Снимката на 14 март 2019 година

Снимка: Радио ВИДИН
Пътните полицаи са засекли 23-ма шофьори и 17 пътници без предпазни колани във Видинско от началото на седмицата. Засилените проверки са част от специализирана полицейска операция за контрол на използването на обезапасителни средства.

Прагът на изборите да е сто души и кметствата да имат собствен бюджет. Тези въпроси са били обсъждани на среща между представители на Националното сдружение на кметовете на кметства и председателя на Националния фронт за спасение на България и депутат от "Обединени патриоти" Валери Симеонов. Това съобщи кметът на Дунавци и член Управителния съвет на Националното сдружение Димчо Скорчев.

Инвеститорите вече се насочват към Северна България. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на кръгла маса на тема "За конкурентноспособна и просперираща българска икономика". От началото на годината от министерството са издадени три сертификата за приоритетни инвестиции за 130 млн. лева и 1230 работни места.

Близо 7 млрд. лв. ще се инвестират в пътната инфраструктура на Северна България през следващите години. Това съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски на форума „Приоритетна свързаност на Северна България“. С цялостното доизграждане на автомагистрала „Хемус“, на проектите Русе - Велико Търново, Видин - Ботевград, обходният път на Габрово и тунелът под Шипка ще имаме пътни комуникации, с които ще се ускори развитието на Северна България и ще се осигури бърза и безопасна пътна връзка между София, Варна, Русе и Видин.

Новата оценка за работоспособност ощетява хората с увреждания. Това коментира председателят на Съюза на инвалидите във Видин Ваньо Диков.Организации на хора с увреждания оспорват промените. В регионалната организация във Видин не са подавани сигнали за фалшиви решения на ТЕЛК- комисии.

Местните данъци и такси към Ружинци вече могат да се плащат онлайн и през касите за парични преводи, съобщават от Общината. Плащането се извършва само със съобщаване на ЕГН-то на физическите лица или БУЛСТАТ-а на фирмите. Интернет плащането става след регистрация. По новия начин гражданите плащат без да носят печатните съобщения, ако те са забравени или изгубени. Информацията за размера на данъка излиза след съобщаване на ЕГН-то или БУЛСТАТ и може да се плаща веднага, посочват още от общинската администрация в Ружинци.

Общо 15 са жилищните и обществени сгради, които са санирани или на които приключва ремонтът за енергийна ефективност в Берковица за миналата и тази година. Дейностите са извършени по програми на стойност над 7 милиона лева. Кметът на Берковица Милчо Доцов подписа договор за саниране и на сградата на пожарната в града. Санирането на сградата на пожарната е на стойност над 680 хиляди лева. Обществени поръчки за избор на изпълнител на ремонта предстои да бъдат обявени, съобщи още кметът на община Берковица Милчо Доцов.

Пролетното почистване започна в община Берковица. Машини извозват зелени отпадъци от частните двОрове по график, съобщи кметът на общината Милчо Доцов. Общинското звено за комунални дейности почиства обществените места.

Годишна техническа проверка на сиренно-оповестителната система ще се проведе от 25 март до 31 май в област Видин. Това съобщават от Областната дирекция на МВР. Проверката включва краткотрайно задействане на сирените в населените места на региона.

Мъж загина при тежка катастрофа, след като падна с колата си в река Габарска във Врачанско.

Отложиха делото срещу двама от бившите изпълнителни директори на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца - Светозар Луканов и Орлин Цветков.

Последните промени в Административно-процесуалния кодекс облекчават обжалването на данъчните дела. Целта е да има бързо и достъпно правосъдие, обясни съдия Нели Дончева от видинския административен съд.

Жители на община Медковец посетиха Народното събрание по покана на народните представители Ирена Димова и Делян Димитров. На среща с председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов възрастните хора от Северозападна България са споделили, че пенсиите, които получават - са ниски и не съответстват на дългогодшния им трудов стаж. Обсъдени са темите за безработицата, липсата на кадри, нуждата от по-добра пътна инфраструктура, интеграцията на ромите, битовата престъпност в Северозападна България, актуални политически теми, съобщи Цветанов.

220 социално слаби жители на община Вършец ще получат по 5 кубика дърва. Молби се приемат до края на април, всеки вторник и петък, в сградата на БКС Вършец.

