Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 март 2019 година

Снимка: Радио ВИДИН
Пътните полицаи са засекли 23-ма шофьори и 17 пътници без предпазни колани във Видинско от началото на седмицата. Засилените проверки са част от специализирана полицейска операция за контрол на използването на обезапасителни средства.

Прагът на изборите да е сто души и кметствата да имат собствен бюджет. Тези въпроси са били обсъждани на среща между представители на Националното сдружение на кметовете на кметства и председателя на Националния фронт за спасение на България и депутат от "Обединени патриоти" Валери Симеонов. Това съобщи кметът на Дунавци и член Управителния съвет на Националното сдружение Димчо Скорчев.

Инвеститорите вече се насочват към Северна България. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на кръгла маса на тема "За конкурентноспособна и просперираща българска икономика". От началото на годината от министерството са издадени три сертификата за приоритетни инвестиции за 130 млн. лева и 1230 работни места.

Близо 7 млрд. лв. ще се инвестират в пътната инфраструктура на Северна България през следващите години. Това съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски на форума „Приоритетна свързаност на Северна България“. С цялостното доизграждане на автомагистрала „Хемус“, на проектите Русе - Велико Търново, Видин - Ботевград, обходният път на Габрово и тунелът под Шипка ще имаме пътни комуникации, с които ще се ускори развитието на Северна България и ще се осигури бърза и безопасна пътна връзка между София, Варна, Русе и Видин.

Новата оценка за работоспособност ощетява хората с увреждания. Това коментира председателят на Съюза на инвалидите във Видин Ваньо Диков.Организации на хора с увреждания оспорват промените. В регионалната организация във Видин не са подавани сигнали за фалшиви решения на ТЕЛК- комисии.

Местните данъци и такси към Ружинци вече могат да се плащат онлайн и през касите за парични преводи, съобщават от Общината. Плащането се извършва само със съобщаване на ЕГН-то на физическите лица или БУЛСТАТ-а на фирмите. Интернет плащането става след регистрация. По новия начин гражданите плащат без да носят печатните съобщения, ако те са забравени или изгубени. Информацията за размера на данъка излиза след съобщаване на ЕГН-то или БУЛСТАТ и може да се плаща веднага, посочват още от общинската администрация в Ружинци.

Общо 15 са жилищните и обществени сгради, които са санирани или на които приключва ремонтът за енергийна ефективност в Берковица за миналата и тази година. Дейностите са извършени по програми на стойност над 7 милиона лева. Кметът на Берковица Милчо Доцов подписа договор за саниране и на сградата на пожарната в града. Санирането на сградата на пожарната е на стойност над 680 хиляди лева. Обществени поръчки за избор на изпълнител на ремонта предстои да бъдат обявени, съобщи още кметът на община Берковица Милчо Доцов.

Пролетното почистване започна в община Берковица. Машини извозват зелени отпадъци от частните двОрове по график, съобщи кметът на общината Милчо Доцов. Общинското звено за комунални дейности почиства обществените места.

Годишна техническа проверка на сиренно-оповестителната система ще се проведе от 25 март до 31 май в област Видин. Това съобщават от Областната дирекция на МВР. Проверката включва краткотрайно задействане на сирените в населените места на региона.

Мъж загина при тежка катастрофа, след като падна с колата си в река Габарска във Врачанско.

Отложиха делото срещу двама от бившите изпълнителни директори на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца - Светозар Луканов и Орлин Цветков.

Последните промени в Административно-процесуалния кодекс облекчават обжалването на данъчните дела. Целта е да има бързо и достъпно правосъдие, обясни съдия Нели Дончева от видинския административен съд.

Жители на община Медковец посетиха Народното събрание по покана на народните представители Ирена Димова и Делян Димитров. На среща с председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов възрастните хора от Северозападна България са споделили, че пенсиите, които получават - са ниски и не съответстват на дългогодшния им трудов стаж. Обсъдени са темите за безработицата, липсата на кадри, нуждата от по-добра пътна инфраструктура, интеграцията на ромите, битовата престъпност в Северозападна България, актуални политически теми, съобщи Цветанов.

