Снимката на 14 март 2019 година

Снимка: Радио ВИДИН
Пътните полицаи са засекли 23-ма шофьори и 17 пътници без предпазни колани във Видинско от началото на седмицата. Засилените проверки са част от специализирана полицейска операция за контрол на използването на обезапасителни средства.

Прагът на изборите да е сто души и кметствата да имат собствен бюджет. Тези въпроси са били обсъждани на среща между представители на Националното сдружение на кметовете на кметства и председателя на Националния фронт за спасение на България и депутат от "Обединени патриоти" Валери Симеонов. Това съобщи кметът на Дунавци и член Управителния съвет на Националното сдружение Димчо Скорчев.

Инвеститорите вече се насочват към Северна България. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на кръгла маса на тема "За конкурентноспособна и просперираща българска икономика". От началото на годината от министерството са издадени три сертификата за приоритетни инвестиции за 130 млн. лева и 1230 работни места.

Близо 7 млрд. лв. ще се инвестират в пътната инфраструктура на Северна България през следващите години. Това съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски на форума „Приоритетна свързаност на Северна България“. С цялостното доизграждане на автомагистрала „Хемус“, на проектите Русе - Велико Търново, Видин - Ботевград, обходният път на Габрово и тунелът под Шипка ще имаме пътни комуникации, с които ще се ускори развитието на Северна България и ще се осигури бърза и безопасна пътна връзка между София, Варна, Русе и Видин.

Новата оценка за работоспособност ощетява хората с увреждания. Това коментира председателят на Съюза на инвалидите във Видин Ваньо Диков.Организации на хора с увреждания оспорват промените. В регионалната организация във Видин не са подавани сигнали за фалшиви решения на ТЕЛК- комисии.

Местните данъци и такси към Ружинци вече могат да се плащат онлайн и през касите за парични преводи, съобщават от Общината. Плащането се извършва само със съобщаване на ЕГН-то на физическите лица или БУЛСТАТ-а на фирмите. Интернет плащането става след регистрация. По новия начин гражданите плащат без да носят печатните съобщения, ако те са забравени или изгубени. Информацията за размера на данъка излиза след съобщаване на ЕГН-то или БУЛСТАТ и може да се плаща веднага, посочват още от общинската администрация в Ружинци.

Общо 15 са жилищните и обществени сгради, които са санирани или на които приключва ремонтът за енергийна ефективност в Берковица за миналата и тази година. Дейностите са извършени по програми на стойност над 7 милиона лева. Кметът на Берковица Милчо Доцов подписа договор за саниране и на сградата на пожарната в града. Санирането на сградата на пожарната е на стойност над 680 хиляди лева. Обществени поръчки за избор на изпълнител на ремонта предстои да бъдат обявени, съобщи още кметът на община Берковица Милчо Доцов.

Пролетното почистване започна в община Берковица. Машини извозват зелени отпадъци от частните двОрове по график, съобщи кметът на общината Милчо Доцов. Общинското звено за комунални дейности почиства обществените места.

Годишна техническа проверка на сиренно-оповестителната система ще се проведе от 25 март до 31 май в област Видин. Това съобщават от Областната дирекция на МВР. Проверката включва краткотрайно задействане на сирените в населените места на региона.

Мъж загина при тежка катастрофа, след като падна с колата си в река Габарска във Врачанско.

Отложиха делото срещу двама от бившите изпълнителни директори на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца - Светозар Луканов и Орлин Цветков.

Последните промени в Административно-процесуалния кодекс облекчават обжалването на данъчните дела. Целта е да има бързо и достъпно правосъдие, обясни съдия Нели Дончева от видинския административен съд.

Жители на община Медковец посетиха Народното събрание по покана на народните представители Ирена Димова и Делян Димитров. На среща с председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов възрастните хора от Северозападна България са споделили, че пенсиите, които получават - са ниски и не съответстват на дългогодшния им трудов стаж. Обсъдени са темите за безработицата, липсата на кадри, нуждата от по-добра пътна инфраструктура, интеграцията на ромите, битовата престъпност в Северозападна България, актуални политически теми, съобщи Цветанов.

220 социално слаби жители на община Вършец ще получат по 5 кубика дърва. Молби се приемат до края на април, всеки вторник и петък, в сградата на БКС Вършец.

