Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 септември 2019 година

7 600 ученици посрещнаха видинските училища. "Учебната година в област Видин започна нормално, навсякъде има учители." Това съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова. 522- ма първокласници в област Видин прекрачиха днес за първи път прага на родното училище.

Над 400 са ученици в 19 паралелки посрещна Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин. 70 са новопостъпилите осмокласници. От тази година в училището приема осмокласници и в специалностите "Приложен програмист" и "Промишлена електроника".

Учениците на Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" днес прекрачиха за първи път прага на обновената си училищна сграда. През миналата учебна година те учеха в други учебни заведения във Видин, защото в тяхното течеше мащабният ремонт, финансиран със средства от Европейския съюз. Все още не е приключило изграждането на новата спортна зала в двора, но строителните дейности няма да пречат на учебния процес, категорични са изпълнителите.

С празнична програма посрещнаха новата учебна година в единственото в региона училище по изкуствата- Средно училище “Св. Св. Кирил и Методий“ във Видин. През тази учебна година тук ще учат 400 ученици в 20 паралелки и една подготвителна група от 12 деца на възраст от 5 и 6 години.

620 ученици от които 74 първокласници, прекрачиха прага ОУ"Иван Вазов" във Видин. Директорката Пролетка Цветкова в словото си обеща както всяка учебна година и тази да бъде успешна за ученици и преподаватели.

523-ма ученици и още 19 деца от подготвителната група прекрачиха прага на Основно училище "Любен Каравелов" във Видин. За обучението им се грижат 49 висококвалифицирани преподаватели.

Над 1000 ученици посрещна в първия учебен ден Средно училище "Цар Симеон Велики" във Видин. Първокласниците, които са 74 деца в три паралелки, прекрачиха прага на сградата на Основно училище "Отец Паисий", където ще учат и учениците до седми клас. В училище "Любен Каравелов" ще се обучават учениците от гимназиален етап. Ремонтът на най-старото училище във Видин продължава. Очакванията са през пролетта той да приключи, каза директорът Венци Станев.
След ремонта старата сграда на училището ще бъде изцяло обновена с басейн и нова спортна зала.

Училищата в община Белоградчик са готови за новата учебна година и днес те посрещнаха над 500 деца.
С две паралелки осмокласници започва учебната година в СУ "Христо Ботев" Белоградчик.

Ръководството и персоналът на видинската детска градина "Синчец" призоваха родителите да не купуват цветя за първия учебен ден, а да дарят средствата в специално разположени за целта кутии до входовете на детското заведение. Кампанията е в помощ на 15-годишната Камелия Цолова, ученичка във видинското училище Любен Каравелов, която се нуждае от операция в австрийска клиника заради тежко заболяване.

С нови легла, играчки и книжки започна новата учебна година детската градина в село Бързия, община Вълчедръм. За дарението разказа организаторът на дарителската кампания и координатор на фондация "Искам бебе", Здравка Гергова. В детската градина трябва да бъде сменена и дограмата, за което също се търсят спонсори.

С 20 по-малко са първокласниците във Враца и училищата в селата от общината
в сравнение с влезлите през миналата нова учебна година. Ако днес прага прекрачиха 530 първолаци, то миналата година на 15 септември това сториха 550. Тази година в детските градини на община Враца ще се обучават над 2 300 деца.

Новата учебна година в ППМГ "Акад Иван Ценов“ – Враца стартира с акцент на професионалното образование
. За първи път в училището е разкрита професионална паралелка в VIII клас със специалност "Приложен програмист“.  Общо 885 ученици ще се обучават през тази учебна година в гимназията.

Училищата в община Мездра са готови да посрещнат учениците си.
По последни данни в първия ден на учебната 2019/2020 година, в двете средни и трите основни училища в община Мездра ще се обучават 1 214 ученици. 


Близо 2 700 ученици от община Лом  влизат в класните стаи за новата учебна година, а 187 деца за пръв път ще прекрачат училищния праг. В 9 от 11 училища има маломерни паралелки, заради липсата на достатъчно ученици. 


Продължават да се увеличават заетите лица на пазара на труда във Враца и областта, сочат данните на Териториално статистическо бюро Северозапад. През второто тримесечие на 2019 година общият брой на заетите лица в региона на 15 и повече навършени години е 60 900, от които 33 500 са мъже, а 27 400 жени.

От днес избирателите могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване
за предстоящите избори за общински съветници и кметове на 27 октомври, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Пътуващ фестивал на автентичната култура на живи човешки съкровища от България и Румъния, ще се проведе в област Видин в периода от 17 до 21 септември. Фестивалът ще гостува на селата Горни Лом, Раковица, Ново село, Антимово и Капитановци. В продължение на пет дни, 150 изпълнители от Видинско, Монтанско и Окръг Долж от Румъния ще представят на местните жители, гости и туристи, автентични и интересни песни, танци и ястия, характерни за региона, от който идват. Началният час на фестивалните дни е от 17:00 часа на площадите в населените места.

Поради извършване на ремонт на пътен надлез на път Е 79 в румънската част преди ГКПП "Дунав мост 2 Видин - Калафат", от днес до 24 септември е въведена временна организация, като движението на превозни средства от България към Румъния ще се осъществява в едната от двете ленти на пътното платно. Участъкът ще бъде сигнализиран със съответните пътни знаци, съобщават от ръководството на съоръжението.

Тази вечер във Враца с празничен камбанен звън ще бъдат посрещнати мощите на Св. Климент ОхридскиТе ще бъдат донесени  в града за благословение и по повод на тържествата, посветени на един друг български светец и будител - Софроний епископ Врачански.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34