Снимката на 22 юли 2019 година

Рисунка от детския пленер, 2017 г.
Снимка: Радио ВИДИН

Във Видин тази вечер се открива осмото издание на фестивала "Дунавски вълни". Организира се от община Видин. Целта е да се постигане синтез между различни изкуства и да представи възможност за изява както на самодейци, така и на професионалисти при използване на нестандартни пространства за представяне на изкуство. 


Опасните 110 тона серовъглерод, съхраняващи се години наред в бившия торов завод "Химко", вече са извън пределите на страната. Това обявиха на пресконференция в областната администрация  във Враца. Областният управител  Малина Николова събра всички, ангажирани с операцията по натоварването и освобождаването на химикала от площадката на бившия торов завод.

Фонтанът на площад "Бдници" във Видин ще бъде ремонтиран, а този зад сградата на Общината ще е с нова визия. Ще бъдат изградени и два нови фонтана, каза Благой Андонов от фирмата, която извършва ремонта на централната пешеходна зона във Видин. Запазва се склуптурата на фонтана на площад "Бдници".


Настоящият кмет на Видин Огнян Ценков и общинските съветници Валери Василев и Емилиян Енчев са номинациите на ГЕРБ за кмет на общината за следващите местни избори. Решението на Изпълнителната комисия е да има по три номинации за кмет.


До няколко месеца ще трябва да приключи техническата част за  изграждането на компостираща инсталация в чипровското село Бели мел и да стартира реалното строителство.


Три улици в Мездра ще бъдат обновени по проект на Програмата за развитие на селските райони. Старт на дейностите бе даден днес, съобщиха от пресслужбата на община Мездра. Ще бъдат ремонтирани  улица "Димитър Благоев" и по два участъка от  ул."Христо Ботев" и ул. "Александър Стамболийски".


Бивш директор на домове за възрастни хора и болни от деменция в с. Добри дол, област Монтана, е предадена на съд за длъжностни престъпления, съобщават от прокуратурата.


Кътове за отдих изграждат в селата от община Ружинци. Обновяват се и детски площадки. При благоустрояването се съобразяват с желанието на местните хора, каза кметът Александър Александров. Новите кътове за отдих са в селата Дражинци, Динково, Тополовец и Черно поле. Тъй като за тях няма одобрени проекти по Програмата за управление на дейонсти по околната среда, благоустрояването е със средства от бюджета на общината.


Врачанският митрополит Григорий днес участва в будителска работилница за деца, посветена на св. Софроний Врачански. Тя се провежда в регионалната библиотека в града. 


И тази година две групи танцьори от Фолклорен ансамбъл "Мездра" се включиха в състезанието на Международния фолклорен фестивал "Златен прах", който  се проведе от 18 до 21 юли в софийското село Челопеч. Престижните втори места те завоюваха в две възрастови категории - от 12 до 18 години и над 18 години.Мажоретен състав и танцова формация "Dance machine", към Общински младежки дом- Монтана, взеха участие в X Интернационален летен фестивал "Запознайте се с традицията", който се проведе от 12 до 16 юли, в Монтекатини Терме, Италия. Началото на фестивала  започна с дефиле по централната улица на града, след което  19-те групи  от България,  Испания, Франция, Русия, Ирландия, Израел, Литва, Унгария  и САЩ, се отправиха към сцената за участието си. Танцьорите от Монтана показаха стил и танцови умения в двете концертни вечери и с това очароваха гостите и организаторите  на фестивала. Всеки състав разполагаше с по 10 минути за изява. На сцената звучаха и се играха емблематичните за мажоретките "Италиански раг", "Джангурица", „Дунавско хоро”, „Родина марш” и „Кръсташка”, след което ритъмът премина в хип-хоп и брейк танци с „Dance machine”. За участието си всяка група получи купа, диплом и сувенир.


За четвърти път на 28 юли в Берковица ще се проведе масово изкачване на връх "Ком". Организатор е община Берковица, а мероприятието е посветено на 169 години от рождението на Иван Вазов- Патриарха на българската литература. 


Вижте още

Събития от историята, пресъздадени на фестивал в крепостта "Баба Вида"

Демонстрации на битки и дуели от Средновековието наблюдаваха посетителите на фестивал във Видин. Представени бяха   и характерни за този период занаяти. Фестивалът "БъдинЪ" , който ни връща към времето на Средновековието, се проведе за седма по ред година в крепостта "Баба Вида". Опитваме се да доближим малките зрители до едни реално..

публикувано на 25.08.19 в 12:30

За седми път Видин е домакин на фестивала "БъдинЪ"

Седмото издание на фестивала, който ни пренася в Средновековието, по традиция започна пред стените на "Баба Вида". Организатор на фестивала "БъдинЪ" е Община Видин , а в него участва групата за исторически възстановки "Първи италийски легион" от град Свищов. През съботния ден в самата крепост посетителите станаха свидетели на..

публикувано на 25.08.19 в 09:05

8 километра опашка на Дунав мост 2 тази сутрин

8 километра е опашката на Дунав мост при Видин , където вчера колоната от товарни автомобили, чакащи да излязат от страна, достигна 12 километра. 8 часа е средното време за изчакване на товарните автомобили по информация от мобилното приложение за трафика на граничното съоръжение. С предимство на граничния пункт с Румъния се пропускат леките..

публикувано на 25.08.19 в 08:30

С танц представиха пътя на хляба на фестивала във Флорентин

Вторият ден на събора "Тъпан бие, хоро се вие" във видинското село Флорентин започна с танцовата сюита "Пътят на хляба". В началото беше сеитбата, след това танцът показа жътвата, а накрая се стигна до поднасянето на   хляба на стопанина, посял житото. Всичко това бе подготвено от домакините и представено за първи път при откриването..

публикувано на 25.08.19 в 08:20

12 километра опашка блокира движението в едната лента към Дунав мост 2

12 километра достигна колоната от товарни автомобили, чакащи да излязат от страната по Дунав мост при Видин . Опашката блокира движението в едната лента по международния път към границата с Румъния. Причината е монтиране на датчици за радиоактивност на румънска територия, което започна преди дни и поетапно се затваря се затваря по едно от..

публикувано на 24.08.19 в 18:10

Влакче ще вози зрители до лятното кино в парк "Леденика"

Атракционно влакче ще вози зрители до лятното кино в Развлекателен парк "Леденика". Кино под звездите ще се проведе днес, 24 август, на амфитеатъра в Развлекателен парк "Леденика“. Първата прожекция е "Великото пътешествие" и е предназначена за най-малките. Детският филм е с начален час 20:30 ч. Вторият филм е "Дъвка за балончета" и..

обновено на 24.08.19 в 16:13

Фолклорен фестивал събра във Враца любители на песента

Над 200 участници се включиха в деветото издание на фолклорния фестивал във Враца , организиран от „Общински съвет на пенсионерите -2004“ . 27 певчески групи и индивидуални изпълнители от община Враца, гр. Нови Искър, село Реселец, и творчески формации от страната се изявиха на сцената на фолклорния празник. Фестивалът се проведе в залата на Младежкия..

публикувано на 24.08.19 в 14:54