Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 юли 2017 година

| обновено на 04.07.17 в 17:46
Снимка: Радио ВИДИН

Огнеборци спасиха щъркели от горящо гнездо във видинското село Гомотарци. Предполага се, че гнездото се е запалило в резултат на късо съединение в електрическия стълб, на който се е намирало. Птиците са във видимо добро състояние. 


Правителството одобри промени по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2017 г. Преструктурирането води до увеличаване на утвърдените средства по програма "Интеграция на хората с увреждания“ с 15 700 000 лв. Средствата ще се предоставят на общините чрез Агенцията за социално подпомагане за предоставяне на услугите личен асистент, социален асистент и домашен помощник на хората, за които е извършена социална оценка по операция „Независим живот“, финансирана по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. С осигурените допълнителни средства през 2017 г. ще бъде оказана подкрепа на над 15 000 хора с увреждания и хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване чрез назначаването на близо 6400 лични асистенти, 1000 социални асистенти и 2500 домашни помощници. 



Момченце от град Лом се нуждае от скъпоструващо лечение. 4-годишният Кристиян е със сериозно заболяване, което трябва да бъде лекувано в чужбина. 


С осмо място по разкриване на престъпления в страната посрещат 5 юли- професионалния си празник, полицаите в Монтана. От началото на годината са съставени 7 000 акта за нарушения на пътя. Трудна е борбата с телефонните измамници, отчете директорът на Областната дирекция (ОД) на МВР старши комисар Ивайло Антонов.


Около 100 души от Видин ще се включат утре в националния полицейски протест, който ще се състои от 11 ч. на площад "Народно събрание" в столицата. На протест не излизат само полицаите, излизат и пожарникарите, спасителите и хората, работещи на трудови правоотношения. 



Обстановката в страната се нормализира след вчерашните обилни валежи и градушки. Ситуацията в Плевен също се успокоява след падналия пороен дъжд и градушки.


На територията на община Лом ще се извърши второ наземно третиране срещу комари и кърлежи. В дните от 5 до 7 юли, при подходящи метеорологични условия през нощта, ще се пръска срещу комари.



Арендаторите в община Мездра, преди поройните дъждове и градушки, бяха готови да започнат жътва, беше извършено и така нареченото пробно жънене. Очакват се резултатите от проверките за пораженията от градушката до ден-два. 


Намаление на авариите по водопроводната мрежа на Монтана, отчитат от местното ВиК. Към 80 процента от тръбите в града вече са полиетиленови и безопасни за здравето на хората. 


Усилен ремонт върви в селата на община Монтана. В Доктор Йосифово е подменен 600 метра вътрешен водопровод. 


Експерти на Община Враца инспектират всеки ден блоковете, които се обновяват по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, съобщават от общинската администрация. Ежедневно, строителните обекти се проверяват и от представители на строителен надзор и инвеститорски контрол. Завършени са строително-ремонтите дейности на жилищните сгради на ул. „Васил Кънчов“ 2А и ж.к. „Дъбника“ бл. 144. До края на месец юли ще бъдат изцяло обновени още 5 блока и те са: бл. 74 в ж.к. „Сениче“, бл. 36 в ж.к. „Дъбника“, бл. 1 в ж.к. „Младост“ и жилищните сгради на ул. „Братя Миладинови“ №10 и на бул. „Втори юни“ №70. След въвеждане в експлоатация на готовите блокове, ще се проведат общи събрания, на които експерти от община Враца ще предоставят пълна информация и повече разяснения относно гаранционните срокове на обекта. 



Общият брой на регистрираните в Бюрото по труда в Мездра, което води на отчет общините Мездра и Роман в края на месец май е 1521 души, което е с 32 по-малко от предходния месец.



8 са кандидатите да ремонтират моста на пътя между Монтана и Враца, в района на село Краводер, съобщиха от Пътната агенция. Съоръжението над река Ботуня е построено преди повече от 35 години и досега не е основно ремонтирано. През февруари бе констатирана повреда на целостта на пътната плоча на моста и необходимост от предприемането на неотложни ремонтно-възстановителни работи за осигуряване на пътната безопасност. Обществената поръчка предвижда изграждане на ново пътно платно и плоча, хидроизолация и асфалтова настилка. Ще бъдат подменени ограничителните системи, тротоарни блокове и ще се подобри отводняването в участък с обща дължина 238 м. С ремонта на съоръжението ще се повиши безопасността и удобството при пътуване. 


Почасово ще се ограничава движението на тирове по магистралите в най-натоварените, пикови часове, въз основа на анализа от трафик камерите и информацията за движение на леки автомобили. Предвижда се то да важи от този уикенд за различни часове. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при участието си в предаването на БНТ „Денят започва“. Той посочи, че през утрешния ден ще се проведе последната среща с представители на превозвачите, с които се съгласува ограничаването на движението на тирове, въпреки че това не е задължително. Ще продължат ремонтите по част от АМ „Хемус“. Рехабилитацията на моста след тунел „Витиня“ трябва да приключи през месец август. До няколко дни ще приключи работата по дясната тръба на тунела, която също като вече ремонтираната дясна тръба на тунел „Ечемишка“ ще отговаря на всички европейски норми. Мостовото съоръжение преди тунел „Витиня“ в посока София също е в тежко състояние и затова ремонт по него ще стартира след като завърши този на платното в посока Варна. То трябва е готово преди началото на зимния сезон. Ще се работи поетапно, според финансовите възможности, на база приоритизация на най-спешните, неотложни дейности по тунели и мостови съоръжения, тъй като ще извършваме ремонти и по останалите, заяви Николай Нанков. Той допълни, че при наличен ресурс след края на летния сезон ще започне ремонт и на лявата тръба на тунел „Ечемишка“.