Ученици от СУ „Иван Вазов“ в Мездра посетиха сградата на Президентството, като част от инициативата „Училище посланик“.

Враца отбелязва Седмицата на франкофонията. Инициативите стартират днес и ще продължат до 22 март. Първото събитие е концерт под надслов „Европейска музикална пролет“, който ще се състои тази вечер от 19 ч. в Градската концертна зала.

80 години от основаването си чества днес Историческия музей в Оряхово. Празничната програма започва в 15.30 часа в Художествена галерия "Проф. Марин Върбанов".

Изложба, посветена на създателя на Историческия музей в Оряхово- Никола Коцев, ще бъде открита утре, 15 март, в дунавския град. Поводът е 80-годишният юбилей на музея. Акцент в експозицията е създаването на институцията и музейната дейност на Никола Коцев. Ще бъдат изложени и други интересни вещи, съобщи уредникът в музея Деница Петкова. Откриването на изложбата е от 10:00 часа. Входът е свободен.

От Белоградчик ще започне традиционният информационен тур за началото на новия туристически сезон в Северозападна България.

Вижте още
Монтана ОД на МВР

Нов директор на Областната дирекция на МВР в Монтана

Със заповед на вътрешния министър Пламен Томов е временно преназначен на длъжността директор на Областна дирекция на МВР- Монтана . До сега той беше началник на  Районно управление - АЕЦ - Козлодуй при Областна дирекция на МВР - Враца. Назначението е след като досегашният директор на ОД на МВР-Монтана старши комисар Ивайло Антонов е подал заявление за..

публикувано на 24.05.19 в 09:12

Започват "Ботеви дни 2019" във Враца

В навечерието на най-светлия български празник – 24 май, Враца е в трескава подготовка, тъй като от Деня на славянската писменост и българската просвета и култура започват "Ботеви дни 2019". Тази година събитията приличат повече на маратонско бягане – толкова много и атрактивни са събитията, които предстоят да се случат в града на Ботевата слава до..

публикувано на 24.05.19 в 09:00

Локомотив е пламнал край Враца, пътниците са изведени от влака

Около 300 пасажери от бързия влак от София за Горня Оряховица бяха преместени в друг влак, след като локомотивът им пламна. По данни на БДЖ инцидентът се е случил 1- минути преди 20 часа снощи между гарите Роман и Кунино . Машинистите на бърз влак №2641 са подали сигнал към пожарната, която се е справила с кризисната ситуация. За..

публикувано на 24.05.19 в 08:10

Празнуваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Във Видин празникът ще започне с шествие от средно училище "Цар Симеон Велики" към художествената галерия "Никола Петров". На откритата сцена в Крайдунавския парк в 11.00 часа ще започне награждаването на изявени деятели в областта на образованието, културата и изкуството.Там  ще е и празничният концерт на ансамбъла за народни песни и танци "Дунав",..

публикувано на 24.05.19 в 08:05

Снимката на 23 май 2019 година

Във Враца  откриха  паметник на фабриканта Мито Орозов.  Един от най-великите врачани от последните два века - индустриалецът Мито Орозов, който е отказал да работи с Хенри Форд, вече има паметник в родния си град. Днес монументът беше открит, благодарение на общественика Христо Илиев. Инспекция   на извършения ремонт на улици и..

публикувано на 23.05.19 в 18:00

Благотворителен събор организират във видинското село Владиченци

Празничен благотворителен събор ще се проведе на 25 май, събота, във видинското село Владиченци . На него ще бъде обявено началото на дарителска кампания за построяване на православен параклис. Видинският митрополит Даниил ще освети кръст върху мястото, дарено от община Димово за православен храм, обясни преподавателят и организатор на събитието..

публикувано на 23.05.19 в 17:10
Председателят на РИК Видин Емил Емилов и секретарят Ирена Дочева.

Три жалби са постъпили в Районната избирателна комисия във Видин

Жалба за унищожени агитационни материали е постъпила днес в Районната избирателна комисия във Видин. Жалбоподателят е представител на коалиция от партии. Общо три са жалбите досега, каза председателят на комисията Емил Емилов и обясни, че информация за тях е достъпна на сайта на РИК : "Ние поддържаме на страницата на РИК електронен регистър, в..

публикувано на 23.05.19 в 16:04