На плаж във Видин и Калафат- част втора (снимки+видео)

Снимка: Светослав Цветанов

Къде плажуват видинчани и къде съседите от румънския град Калафат? След като миналия понеделник ви показахме как хората от Видин масово ходят на плажове без спасители и се къпят в река Дунав въпреки забраната, проверихме какви са плажовете по поречието на река Дунав в град Калафат- как се стопанисват, какви условия предлагат на плажуващите, има ли там забрана за къпане в река Дунав.

Къпането е забранено и на плажа в село Ясен, община Ново село. Плажната ивица там привлича много хора от Видин и близките населени места, именно заради караваната и чистотата на пясъка.

"През седмицата са малко по- малко и е по-спокойно, но събота и неделя хората са почивка и идват тук. Трябва да слезеш по- рано, за да си хванеш място. Тази забрана за къпане я има още много отдавна и хората това не ги притеснява, нищо че няма спасител. Ние ходим голяма група и се пазим един друг... Това че няма спасител, не ни притеснява. Внимателно влизаме във водата...", казаха Ана- Мария и Камелия от Ясен.

Двете момичета казват, че водата е чиста и когато се гмуркат, гледат под вода с очила. За чистотата на плажната ивица се грижи Общината и хората от караванката.

СнимкаСобствениците на заведението са осигурили химическа тоалетна и контейнер за отпадъци. Обектът работи от 4 години.

"Това е едно от селата, на територията на общината, през което минава река Дунав, следващото е Ново село и поради това, че в Ново село има две каравани, а тук няма и мястото е прекрасно, в близост е до Рибарско селище, което е направено по проект на областен управител, реших тук да разположа тази каравана. Грижим се за мястото. Изградили сме много добри условия за плажуващите и за клиентите. Всяка година сключваме договор с "Еко тои", които ни носят химически тоалетни, които всяка седмица ги почистват. Имаме контейнер, имаме всякакви условия, които са необходими за плажуващите", обясни Деяна Стоянова, съпругът на която стопанисва караваната.

И на плажа в село Ясен не се спазва забраната за къпане в река Дунав. Табелата "Къпането забранено" е поставена, но не спира хората да влизат във водата, особено в летните жеги. Кметът казва, че хората знаят за забраната.

"Единственото, което можем да направим е да следим да няма инциденти. Нямаме възникнал инцидент може би десетки години. Имаме наши момчета от селото, които са по- добри плувци. Не са спасители, нямат изкарани курсове", каза кметът на Ясен Огнян Георгиев.

СнимкаПрез летните месеци на плажа се събират много хора- понякога по 300-400 души. Средствата за изграждането на плаж със спасители не са във възможностите на кметството. Село Ясен е с население около 200 души, зависи от общинския кмет.

"И за Общината ще е много трудно. Знаете, ние сме малка община, с около 2000 души и мисля, че дори и за общинския бюджет ще е трудно. Създаването на един плаж изисква десетки хиляди левове", допълва кметът на Ясен.

Какви са румънските плажове? Темата интересува много видинчани. Особено тези, които са виждали от българския бряг плажа на село Четате срещу видинското село Кошава или плажната ивица на град Калафат. Цветомир Калчев често излиза с каяк по реката:

"Всеки уикенд излизам с каяка да греба и по- скоро от там са ми наблюденията. И това ми направи впечатление, че за разлика от нашия плаж, който често е безлюден, защото няма нито чадъри, нито спасител, отсреща, те всъщност са два плажа отсреща в Калафат, този, който е по- нагоре по течението ми се струва, че е доста посещаван. Даже веднъж там съм спирал с мотора и ми изглежда доста прилично поддържан- има пясък, имаше хора. Според мен не е естествен пясък, а си го насипват. И духаше един вятър. Точно приличаше като на морето."

СнимкаВ съседния на Видин румънски град Калафат плажовете са два. Концесионер на стария градски плаж, който сега се нарича Дебаркадер е Раду Василе. Разговаряхме с неговата майка Диана Чиобану, която беше на обекта, за да помага в подготовката на плажа за новия сезон. Диана Чиобану е съпруга на кмета на град Калафат- Лучиан Чиобану. Пред екипа на Радио ВИДИН обясни, че са взели плажа на концесия няколко години преди съпругът ѝ да стане кмет.

"Плажът е даден на концесия за период от 10 години, от 2013 година. Има още един плаж на 3 километра- Башков, където има повече концесионери. Наематели сме от 2013 година, но го поддържаме от 2-3 години. Почистихме, докарахме пясък, плажни чадъри. Всичко е безплатно за плажуващите, ние се грижим и за чистотата. Има някои условия, на които трябва да отговаряме. Изисква се да имаме душове, тоалетни, кошчета за отпадъци, имаме спасител с лодка. Мисля, че сме единствените, които имат спасител, който стои постоянно с лодката тук. Назначен е от нас на заплата. Имаме всички необходими разрешителни от кметството и санитарен контрол. Видяхте, че слагаме чадъри, ще донесем още, защото нямахме време. Ще сложим шамандури, докъдето може да се влиза във водата. Задължително е да имаме спасител, който да наблюдава плажуващите и да обозначим докъде имат право да влизат във водата. Няма забрана за къпане в Дунав. Всичко, което виждате тук, ние сме направили с много труд. Имаше само дървета и трева, не можеше да се влезе във водата. Докарахме пясък, инвестирахме във всичко, което виждате. При нас идват много български туристи и се чувстват добре. Искаме да развием обекта и да го направим нашия рай тук. Това, което ще спестим тази година, ще инвестираме догодина- ще направим места за игра на деца. Искаме да направим още една тераса, да реновираме понтона, който виждате и в края му да направим тераса навътре в Дунав", каза Диана Чиобану.

