван Тодоров - да се предаде в плен или да загине геройски пред очите на съселяните си. С пълното съзнание, че последните му действия и думи ще стигнат до децата му. На баба Фроса са разказали дядо Стоян Кайцанов и дядо Гюмуш. Вече 90-годишна тя предава паметните събития на своите внуци и потомците на убитите за България новоселяни.
В началото на май в Ново село ще бъде поставена паметна плоча на подпоручик Иван Тодоров, по случай 100 години от неговата смърт. Тя ще бъде дарение от oнĸoлoгa пpoф.д-p Ивaн Гaвpилoв.

print Отпечатай
Вижте още
Ученици от 7 клас в училището влизат в ролята на Шекспировите герои.

СУ "Любен Каравелов" във Видин представя "Ромео и Жулиета"

Ученици от Театрално студио "Аспект" към СУ "Любен Каравелов" във Видин ще изнесат спектакъл "Ромео и Жулиета" . Гости в "Цветовете на деня" бяха ръководителят на формацията Катя Кочанова и възпитаници на учебното заведение, които изпълняват главните роли в театралното представление- Николай Николов и Лилия Георгиева.  "В училище "Любен..

публикувано на 26.04.17 в 16:35

„Фортисимо клас“ приключи във Видин с концерт под палката на Максим Ешкенази

Вече шеста година образователната програма „Фортисимо клас“ привлича интереса на децата от четвърти клас  към класическата музика и инструменти. Неин създател е Хари Ешкенази, а за да достигне до по-голяма аудитория помага брат му Максим. През тази учебна година програмата се изпълняваше в пет града в страната, сред които и Видин. В..

публикувано на 26.04.17 в 16:33

В Зона за руска музика на 26.04.2017 слушаме Александър Маршал

В детството си той мечтае да покори небето, но изведнъж достига до съвсем други висоти: колелото на самолета се превръща в бас китара, а елегантната униформа на военния пилот- в дрескод на поп музикант. Заедно със своите колеги от група "Горки парк“, Александър Маршал се отправя към Америка....за слава. Там ги мислят за подгряваща група, а те..

публикувано на 26.04.17 в 09:47

Къде да потърсим помощ за бързите кредити

На всеки човек в даден момент може да му се наложи да се нуждае от  бърз кредит . Как обаче да направим правилния избор на фирма и кой защитава правата ни при тези заеми? Един от начините човек да бъде сигурен в избора на кредитор е след като потърси информация за него от Асоциацията на отговорно небанково финансиране. Тя е регистрирана като сдружение с..

публикувано на 25.04.17 в 18:00

Анна Мария Петрова-Гюзелева представя стихосбирка във Видин

Новата стихосбирка на Анна Мария Петрова-Гюзелева „…А душата знае” ще бъде представена във Видин . Авторката- актриса, кино и телевизионен продуцент, журналист, хореограф и поетеса, гостува в "Цветовете на деня" . Издaниeтo e в пaмeт нa cъпpyг ѝ- гoлeмия oпepeн пeвeц Hиĸoлa Гюзeлeв и e oбoгaтeнo c нeгoви ĸapтини, пpeдocтaвeни oт Фoндaция "Hиĸoлa..

публикувано на 25.04.17 в 16:03
Десислава Иванова, директор на РБ

Десислава Иванова: Видинчани четат стойностна литература

Международния ден на книгата и авторското право отбелязахме вчера, 23 април. По този повод гост в "Цветовете на деня" беше директорът на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин - Десислава Иванова .  "Видинчани четат особено напоследък, когато библиотечната политика за закупуването и набавянето на нови книги достигна едно доста..

публикувано на 24.04.17 в 16:06