220 социално слаби жители на община Вършец ще получат по 5 кубика дърва. Молби се приемат до края на април, всеки вторник и петък, в сградата на БКС Вършец.

Ученици от СУ „Иван Вазов“ в Мездра посетиха сградата на Президентството, като част от инициативата „Училище посланик“.

Враца отбелязва Седмицата на франкофонията. Инициативите стартират днес и ще продължат до 22 март. Първото събитие е концерт под надслов „Европейска музикална пролет“, който ще се състои тази вечер от 19 ч. в Градската концертна зала.

80 години от основаването си чества днес Историческия музей в Оряхово. Празничната програма започва в 15.30 часа в Художествена галерия "Проф. Марин Върбанов".

Изложба, посветена на създателя на Историческия музей в Оряхово- Никола Коцев, ще бъде открита утре, 15 март, в дунавския град. Поводът е 80-годишният юбилей на музея. Акцент в експозицията е създаването на институцията и музейната дейност на Никола Коцев. Ще бъдат изложени и други интересни вещи, съобщи уредникът в музея Деница Петкова. Откриването на изложбата е от 10:00 часа. Входът е свободен.

От Белоградчик ще започне традиционният информационен тур за началото на новия туристически сезон в Северозападна България.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започва деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 26.04.24 в 10:55
Иво Атанасов

Областният управител на Видин не уважи жалбата за преместването на секциите от "Нов път"

Областният управител на Видин Иво Атанасов остави без уважение жалбата на жители на видинския квартал „Нов път“ срещу заповедта на кмета на общината, с която са определени секциите за гласуване на предстоящите на 9 юни избори.   Според издадената от кмета Цветан Ценков заповед, в училището в квартала няма да има избирателни секции, както до сега. В..

публикувано на 26.04.24 в 10:14

Болницата в Берковица ще има нов управител

Бивш заместник кмет на Берковица става управител на болницата в града.  Общинските съветници ще трябва да одобрят кандидатурата на спечелилия конкурса за поста.  Сесията е днес след обяд. Общинският съвет в Берковица ще трябва да вземе решение дали одобрява изборът за нов управител на болницата в града. Двама бяха кандидатите.  Заради пропуски с..

публикувано на 26.04.24 в 10:11

Изплащат великденските добавки

Националният осигурителен институт започва изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева от днес.  Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. В област Монтана добавка..

публикувано на 26.04.24 в 10:04

Във Враца заплатите са сред най-високите в страната

Област Враца е в топ 3 по заплати в страната, показват данните за последното тримесечие на 2023 година на Националния статистически института.  От октомври до декември м.г. средното брутно възнаграждение в града под Околчица и областта е било 1 965 лева, което подрежда региона на трето място в България.   Най-много пари получават в столицата – 2 900..

публикувано на 26.04.24 в 10:02

Пет са избирателните секции в Бойница

Ясни са избирателните секции за изборите на 9 юни в Бойница Във всички 5 избирателни секции в община Бойница за провеждане на избори за членове на Европейски парламент от Република България и за народни представители в 50-то Народно събрание на 9 юни 2024 година ще се гласува с хартиена бюлетина. Номерата и адресите са публикувани на интернет..

публикувано на 26.04.24 в 10:00

Започва международният детски фестивал на изкуствата "Лачени обувки"

След четиригодишно прекъсване днес започва 28-то издание на културната проява. Тя ще се проведе в два фестивални дни и с богата съпътстваща програма.  Малките таланти ще меря сили в три раздела: "Музика", "Модерни танци" и "Изобразително изкуство". Близо 500 деца ще разходят лачените си обувки на берковска сцена. В раздел "Музика" ще се..

публикувано на 26.04.24 в 08:36