На караваната на плажа Дебаркадер идват туристи от Видин. Няма проблеми с езиковата бариера, защото Диана Чиобану знае български.

СнимкаНа другия плаж Башков, концесионерите са четирима. От единия обект отказаха интервю, но обясниха за Радио ВИДИН, че имат спасител- синът на собственичката, който отговаря само за къпането пред техния обект. На плажната ивица се виждат шезлонги, чадъри, кошчета за отпадъци.

"Четирима- петима наематели сме на плажа. Имаме договор за наем и плащаме на Община Калафат. Тук сме от 4 години, но ресторантът от другата страна е още от времето на Чаушеску. Ние сме от най- скоро. Грижим се за всичко- да е чисто, да има шезлонги. И това е, нищо особено. Ние почистваме, след което идват от фирмата по чистота от града да извозят боклука. Правим всичко, което може да се направи за един плаж- почистихме, боядисахме, донесохме шезлонги и още работим, имаме още една седмица. Остана да боядисаме още шезлонги и да ги подредим, да сложим чадърите на плажа. Няма никакъв проблем с водата, взимат се проби за анализ и всичко е наред. Има още свободна плажна ивица, която не се стопанисва и ние почистваме и нея. През седмицата ни посещават по няколкостотин души, в почивните дни дори към 2000. В неделя имаше около 2000 души на плажа, чак до другия край, като на морето. Ако трябва да съм честен, нашият плаж е най- посещаван, на другия ходят много родители с малки деца", обясни Алекс Трокан- един от концесионерите.

СнимкаАлекс Трокан обясни, че няма спасител, но има лодка. Разговорът с него направихме преди седмица- когато концесионерите се подготвяха за новия сезон, затова и към момента е възможно и той да си е наел спасител.

На плажа в Башков в Калафат, срещнахме Михай и Ромео. Питаме ги не се ли страхуват да се къпят в Дунав и дали водата е чиста.

"Не знам да е забранено къпането в Дунав... Плажът е подреден, къпането не е забранено, водата е хубава, но като че ли има нужда плажът да е почистен по- добре...", казаха Михай и Ромео.

На плажовете, които посетихме, хората се къпят само там, където се стопанисват от концесионерите или поне екипът ни не видя хора извън тези места. Табелите, които видяхме по плажната ивица, не са забрана от кметството за къпане в река Дунав. Те се отнасят за необезопасените части от плажната ивица, на които няма концесионери, които да ги поддържат и да осигуряват спасители. Предупреждават децата да не се оставят без контрол, да се влиза във водата, докъдето е разрешено и къде къпането е опасно, защото няма спасители.

Автор на снимките и видео репортажа е Светослав Цветанов. Превод- Ваня Викторова.


Вижте още

Що е солидарност и има ли почва у нас?!

Международният ден на младежката солидарност- 24 април е приет с решение на Световната федерация на демократичната младеж. Първият фестивал е отпразнуван през 1957 година. Този ден е още една причина да се привлече вниманието на обществеността и медиите върху младежта. По повод този ден в "Посоките на делника" питаме: Що е солидарност и има ли почва..

публикувано на 24.04.18 в 17:26

Готови ли сме да посрещнем очакваните по-високи води на Дунав

Междуведомствени комисии извършиха проверки на техническото и експлоатационното състояние на защитните дунавски диги и отводнителни помпени станции към тях. Те са във връзка със заповеди на областните управители в Северозападна България. Целта е да се избегне опасността от очакваните т.нар. "черешови води", които идват при снеготопенето в планините в..

публикувано на 23.04.18 в 17:10

Хората от село Вещица: Името ни е любопитно, търсят ни

Село Вещица е на десетина километра от общинския център Белоградчик. Средната надморска височина достига 311 м. През селото протича река Салашка (Вещицка), четем за селото. Обградено е от красива природа, но поради икономически причини хората избягали от него още преди години и така населението му намаляло десет пъти. В славните си години в селището..

публикувано на 20.04.18 в 13:05
Румен Гълъбинов, финансист и бивш заместник-председател на Комисията за финансов надзор

Финансов анализатор: И след 3 години ще сме последни по заплати и пенсии

На вчерашното си заседание Министерският съвет одобри средносрочната бюджетна прогноза за периода 2019-2021 година . С по 50 лева ще се увеличи минималната работна заплата през 2019 и 2020 година. Това е записано в документа. През 2021 година също ще има увеличение, но то ще е от 40 лева. Тогава размерът на минималното възнаграждение ще бъде 650 лева...

публикувано на 19.04.18 в 14:01

Ще караме ли по-изправни и екологично чисти автомобили

До края на месеца готвените промени в Закона за движението по пътищата ще бъдат пуснат за публично обсъждане. Той би трябвало да регламентира дейността на автосервизите и искания от тях регистрационен режим. Готвените промени предвиждат стикерът за годишен технически преглед да съдържа чип с информация за техническото и екологичното състояние на..

публикувано на 18.04.18 в 12:14

Колко работа свърши парламентът за една година?!

В "Посоките на делника" темата коментираме с народните представители Росен Живков от управляващата коалиция, д-р Илиян Тимчев от опозицията и бившия заместник председател на 43-тото Народно събрание Явор Хайтов . На 19 април 44-то Народно събрание (НС) става на една година. От началото на мандата си настоящият парламент е приел 120 закона, 206..

публикувано на 17.04.18 в 17:03