В Лом отбелязват 75 години от гибелта на Димитър Списаревски


С изложба на бойни самолети в Лом ще отбележат 75 години от гибелта на Димитър Списаревски -  български летец-изтребител, който загива при боен полет, след като сваля тежък американски бомбардировач чрез въздушен таран, по време на бомбардировките на София през Втората световна война.

При организацията на честването обединяват усилия Община Лом, Асоциацията на българите по света, читалище "Постоянство", военния клуб и патриотични организации,  историческият музей в Лом, местни родолюбци и Дружеството за българо-швейцарско приятелство "Луи Айер", чийто председател е Зоя Апостолова:

"Лом събира много хора в родното читалище "Постоянство", за да припомним за една изключителна личност, за един истински герой- Димитър Списаревски- Живата торпила. Дни ни делят от неговата героична гибел- 20 декември 1943 година, когато изгаря в небето на София, за да спаси невинното население от англо-американските бомбардировачи във Втората световна война. Името му не трябва да се забравя в нито едно кътче на нашата земя. Това е една обречена младост в името на България. Ние, ломчани, имаме невероятният шанс да възкресим неговото име, защото тук е минал най-важният период от живота му. Макар и роден в Добрич, семейството му се премества в Лом през 1919 година, когато Димитър е едва на 3 годинки, но в Лом преминава неговото детство, на Дунава се ражда и мечтата му да стане летец." 
 

За честването в петък, 7 декември, са поканени президентът, военния министър и кметове на населени места, в които е служил Димитър Списаревски, както и кметът на община Долни Пасарел, където е лобното място на героя. В 15,30 часа във фоайето на читалището ще бъде открита изложба "Бойна авиация" на украинския художник Игор Шатохин, която включва макети на бойни самолети от Втората световна война, включително и "Месершмита" на Списаревски. Тържеството ще започне с прожекция на филма "Подвигът на Димитър Списаревски", за живота и подвига на героя ще говори Зоя Апостолова, а от 17 часа е концертът - квартет "Армейска песен" от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Република България.

На годишнината е посветен и възпоменателния вестник, който включва неизвестни факти от живота на Списаревски, включително и от периода на престоя му в Лом. Изработена е и паметна плоча с барелеф, която скоро ще бъде поставена на къщата, където е живял със семейството си в продължение на 12 години. Инициативата е на кмета на Лом- Пенка Пенкова, с благотворителната лепта на Община Лом и проф.д-р Иван Гаврилов- местен родолюбец и дарител. Улицата, на която се намира къщата, ще бъде именувана на името на Димитър Списаревски.
 

Вижте още

Внимавайте с пиратките по празниците

Декември е. Месецът на коледните и новогодишните празници, на пазаруването и подаръците, на украсата и пукотевицата. Празниците, обаче, лесно могат да бъдат помрачени от невнимателното използване на богатия арсенал от пиротехнически средства, с които пазарът изобилства. Едва ли можете ли да си представите първите минути на Новата година без..

публикувано на 17.12.18 в 16:47

В „Музикална зона” слушаме български снежни песни за зимата

Ако времето ти поднесе сняг, направи си снежен човек! Или просто една пъртина в снега, по която да се разходиш, докато снежинките се сипят над главата ти! Точно това ще направим днес- музикална зимна разходка по снега с най- хубавите български песни за зимата.    Зима е, студено е, не е от най-приятните дни... Но, защо трябва да звучи негативно и..

публикувано на 17.12.18 в 09:56

"Неделник" от 16 декември 2018 година

"Неделник" брой 236- ти вече е на сайта.   За начало преглеждам отново старите вестници в съвместната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев"- Видин. След това ще си поговорим за "Таласъмски истории” - вълшебната приказка-игра, която завладява малки и големи. Това е един материал на колегата от Радио България Десислава Семковска . Ще чуете..

публикувано на 16.12.18 в 12:44

Господ ни кани на Неговата трапеза, нека не отхвърляме поканата Му

В Единадесета неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към познанието, че Господ отправя Своята покана към нас да седнем на Неговата трапеза, като Негови деца и приятели . Той е казал: " Който иска да върви след Мене… ", затова никой никога не насилва да седне на тази трапеза, тя е доброволна,..

публикувано на 16.12.18 в 08:00
Благотворителен коктейл

Обществен дарителски фонд събра близо 3 хиляди лева за зони за четене във Враца

Общо 2 823 лева са събрани на благотворителна вечер, организирана от Обществен дарителски фонд за Враца. Със средствата ще бъдат обособени зони за четене във всяко училище от общината. Това е и първата дарителска акция на Обществения дарителски Фонд за Враца, каза за Радио Видин Емилиян Кадийски от организаторите. "Това е първата ни инициатива и..

публикувано на 14.12.18 в 15:00

Актьори от „Момчето си отива" идват във Враца

Преди прожекцията четиримата участници в емблематичния филм, сниман в града под Околчица през 1972-а година , ще разкажат интересни моменти от знаковите киноснимки и ще споделят спомени от престоя си в града. Филмът ще бъде излъчен от 17:30 часа, днес, в Кино „Метропол“ , когато е рождената дата на режисьра Людмил Кирков, а входът е свободен ...

публикувано на 14.12.18 в 13:58