Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 ноември 2021 година

Снимка: Радио Видин

Артистичен пърформънс "Дунавски Аерариум" бе представен във Видин. Със свои инсталации участваха сценографът и режисьор Магдалена Митева и сценографът Хана Шварц. Всички творби са създадени в артистична работилница, организирана в село Гомотарци и са вдъхновени от природата на Северозапада. Артистичните инсталации са разположени в парка до кукления театър във Видин.


Налетите близо половин милиард лева в Северозападна България европейско безвъзмездно финансиране от "Иновации и конкурентоспособност" не са дали ефект. Жизнената среда в този регион не се е подобрила и той продължава да е най-бедният не само в България, но и в цяла Европа. Това става ясно от анализ на Министерството на икономиката за ефективността на оперативната програма за периода 2014-2020 г., в който Северозападна България бе обявена за приоритетен регион при усвояването на безвъзмездните евросредства. Анализът е установил нарушения в близо 100 проекта от Северозападна Българи и сега получателите на парите трябва да възстановят общо 24 млн. лв, каза служебният министър на икономиката Даниела Везиева. Усвоената сума от 930-те проекта от Северозападна България е 478 милиона.


4 816 са новите случаи на коронавирус през последното денонощие у нас. Новите случаи в област Видин са 61, в област Враца- 128, в област Монтана- 145. РЗИ- Враца раздаде безплатни тестове на 2 лаборатории. Доставят безплатни антигенни тестове в лабораториите във Видин. Засилен интерес за ваксинация срещу коронавирус се наблюдава във Врачанско. 


Всички желаещи могат да се ваксинират срещу COVID-19 в имунизационният кабинет на РЗИ В Монтана. Инспекцията разполага с всички одобрени към момента четири ваксини. Три от ваксините са с двудозов прием, а ваксината на Janssen се прилага в една доза. 


Комисията за защита от дискриминация препоръчва на министъра на здравеопазването да преразгледа и прецизира заповедта си за зеления Covid сертификат. В становище на Комисията се посочва, че непропорционалното и нееднакво третиране на всички лица, независимо от здравния, имунизационния или какъвто и да било друг статус, чрез въвеждане на изискването за наличие на "зелен сертификат", следва да бъде съобразено с принципа на пропорционалност, като мерките бъдат навременни, обществено необходими и социално оправдани.


Безплатните рецепти за лекарства за болни от коронавирус, вече ще се изписват и от личните лекари. До този момент това можеше да стане само в Covid зоните. Парите за медиците на първа линия се увеличават от 1000 на 1200 лв., реши Надзорния съвет на Здравната каса.

Родителите на деца до 14 години, които не посещават училище, детска ясла или градина поради въведените противоепидемични ограничения, имат право на месечна целева помощ в случай, че са принудени да излязат в неплатен отпуск, тъй като не могат да работят дистанционно, нямат възможност да ползват платен отпуск и не са в болнични. За семейства с едно дете размерът на помощта е равен на минималната работна заплата - 650 лв. За семейства с две и повече деца помощта е 150% от размера на месечната минимална работна заплата или 975 лв.

Около 30% са ваксинираните учители в училище "Иван Вазов" - Видин. Всички ученици от видинското основно училище "Иван Вазов", които не разполагат с електронни устройства, ще получат от училището.



 Въглища, пелети и дърва за огрев във Видин почти няма от преди месец, а причината е липса на доставки. 


Започва реконструкция на възлова станция в област Монтана. С реализацията ѝ ще се подобри сигурността на електрозахранването на община Георги Дамяново и част от община Монтана, като ще се осигури и възможност за резервно захранване при нужда на община Чипровци. 

Община Ново село продължава да се стяга за зимата. Ремонтирани са няколко важни пътни артерии, в момента тече ремонт на покрива на общинската сграда, която е приютила и няколко социални служби. 


40 килограма хероин и 41 килограма златни накити са задържани при два различни случая на граничния пункт по Дунав мост 2 при Видин на изхода от страната. 


