В Лом отбелязват 75 години от гибелта на Димитър Списаревски


С изложба на бойни самолети в Лом ще отбележат 75 години от гибелта на Димитър Списаревски -  български летец-изтребител, който загива при боен полет, след като сваля тежък американски бомбардировач чрез въздушен таран, по време на бомбардировките на София през Втората световна война.

При организацията на честването обединяват усилия Община Лом, Асоциацията на българите по света, читалище "Постоянство", военния клуб и патриотични организации,  историческият музей в Лом, местни родолюбци и Дружеството за българо-швейцарско приятелство "Луи Айер", чийто председател е Зоя Апостолова:

"Лом събира много хора в родното читалище "Постоянство", за да припомним за една изключителна личност, за един истински герой- Димитър Списаревски- Живата торпила. Дни ни делят от неговата героична гибел- 20 декември 1943 година, когато изгаря в небето на София, за да спаси невинното население от англо-американските бомбардировачи във Втората световна война. Името му не трябва да се забравя в нито едно кътче на нашата земя. Това е една обречена младост в името на България. Ние, ломчани, имаме невероятният шанс да възкресим неговото име, защото тук е минал най-важният период от живота му. Макар и роден в Добрич, семейството му се премества в Лом през 1919 година, когато Димитър е едва на 3 годинки, но в Лом преминава неговото детство, на Дунава се ражда и мечтата му да стане летец." 
 

За честването в петък, 7 декември, са поканени президентът, военния министър и кметове на населени места, в които е служил Димитър Списаревски, както и кметът на община Долни Пасарел, където е лобното място на героя. В 15,30 часа във фоайето на читалището ще бъде открита изложба "Бойна авиация" на украинския художник Игор Шатохин, която включва макети на бойни самолети от Втората световна война, включително и "Месершмита" на Списаревски. Тържеството ще започне с прожекция на филма "Подвигът на Димитър Списаревски", за живота и подвига на героя ще говори Зоя Апостолова, а от 17 часа е концертът - квартет "Армейска песен" от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Република България.

На годишнината е посветен и възпоменателния вестник, който включва неизвестни факти от живота на Списаревски, включително и от периода на престоя му в Лом. Изработена е и паметна плоча с барелеф, която скоро ще бъде поставена на къщата, където е живял със семейството си в продължение на 12 години. Инициативата е на кмета на Лом- Пенка Пенкова, с благотворителната лепта на Община Лом и проф.д-р Иван Гаврилов- местен родолюбец и дарител. Улицата, на която се намира къщата, ще бъде именувана на името на Димитър Списаревски.
 

Вижте още

Световният ден на книгата е

На 23-ти април отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право, въведен от ЮНЕСКО в празничния календар през 1995 година.  Идеята на празника е да популяризира книгоиздаването, да насърчава четенето, да обърне внимание на сериозни въпроси в областта на литературата, да помогне на страните в затруднено положение, като им предостави..

публикувано на 23.04.19 в 18:02

В "Музикална зона" слушаме KAZKA

Това са те- Саша, Дима и Никита – музикантите, които стоят зад артистичния псевдоним Kazka. Музиката им е с поп звучене и електро-фолк елементи, а текстовете на песните им са на украински език.  Те са в музикалния бизнес едва от две години, но това не им пречи вече да са световноизвестни. Само една песен стои в основата на този успех...

публикувано на 22.04.19 в 09:46

"Неделник" от 21 април 2019 година

Честит празник на всички. "Неделник" брой 254- ти започва с преглед на старите вестници с едни интересни теми от преди много години. Следва материала на Любо Андреев за едно интернет приложение, което показва природни и културни забележителности в Румъния и Северозападна България. Мобилното приложение включва туристически пакети и маршрути..

публикувано на 21.04.19 в 16:14

Осанна, благословен Идещият в име Господне, цар Израилев!

Шестата неделя на Великия и спасителен пост , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава Вход Господен в Йерусалим или както по народному този празник е известен - Цветница или Връбница . "Йерусалиме, Йерусалиме, обърни се към Господа, твоя Бог!" "На днешния ден светата Църква празнува влизането на Иисуса Христа в..

публикувано на 21.04.19 в 08:00

Цирк! Цирк! Цирк! (В "Пица на парче")

Световен ден на цирка е днес! Цирк – пълен със станали преди изгрев слънце радиоводещи- акробатка, която ви пуска музика и жонглира, докато върти монобайк, и звероукротителка, скрила се в клетка - пред опасност от нападение от куче. Те ще търсят отговор на въпроса кой се "дресира" по-лесно – мъжете или жените? И ако трябва да избирате, каква циркова..

публикувано на 20.04.19 в 08:51

В "Музикална зона" на 18 април 2019 слушаме Леополд Стоковски

На днешния 18 април се навършват 137 г. от рождението на Леополд Стоковски – британски и американски диригент, оркестратор, станал известен с редица иновации – дирижиране с ръце, а не с диригентска палка, разместване на оркестровите групи за постигане на по-добро звучене, имитиране на възникналата по-късно стереофония още през 30-те г. на..

публикувано на 18.04.19 в 09:00

Плажът на Видин - един от символите на града

Географското разположение на нашия уютен и малък Видин съвсем закономерно оправдава твърдението " на Дунава вечер страж ". По това си прилича с Виена, нали? Крайдунавският парк е вдъхновен от красивите дворцови паркове в австрийската столица. Дотук обаче със сравненията, за да не става нелепо. Градът, в който живеем, изпълващ съзнанието с познатия..

публикувано на 17.04.19 в 16:17