Ученици от СУ „Иван Вазов“ в Мездра посетиха сградата на Президентството, като част от инициативата „Училище посланик“.

Враца отбелязва Седмицата на франкофонията. Инициативите стартират днес и ще продължат до 22 март. Първото събитие е концерт под надслов „Европейска музикална пролет“, който ще се състои тази вечер от 19 ч. в Градската концертна зала.

80 години от основаването си чества днес Историческия музей в Оряхово. Празничната програма започва в 15.30 часа в Художествена галерия "Проф. Марин Върбанов".

Изложба, посветена на създателя на Историческия музей в Оряхово- Никола Коцев, ще бъде открита утре, 15 март, в дунавския град. Поводът е 80-годишният юбилей на музея. Акцент в експозицията е създаването на институцията и музейната дейност на Никола Коцев. Ще бъдат изложени и други интересни вещи, съобщи уредникът в музея Деница Петкова. Откриването на изложбата е от 10:00 часа. Входът е свободен.

От Белоградчик ще започне традиционният информационен тур за началото на новия туристически сезон в Северозападна България.

Вижте още

Снимката на 18 март 2019 година

Продължава реконструкция на централната пешеходна зона във Видин. Вече са подменени голяма част от подземните комуникации, заяви кметът на Община Видин Огнян Ценков. "Продължава изграждането на отводнителната система, а изграждането и полагането на гранита се осъществява и около сградата на Община Видин. Първоначалното намерение, и наше като..

публикувано на 18.03.19 в 17:50

Бивш заместник министър и двама директори на врачанската болница отиват на съд

Прокуратурата даде на съд бившия заместник здравен министър Михаил Зортев и двама изпълнителни директори на МБАЛ "Христо Ботев" във Враца заради извършени от тях престъпления от преди 10 години. Обвинителният акт е внесен в специализирания съд, уточниха от прокуратурата. Зортев е даден на съд за това, че в края на 2010 г. и в началото..

публикувано на 18.03.19 в 15:28

Венцислав Ванков оглави Общинския съвет в Ружинци

Общинският съвет на Ружинци има нов председател. Мнозинството в местния парламент гласува начело да застане бившият общински кмет Венцислав Ванков.  "Това е шестият председател на Общинския съвет на общината, която ръководя като кмет за 3 години и половина. Това е прецедент в България", коментира кметът на общината Александър Александров и..

публикувано на 18.03.19 в 14:49

Злато за гласовитите „врабчета” на „Орфеева дарба”

Вокална група „Детски смях” при Обединен детски комплекс „Ние, врабчетата” в Монтана бе удостоена със златен медал на Националния международен конкурс „Орфеева дарба” в София. Гласовитите „врабчета” на музикалните педагози Миглена Георгиева и Латинка Боева се пребориха за първото място във втора възрастова група, където се състезаваха 10..

публикувано на 18.03.19 в 14:22

Предотвратен е пожар на локомотив с цистерни във Видин

Пожарникари във Видин предотвратиха инцидент с локомотив , теглещ цистерни. Няма нанесени щети. Локомотивът е изтеглен в депо на жп-гарата. Малко след десет часа тази сутрин на телефон 112 е получен сигнал за горящ локомотив, към който имало и цистерни. Незабавно към мястото са изпратени екипи, съобщи  главен инспектор Стилиян..

публикувано на 18.03.19 в 14:00

Митничари откриха 7200 литра спирт в консерви на Дунав мост 2

Митничари иззеха 7200 литра спирт , маскиран като кокосово мляко, в района на Дунав мост 2 , съобщават от Агенция "Митници". Стоката е била описана като кокосово мляко и открита при проверка на товарен автомобил с българска регистрация, пътуващ за Западна Европа. При отваряне на една от фабрично запечатаните консерви, подредени в десет палета с общо..

публикувано на 18.03.19 в 13:20

Иззеха близо 500 литра нелегално гориво в село Железна

Специализирана полицейска операция за противодействие на контрабандата, съхранението и разпространението на акцизни стоки без български акцизен бандерол се проведе след сигнал на 16 март, събота, съобщават от полицията в Монтана. Служителите на реда и представители на   териториална дирекция "Дунавска" към Агенция "Митници" са извършили проверка в имот..

публикувано на 18.03.19 в 11:05