При закрити врата в сградата на община Берковица, в събота ще се проведе връчването на Националната литературна награда "Йордан Радичков". 


До 10 декември е удължен срокът, в който Община Мизия ще продължи да предоставя безплатен обяд на 320 потребители. Средствата за изпълнението на дейността са в размер на 224 294,40 лв. "Храната се приготвя всеки работен ден в сградата на "Домашен социален патронаж" в град Мизия. Топлият обяд включва супа, основно ястие, хляб и поне веднъж в седмицата десерт. Услугата се предоставя в работните дни на всеки месец в обособените за целта пунктове. 


Читалища и Неправителствени организации могат да кандидатстват за европейско финансиране по програмата "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество" за подобрена информираност за изкуство и култура на етнически и културни малцинства. Крайният срок за кандидатстване е 29 ноември. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Велика сряда е

Днес Православната църква отбелязва третия ден от страстната седмица. На Велика сряда е Тайната вечеря на Божия син с Апостолите. В деня на Светата и Велика сряда се припомня едно от последните събития преди спасителните за нас страдания на Господ - за многоценното миро, което в искреното си разкаяние една грешница изляла върху главата на Спасителя,..

публикувано на 01.05.24 в 09:00

Партиите и коалициите постигнаха съгласие за съставите на СИК в община Кула

Партиите и коалициите в Кула постигнаха съгласие за съставите на секционните избирателни комисии в изборите за членове на Европейския парламент и за народни представители на 9 юни. В консултациите с кмета д-р Владимир Владимиров участваха представители на всички парламентарно представени партии в 49-ото Народно събрание.  92-ма ще са членовете на..

публикувано на 01.05.24 в 08:45

Туристически празник в местността "Божурица" за 1 май

За пета поредна година в местността "Божурица" ще се проведе туристически празник на 1 май. Организатор на събитието е туристическо дружество "Бонония", съвместно с Община Видин. За днес са предвидени много физически активности, при хубаво време се предвижда и полет с балон. Ще има състезания по велокрос и пейнтбол, със символични награди за..

обновено на 01.05.24 в 08:36

Без синя зона във Враца за празниците

От Община Враца обявиха великденска промоция за шофьорите.  От днес,1 май до Гергьовден, 6 май синята зона в града няма да работи. Т ова означава, че шофьорите могат да оставят колите си на местата за почасово паркиране, без да е необходимо да заплащат за това. От съобщението на местната управа става ясно, че в дните от 1 до 6 май няма да работи и..

публикувано на 01.05.24 в 07:44

Снимката на 30 април 2024 година

"Синята зона"  във Видин няма да работи в периода от първи до шести май включително.  Това съобщиха от Общинско предприятие "Зони за платено паркиране".  Община Монтана отчита най-добрата събираемост на местни данъци и такси .  За първите четири месеца на годината в Община Монтана са събрани 7,2 милиона лева от местни данъци и такси, съобщи..

публикувано на 30.04.24 в 18:10

Община Монтана отчита добра събираемост на данъците

Опашка за плащане на местни данъци и такси се образува в Монтана. Днес изтича срокът за ползване на 5 % отстъпка. От Общината отчитат рекордна сума, събрана от данъци, най-високата от години насам.  7 мил. 230 хиляди лева е събрала Община Монтана о т старта на кампанията на 24 януари до днес, съобщи кметът Златко Живков. Сумата е с половин милион..

публикувано на 30.04.24 в 17:18

Дарителска кампания помага на читалището в Буковец

От читалище "Просвета-1925" във видинското село Буковец започнаха кампания за набиране на средства за ремонт на сграда, в която ще се помещава библиотеката. Сега тя е на втория етаж в кметството и достъпът на хората, които са предимно възрастни, е труден, каза секретарят на читалището Вероника Атанасова. "Читалището вече сме..

публикувано на 30.04.24 в 17:11