Кметът на община Криводол Петър Данчев забрани със заповед използването на питейно-битови води за измиване на настилки, тротоари, улици, площади, дворове и моторните превозни средства, поливането на насажденията в личните градини и обществени зелени площи. За тези цели собствениците могат да използват собствени водоизтичници. На нарушителите ще бъдат налагани глоби в размер на 50 лева при първо нарушение, а при повторно- глобата е в двоен размер. 


Общинският съвет в Ружинци не успя да си избере нов председател на днешното извънредно заседание. "Имаше две номинации. При 5:5 и един съветник в отпуск не се осъществи избор на нов председател", обясни кметът Александър Александров. Следващото заседание на Общинския съвет е насрочено за 13 юли, когато се очаква всички съветници да присъстват и да бъде избран новият председател. 

Публикувано е първото класиране от редовните кандидатстудентски изпити в Русенския университет, съобщават от висшето учебно заведение. Всеки кандидат може да провери резултата си и дали е приет в желаната специалност, като въведе личния си входящ номер и ЕГН-то си в системата. От днес до 8 юли класиралите се могат да се запишат. Кандидатстуденти положиха изпит и за филиала на университета във Видин. Той се състоя на 1 юли и беше по български език и литература. 1453 са заетите места за обучение в образователно-квалификационна степен „бакалавър“ след първото класиране в Русенския университет. Няма свободни бройки в специалностите от Факултет „Обществено здраве и здравни грижи“ – Кинезитерапия, Медицинска сестра, Акушерка. Попълнени всички места и в специалностите Български език и история, Компютърни системи и технологии, Предучилищна и начална училищна педагогика. На 10 юли, понеделник, ще бъде обявено второто класиране. Междувременно продължава приемането на документи и записването за участие в класиране за специалностите, в които са останали незаети места. 



Център за правата на децата откриха във Враца. Основните задачите, по които ще работи екипът на центъра са информиране, превенция и консултиране на деца и техните родители, с цел да се гарантира спазването на правата им. В рамките на услугата ще се предоставят консултации, индивидуална и групова подкрепа за деца и семейства в сферата на социално-психологическата, здравна и образователна подкрепа. Основен акцент е поставен върху работата с деца, които са в контакт със закона - жертви на престъпления и/или извършители на противообществени прояви. Центърът за правата на децата се помещава на ул. "Поп Андрей - Зорница" №4, като помещението е предоставено за безвъзмездно ползване от Община Враца. Извършен е ремонт и оборудване на помещението. В Центъра ще работят психолог и социален работник.


Обновиха средновековната църква "Света Петка Параскева" в село Драганица, община Вършец. Първата служба бе отслужена от архимандрит Антим, представител на Видинската митрополия и енорийският свещеник Любомир, каза кметът на селото Младена Димитрова. Освещаването на църквата с курбан за здраве ще се състои на 7 октомври. 



Този петък, от 19:30 часа, в Бойница откриват традиционните летни занимания за деца. Бойнишкото лято се прави вече близо 10 години и сега ще бъдат включени само спортни занимания, каза организаторът Цветана Миронова. Бойнишкото лято ще продължи до 20 август.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
РЗИ-Враца

Бум на острите респираторни заболявания във Враца

Повишение на острите респираторни заболявания отчетоха от регионалната здравна инспекция във Враца.  15 подобни случая са били констатирани за изминалите 7 дни.  При всички тях става дума за леко протичащи инфекциозни заболявания, които имат характерните симптоми на възпаление на дихателните пътища. Причиняват от различни вируси: аденовируси,..

публикувано на 26.04.24 в 12:08

В Монтана представят книга за Димитър Гигов

Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана ще представи книгата  „Магията на музиката в живота на Димитър Гигов“ Автор на книгата е съпругата на меломана Лиля Гигова.  Димитър Гигов е роден на 20 февруари 1943 година в град Фердинанд/Монтана. Завършил e Първа политехническа гимназия “Христо Михайлов” през 1961 година. Дипломира се като..

публикувано на 26.04.24 в 11:33

Започва деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 26.04.24 в 10:55
Иво Атанасов

Областният управител на Видин не уважи жалбата за преместването на секциите от "Нов път"

Областният управител на Видин Иво Атанасов остави без уважение жалбата на жители на видинския квартал „Нов път“ срещу заповедта на кмета на общината, с която са определени секциите за гласуване на предстоящите на 9 юни избори.   Според издадената от кмета Цветан Ценков заповед, в училището в квартала няма да има избирателни секции, както до сега. В..

публикувано на 26.04.24 в 10:14

Болницата в Берковица ще има нов управител

Бивш заместник кмет на Берковица става управител на болницата в града.  Общинските съветници ще трябва да одобрят кандидатурата на спечелилия конкурса за поста.  Сесията е днес след обяд. Общинският съвет в Берковица ще трябва да вземе решение дали одобрява изборът за нов управител на болницата в града. Двама бяха кандидатите.  Заради пропуски с..

публикувано на 26.04.24 в 10:11

Изплащат великденските добавки

Националният осигурителен институт започва изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева от днес.  Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. В област Монтана добавка..

публикувано на 26.04.24 в 10:04