В Лом отбелязват 75 години от гибелта на Димитър Списаревски


С изложба на бойни самолети в Лом ще отбележат 75 години от гибелта на Димитър Списаревски -  български летец-изтребител, който загива при боен полет, след като сваля тежък американски бомбардировач чрез въздушен таран, по време на бомбардировките на София през Втората световна война.

При организацията на честването обединяват усилия Община Лом, Асоциацията на българите по света, читалище "Постоянство", военния клуб и патриотични организации,  историческият музей в Лом, местни родолюбци и Дружеството за българо-швейцарско приятелство "Луи Айер", чийто председател е Зоя Апостолова:

"Лом събира много хора в родното читалище "Постоянство", за да припомним за една изключителна личност, за един истински герой- Димитър Списаревски- Живата торпила. Дни ни делят от неговата героична гибел- 20 декември 1943 година, когато изгаря в небето на София, за да спаси невинното население от англо-американските бомбардировачи във Втората световна война. Името му не трябва да се забравя в нито едно кътче на нашата земя. Това е една обречена младост в името на България. Ние, ломчани, имаме невероятният шанс да възкресим неговото име, защото тук е минал най-важният период от живота му. Макар и роден в Добрич, семейството му се премества в Лом през 1919 година, когато Димитър е едва на 3 годинки, но в Лом преминава неговото детство, на Дунава се ражда и мечтата му да стане летец." 
 

За честването в петък, 7 декември, са поканени президентът, военния министър и кметове на населени места, в които е служил Димитър Списаревски, както и кметът на община Долни Пасарел, където е лобното място на героя. В 15,30 часа във фоайето на читалището ще бъде открита изложба "Бойна авиация" на украинския художник Игор Шатохин, която включва макети на бойни самолети от Втората световна война, включително и "Месершмита" на Списаревски. Тържеството ще започне с прожекция на филма "Подвигът на Димитър Списаревски", за живота и подвига на героя ще говори Зоя Апостолова, а от 17 часа е концертът - квартет "Армейска песен" от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Република България.

На годишнината е посветен и възпоменателния вестник, който включва неизвестни факти от живота на Списаревски, включително и от периода на престоя му в Лом. Изработена е и паметна плоча с барелеф, която скоро ще бъде поставена на къщата, където е живял със семейството си в продължение на 12 години. Инициативата е на кмета на Лом- Пенка Пенкова, с благотворителната лепта на Община Лом и проф.д-р Иван Гаврилов- местен родолюбец и дарител. Улицата, на която се намира къщата, ще бъде именувана на името на Димитър Списаревски.
 

Вижте още

Имате поща в "Пица на парче"

   Днес е международният ден на пощальоните и куриерите. Помните ли времето, когато изпратеният преди два дни колет пристигаше след… десет? Днес да получиш пратка, тръгнала към теб в същия ден, вече е нещо съвсем нормално. А писмата помните ли? Онези, написани на ръка и запечатани с ... целувка; понякога и напарфюмирани ;) Ех, че е хубаво да получаваш..

публикувано на 16.02.19 в 08:42

Рибарските общности ще помагат за развитие на туризма

Резултатите от първото по рода си теренно аудиовизуално проучване на културното наследство на дунавските рибарски общности от България и Румъния бяха представени на пресконференция. Проучването е извършено по проект на Българо-румънската търговско-промишлена палата "Мемофиш. Памет и бъдеще. Истории за дунавската цивилизация", по който има още четири..

публикувано на 14.02.19 в 17:10
Елена и Диана са участнички в конкурса.

Видин избира Песен на свети Валентин

Младежката изява се провежда в града вече 21 години . Сцената е отворена за всички, регламентът през годините търпи изменения, но същността се запазва и се радва на голям интерес. Изпълняват се песни, някои от тях са авторски , подсигуряват се награди за призьорите. Елена Стефани Силвиева Асенова учи в профилирана паралелка с профил "Музика" в..

публикувано на 14.02.19 в 13:30

Отбелязваме Деня на археолога

Днешният 14 февруари е богат на празници и събития. Денят на лозаря - Трифон Зарезан е посветен на труда и любовта на българите към лозята, гроздето и виното. На 14 февруари Българската православна църква отбелязва църковния празник на Успение на свети Кирил Славянобългарски, познат като Константин Философ, наречен Кирил. Традиционно навлезе и..

публикувано на 14.02.19 в 12:51

В "Музикална зона" на 14 февруари 2019 слушаме най-великите любовни джаз песни

Днешният ден свързваме с имената на трима светци – св. Кирил Славянобългарски, св. Трифон и св. Валентин. Общото между тях е, че всеки отстоявал каузата, в която вярвал и платил за това определена цена. В съвремието наблягаме повече на обичаи, традиции, трапези. От тримата Св. Валентин е радетел за истинското семейство. И до днес, вдъхновени от..

публикувано на 14.02.19 в 09:00

Открит урок за пчелите се проведе в Детска градина "Арабела" във Видин

Най-малките възпитаници там от първа група "Плодчета" , две и тригодишни деца , се запознаха с любопитни подробности за насекомите . Идеята е продиктувана от Деня на пчеларя , който вече отбелязахме през вчерашния ден, 10 февруари, а така също и от отминалата грипна епидемия , каза медицинската сестра в детското заведение Анриета Петкова :..

публикувано на 11.02.19 в 13:48

В „Музикална зона“ днес: Пеещото френско кино

Днес е Международен ден на жените и момичетата в науката. А ние ще го посветим на жените и момичетата в изкуството. И то не кое да е, а френското изкуство. Затова от града на изкуствата, от страната на любовта и виното, където модата и практиката да оставаш млад и очарователен, са издигнати в култ, идва днешната „Музикална зона“. А като се каже „Франция“,..

публикувано на 11.02.19 в 09:46